Maksimir, 2023-02-26 15:00

Dinamo Zagreb - Hajduk Split
4 - 0

Blietz-krig i Zagreb!

’Plavi’ har i praktiken säkrat ännu en ligatitel. Återigen är poängskillnaden tvåsiffrig i serien och återigen ingeting nytt. Toppstriden har sett ut på detta viset de senaste 18 åren, förutom 2017 när HNK Rijeka vann.

Dinamo - Hajduk = 4-0 (3-0)
Ademi 8’ 1-0, Baturina 10’ 2-0, Ivanusec 38’ 3-0, 63’ 4-0.

Om vi tar med det faktum att Dinamo har också en match mindre än rivalerna, är det solklart att man är flera ljusår före i alla segment av detta vackra spelet.

Det var den tredje drabbning mellan dessa två lag under pågående säsongen. Den första slutade med en 4:1 seger för Dinamo i Zagreb, och den andra i Split delad pott (1:1). Den här gången firade ’plavi’ med 4:0 i derbyt och uppnådde den mest övertygande segern i derbyt sedan augusti 2016.

Hoppet släcktes snabbt för dalmatinerna. På planen fanns bara ett lag. Redan efter första tio minuter stod det 2:0 på den stora bildskärmen på Maksimir.

Dinamo öppnade matchen fantastiskt genom Ademi som poängterade in det första målet efter assist från Peric. Kaptenernas kapten som kroatisk media försökte sälja under januarifönstret, men misslyckades helt. Ademi gör sitt fjärde mål för säsongen och sitt andra mål mot Hajduk under en och samma säsong på hemmaplan.

Bara tre minuter senare var 2:0 ett faktum. Dinamos guldgosse #10 Baturina tryckte in bollen förbi Hajduks försvar. Värt att nämna att det var Ademi igen som var inblandad, den här gången som assisterande till målet!

Chockerade gäster kom aldrig upp i rätt nivå. Ett fattigt avslut mot mål i 12:e minuten, som Livakovic plockar enkelt upp var det bästa man kunde komma med.

Spiken i kistan kom i 38:e minut när Ivanusec sätter tredje målet efter en vacker kontring. Spelaren som vi nämnde i inför rapporten, levererade och bekräftade bara att hans formkurva pekar spikrakt uppåt!

När en match är avgjord och det enda du kan göra är att lägga plåster på såret. Det var precis det Ivan Leko gjorde hos bortalaget med tre byte i halvtidsvilan.

Trots alla dessa byten blev matchbilden inte ändrad. Dinamo malde på, dominerade och gav aldrig upp som att det handlade om att hämta upp ett underläge.

Ännu en gång hyllas denna Luka Ivanusec som gör sitt andra mål för dagen i 63:e minut! Vilket avslut och vilken assist av Bruno Petkovic. Det var sista målet i en match som var avgjord på förhand.

Summering
Detta var derby #102 genom alla tider! Grattis till tränaren Ante Cacic som har en förlust i serien efter 22 spelade omgångar! Stort glädje att Ivanusec hittat tillbaka och som han ska hyllas i fortsättningen med. Hajduk får åka hem och slicka sina sår tills nästa gång. Nu njuter vi av den här fantastiska segern som ger oss andrum resten av säsongen och mer fokus kan läggas nu på cup titeln.

Spelarbetygen
5- legendarisk
4- världsklass
3- proffesionellt
2- medel
1- amatör

Livakovic 4- är på topp en längre tid och har inga riktiga hot under hela matchen.
Ristovski 3- spelar med energiskt och emotionellt
Ljubicic 3- återigen pigg och presterar bra på kanten
Peric 4- assist idag och håller nollan tillsammans med kollegor
Sutalo 4- låser försvaret från första minut och styr till slutsignal
Ademi 5- öppnar upp Hajduk och spelar fram till 2:0 målet
Misic 4- höjer och sänker tempot hur han vill och när han vill
Baturina 5- Dinamos nya #10 växer för varje match, se upp för den nya generationen
Ivanusec 5- gör två mål i två raka ligamatcher!
Spikic 3- arbetar hårt hela matchen, inga poäng ikväll men en stark trea
Petkovic 3- samma för Bruno, assisterade snyggt till fjärde målet men det som Dinamo behöver är en målspruta