Lagbanner
Bronstränare från VM 1998 har gått bort i cancer

Bronstränare från VM 1998 har gått bort i cancer

Miroslav Blazevic, även känd vid sitt smeknamn ’’Ciro’’, avled i Zagreb under förra onsdagen från sviterna av prostatacancer.

Den legendariske bosnisk-kroatiske coachen Miroslav Blazevic, även känd vid sitt smeknamn ’’Ciro’’, avled i Zagreb under förra onsdagen från sviterna av prostatacancer.
’’Ciro’’ ledde Kroatien till en historisk tredjeplats i VM 1998. Blazevic blev 87 år gammal och avled dagen innan sin 88-årsdag.

"Hela fotbollsfamiljen har förlorat 'tränaren av alla tränare' i dag", skrev det kroatiska fotbollsförbundet på sociala medier.
Blazevic dog i Zagreb efter en lång kamp mot cancer och en mängd kondoleanser fyllde sociala medier.
Den legendariska ’’Ciro’’ diagnosticerades första gången med cancer 2011. Två gånger lyckades han besegra den djävulska sjukdomen men efter den tredje gången förlorade han kampen.

Kroatiens nuvarande förbundskapten Zlatko Dalic, bland flera andra, kallade ’’Ciro’’ för ’’fotbollens fader":
’’Ciro var unik – en oöverträffad motivatör och talare. En man med fantastisk stil och en ännu större själ och det är därför vi alla älskade och respekterade honom", sa Dalic. När Kroatien tog brons i VM i Qatar i december dedikerade Dalic framgången till Blazevic.

FÖDD I BOSNIEN 

Ciro Blaževic föddes den 10 februari 1935 i i den bosniska staden Travnik.  Han inledde sin spelarkarriär med Travnik-baserade laget ’’Bratsvo’’. Spelarkarriären sträckte sig från 1954 till 1966. Under sin spelarkarriär lirade han för Travnik, kroatiska klubbarna Dinamo Zagreb, Lokomotiva Zagreb och Rijeka. Han spelade även i Sarajevo-tröjan såväl som för schweiziska Sion och Moutier. Under spelarkarriären spelade han som högerytter. Som spelare vann Blazevic den jugoslaviska andraligan vid två tillfällen. Första gången med Lokomotiva Zagreb under säsongen 1955/56 och andra gången som Sarajevo-spelare säsongen 1957/58. Under sin sejour i Sion och den schweiziska ligan, lyckades han med bedriften att vinna den inhemska cupen år 1965.

Som tränare har ''Ciro'' lyckats vinna flera titlar. Med Dinamo Zagreb vann han den jugoslaviska ligan säsongen 1981/82 efter 24 års väntan, året därpå tog DZ hem cupen. Efter Jugoslaviens splittring ledde han Dinamo till ännu fler titlar, då i den nybildade kroatiska ligan. Det blev totalt två ligatitlar (1992/93 och 2002/03), en cuptitel (1993/94) samt vinnare av supercupen 2002. Även som tränare i Hajduk Split, Dinamos eviga rival, blev det en supercuptitel 2005. Från 29 mars 1993 till 23 februari 1995 var han Dinamo Zagrebs president.

Förutom titlar i Kroatien blev det en ligatitel i Schweiz med Grasshoppers (1983/84) och en cuptitel 1974 som tränare för Sion. 

VM-BRONSET 1998

Blazevic ledde Kroatiens landslag mellan 1994 och 2000 och nådde stora framgångar, däribland VM-bronset 1998. Han ledde Kroatien i 72 matcher och är fortfarande än idag den tränade med flest matcher från sidlinjen för det kroatiska landslaget. Som förbundskapten för Kroatien var det hans mest framgångsrika period i karriären. Han ledde debuterande Kroatien till kvartsfinalen i EM 1996 och tog hem bronset vid fotbolls-VM 1998.

Blaževic tog över Dinamo Zagreb den 11 december 1980, en av Jugoslaviens dåtida fyra stora klubbar (de andra tre var Hajduk Split, Röda stjärnan och Partizan) 1980. Efter en medioker första säsong, där Dinamo slutade femma, blev Blaževic en omedelbar klubblegend under säsongen 1981–82, då Dinamo vann den första jugoslaviska ligatiteln efter en 24-årig torka.
Nästkommande år vann Dinamo den jugoslaviska cupen.

Han ledde även Schweiz, Irans, Bosniens och Kinas OS-lag. Som klubblagstränare ledde ’’Ciro’’ flertalet klubbar i främst Schweiz och Kroatien men även lag från Frankrike, Kina och Bosnien. Dinamo Zagreb, Hajduk Split, Rijeka, Osijek, Varteks, NK Zagreb och Zadar coachade han i Kroatien.
I Schweiz ledde han FC Vevey, FC Sion, FC Lausanne-Sport, Grasshopper Zürich och Neuchatel Xamax. Förutom dessa coachade han även FC Pristina från Kosovo, kinesiska Shanghai Shenhua, PAOK (Grekland), franska Nantes och bosniska Sloboda Tuzla. Han hann även med sejourer i slovenska Mura och iranska klubben Mes Kerman.

PLAYOFF MED BOSNIEN

Bosnier minns ’’Ciro’’ främst från tiden då han ledde Bosniens. Från juli 2008 till december 2009 var han Bosniens förbundskapten och var nära att ta ’’drakarna’’ till VM-slutspelet 2010 i Sydafrika. Bosnien lyckades ta sig till playoff och Portugal stod för motståndet. BIH förlorade dubbelmötet med sammanlagda två mål mot noll och föll på mållinjen.

Den 10 juli 2008 utsågs Blaževic till huvudtränare för Bosnien och Hercegovinas fotbollslandslag[22] och ersatte Meho Kodro som hade avskedats två månader tidigare av det bosniska fotbollsförbundet. Med landslaget i total oordning och många spelare som vägrade att ens svara på samtal från den tillfälliga huvudtränaren Denijal Piric, sågs utnämningen av Blaževic av många fans som förbundets desperata provisoriska lösning utformad för att blidka allmänheten i kölvattnet av dåtida usla resultat genom att ta in ett ganska etablerat namn. Men genom att kombinera sin noggrant utformade offentliga showman-personlighet med några anständiga initiala resultat på planen, lyckades Blaževic snabbt charma allmänheten, som började backa honom.
Enligt Blazevic själv var han nära att ta över BIH sex år tidigare. Det slutade dock med att han inte blev anställd på grund av den inflytelserika Jusuf Pušina som ansåg Blaževic olämplig för jobbet på grund av tränarens koppling till den kroatiske dåvarande presidenten. Franjo Tudman och hans politiska parti.
Under Blaževic kvalificerade Bosnien sig till playoff-slutspeI mot Portugal. I Lissabon förlorade Bosnien med 1–0, efter ett uddamål som gjordes av Bruno Alves. I Zenica förlorade Bosnien med 1–0 mot Portugal återigen med uddamålet, efter att Raul Meireles gjort matchens enda mål.

KINAS OS-LAG OCH ANDRALIGAN I BOSNIEN

Dagen efter ''Ciro'' lämnade som coach för Bosnien skrev han på den 12 december 2009 för Shanghai Shenhua i kinesiska högstaligan. Han avslutade den kinesiska Super League-säsongen 2010 med en tredjeplats och laget kvalade in till AFC Champions League. 

Den 28 augusti 2011 meddelade det iranska laget Mes Kerman att de kommer att skriva på ett kontrakt med Blaževic för att ersätta Samad Marfavi som hade avgått två dagar tidigare. Den 31 augusti 2011 återvände han till Iran efter tio år och skrev på ett ettårskontrakt med Mes. Han påbörjade sin sejour i den iranska ligan framgångsrikt, men efter ett tag åkte Mes ned till nedflyttningsplatsen. Han fick sparken som klubbens huvudtränare den 14 februari 2012 och utsågs istället till klubbens tekniska direktör.

Blaževic utsågs till tränare för det kinesiska olympiska laget (U-23) den 30 november 2010. Han avgick från sin position i juni 2011 efter att de inte lyckades kvalificera sig till olympiska sommarspelen 2012.
I januari 2014, efter att ha vägrat att ta över kroatiska NK Solin i andraligan, skrev Blaževic på för bosniska Sloboda Tuzla som då återfanns i bosniska andraligan. Han tog över klubben medan de var tvåa i ligatabellen och gick med på att leda klubben till slutet av säsongen med målet att nå den bosniska högstaligan, Premijer Liga. Han lyckades leda Sloboda till förstaplatsen och uppflyttning efter 13 segrar och en oavgjord match under sina 15 matcher som tränare.  Sloboda vann den bosniska andraligan med totalt 71 poäng, på 30 ligamatcher under säsongen.

Den 2 september 2014 utsågs han till manager för kroatiska NK Zadar I högstaligan. Efter 14 matcher som Zadar-tränare avslutade han karriären i januari 2015.

PRESIDENTKANDIDAT OCH POLITISKA KONTROVERSER

Blaževic var en beundrare av Franjo Tudman som han också behöll en vänskap med. Blaževic var ??också medlem i den tidigare kroatiske presidenten Tudmans konservativa politiska parti HDZ. Blaževic lämnade partiet 2000 kort efter Tudmans död, och bestämde sig sedan för att kandidera till Kroatiens president som en oberoende kandidat. Mätningarna som förutspådde resultatet i presidentvalen 2005 gav honom vanligtvis 1–2 % av rösterna. Till slut fick han 17 847 röster (0,80 %) och slogs ut i valets första omgång.

Under andra världskriget i Jugoslavien var Blaževics två bröder, Anto och Joso, medlemmar i Ustaše, en fascistisk rörelse och allierade till Nazi-Tyskland. Ustase styrde dåvarande Kroatien under krigsperioden. Bröderna dödades båda i strid, endast sjutton år gamla. På tal om sina bröder, sa Blaževic: "Jag kommer aldrig att försöka rättfärdiga vad de gjorde, precis som min far aldrig försökte rättfärdiga det. Ingen normal person kan stödja det som går emot mänskligheten och civiliserat beteende".

CITAT

Edin Dzeko
''Min tränare, vila i frid. Jag kommer älska dig för evigt. Mina djupaste kondoleanser går till familjen.''



Vico Zeljkovic - President för bosniska fotbollsförbundet
"Miroslav Blaževic satte djupa spår i Bosnien och Hercegovina med sitt engagerade arbete. fotboll. En man som fick fansen på fötter med sin otroliga energi, återställde spelarnas tro och förtroende för deras egenskaper. Han var helt enkelt speciell. Saknaden är stor, både för hans familj och för oss alla. De handlingar och resultat han gjorde under sin långa tränarkarriär kommer för alltid att förbli inbäddade i fotbollens historia. När han tog över BiH-landslaget i mitten av 2008 var läget inte bra. Ali började tålmodigt arbeta med de unga spelarna. Han förberedde grunden för ett lag som i sin mest mogna period tog förstaplatsen i en stor tävling, världscupen i Brasilien 2014. Det är något som inte går att glömma. Den store mästarens handstil fanns kvar på fältet. Jag sympatiserar uppriktigt med familjen Blaževic i deras smärta med anledning av deras, men också vår, Ciras död."

Faruk Hadzibegic - Bosnien nuvarande förbundskapten
"Han var en sann älskare av sport och fotboll som en före detta fotbollsspelare. Senare, under sin tränarkarriär, försökte han överföra denna kärlek till fotboll och sport till spelarna. Arbetet han gjorde var speciellt. Han hade ett sätt att kommunicera med mycket charm. Han var en riktig skojare och jag tror att det här är några minnen och sättet han arbetade på som kommer att finnas kvar i minnet av alla sportarbetare och fans”, 

"Jag tror att Ciro hade ett sätt att kommunicera och leda. För honom var fotboll ett jobb och han visste att man kunde vinna och förlora, men han såg på allt från den positiva sidan. Han vände nederlag till segrar, och jag tror att det är ett tydligt budskap till alla tränare från hans sida", 

Safet Susic - tidigare förbundskapten, ''Ciros'' efterträdare och första tränaren att ta BIH till ett stort mästerskap
''Som alla som älskar fotboll, blev jag chockad i morse när jag läste att Ciro gick bort, fastän han var sjuk och det förväntades varje dag att något sådant skulle hända. Han var en märklig man, charmig och alltid redo att skämta. Både på din egen bekostnad och på andras bekostnad. Han var en stor expert. Han har också satt sina spår i Frankrike här, han tränade Nantes i flera år.”

"Jag har läst hans uttalanden många gånger. Jag vet att han hade mycket respekt för mig som spelare. Jag hade aldrig chansen att tacka honom personligen, för jag och han var i TV endast en eller två gånger ihop... Det var länge sedan. Jag har inte sett honom så mycket på sistone. Men när jag såg hans intervju i tidningen läser jag alltid från första meningen till den sista. En man som kommer att bli ihågkommen av många under lång, lång tid." 

"Han var väldigt charmig och intressant att titta på och lyssna på. Många kommer att minnas honom och alla hans skämt och intervjuer i många år framöver. De som kände honom bättre kan säkert berätta mer."

Emir Spahic - lagkapten under tiden ''Ciro'' ledde BIH
''Tack, min boss! Jag är stolt över att säga att du var min tränare. Du kommer att vara saknad... det kommer du vara...'''

Miralem Pjanic
''Idag är en sorglig dag för fotbollen. Den legendariske Ciro har lämnat oss.''

''Vi kommer alltid minnas dig för de fina minnena.''

Aleksander Ceferin - UEFAS president
"Ciras arv går utöver någon trofé eller seger. Hans framgång på planen gav honom en plats i fotbollshistorien, och hans autenticitet, karisma och unika humor gav honom kultstatus som en sann legend.''






 

Sadan Filipovic2023-02-13 07:00:00

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina