Maksimir, 2023-08-24 20:00

Dinamo Zagreb - AC Sparta Prag
3 - 1

Blitzkrieg av Dinamo avgjorde matchen

Turbulenta dagar förföljer laget men cocktail mixen med formkurvan, spelarförsäljningar och tränarbyte gav en bra chock för spelarna. Laget tryckte gasen i botten och körde över Sparta i andra halvleken. Dinamo tog sin 150:e seger i Uefa tävlingarna.

Dinamo Zagreb - Sparta Prag = 3-1 (1-1)
Spikic 44’ 1-1, Peric 59’ 2-1, Ivanusec 61’ 3-1 ; Krejci 39’ (straff) 0-1

Sergej Jakirovic är namnet på alla läpparna i Dinamo. Debut i playoff match mot tjeckiska tungviktare Sparta Prag var inget att skoja med. Jämfört med hans föregångare Igor Biscan, så hade inte Jakirovic mittbacken Josip Sutalo som såldes till Ajax och Livakovic som skrivit på för Fenerbahce. Ikväll blev det utan tvekan solklart att Luka Ivanusec kommer skriva på för holländska Feyenoord.

Som sagt tuff debut för Jakir som gjorde det bästa ut av situationen. Första draget var att ge chansen till Nevistic mellan stolparna som idag kröntes som nummer ett i Dinamo. Andra draget var att flytta tillbaka Ljubicic på vänsterbacksplatsen och lämna ukrainaren Mykhaylichenko på bänken.

//

Under första halvleken hände det inte så mycket första halvtimmen. Förutom att Baturina hade ett läge i andra minuten att ge laget en drömstart när Petkovic spelade fram elegant. Baturinas försök hamnade i ribban och snabbt efter första målchans lugnades tempot ner.

Tjeckerna är stora och starka i luftduellerna och man såg direkt att matchen kommer vara fysiskt krävande. Inget märkvärdigt hände fram tills en hörna i 35:e minuten när huvuddomaren fick signal från VAR-teamet. Marco Guida pekar på straffpunkten efter en fyra minuters lång analys, bortalaget jublar för beslutet och Krejci avslutar distinkt för 0-1.

Sparta Prag lyckades hålla i ledningen endast i fem minuter tack vare deras oskickliga mittfält som var inte lika tekniska med bollen som Dinamos mittfältare. Petkovic lyckades skära en boll och drog en farlig kontring ända fram till straffområdet där han passade snett till Dario Spikic som avslutade snyggt med yttern för kvittering! Maksimir vaknade från en lång dröm och fram till pausvilan var det nära en fulländad vändning, men Ljubicic saknade koncentration vid avslutet.

//

Fortsättningen öppnade Dinamo furiöst genom ett högt press och spelarna kastade sig på varenda boll - det var ett typiskt Jakirovic lag! I omklädningsrummet var det emotionella tal där man sa att matchen spelas för Livakovic och Ivanusec! Spelarna gav allt för andra målet skulle komma och till slut fick danske målvakten Vindahl ge sig efter två fantastiska räddningar där både Petkovic och Ivanusec försökte. Till slut gick returen till mittbacken Peric som nickade in för ledningsmålet.

Det dröjde knappt två minuter och Maksimir jublade igen. Vänstersidan är Dinamos starkaste vapen med Ljubicic och Ivanusec som kombinerar ända in i straffområdet. Luka Ivanusec fick avsluta i Dinamo med stil. Med tårar i ögonen firade han målet och det här var ett stort bevis på att avtalet med Feyenoord var signerat.

Matchen låstes efteråt och Dinamo lämnade bollinnehav till gästerna som knappt skapade några målchanser. Jakirovic utnyttjar alla byten och chansen fick även nyförvärvet Luka Stojkovic. Ivanusec fick stora ovationer när han byttes ut i 87:e minuten i tårar. En stor era är bakom oss och nytt kapitel startades samma kväll med ungdomarna Bulat, Baturina och Stojkovic.

Summering
Ett bättre resultat än 3-1 inför returen gick inte att önska. Spelarna har visat moral och den här kicken kommer ge ännu mer självförtroende inför fortsättningen och samtidigt genidraget där Petkovic fick kaptensbindeln, Peric och Sutalo fick äntligen chansen, ofattbart att båda spelarna hamnade i frysboxen under Biscans tid. Jakirovic har satt sitt prägel över laget genom att fightas på planen och aldrig ge upp. Likadant ska Dinamo spela i returen - det meddelade Dinamo tränaren efter matchen: ”Sådan är jag i blodet, jag tänker inte försvara resultatet, det är det värsta du kan göra”. Och till sist ett stort tack för den här tiden till Luka Ivanusec och målvakten Dominik Livakovic som fick följa matchen från Istanbul. Nästa match är till helgen mot HNK Rijeka på hemmaplan.

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk
4- världsklass
3- proffesionellt
2- medel
1- amatör

Nevistic 2- efter två år i frysboxen är det inte så märkligt att en målvakt är rostig. Kanske var vi bortskämda med Livakovic?
Ljubicic 3- tillbaka på vänsterbacksplatsen och det jobbet kan han redan
Moharrami 2- hade det jobbigt mot långa och fysiskt starka tjecker
Peric 4- äntligen tillbaka i startelvan och det med ett mål, otroligt att Biscan bänkade en spelare med moral
Ristovski 3- spelar bättre och bättre på mittbackspositionen, visade kyla i viktiga moment
Misic 3- gör en fenomenal match i andra halvleken och det blir intressant att följa spelaren under Jakirovics styre
Bulat 2- stark tvåa idag där han visade bättre spel i andra halvlek liksom hela laget
Baturina 2- äntligen tillbaka i startelvan och var inblandad i de mesta
Ivanusec 4- avskedsmatch för Luka som avslutar i Dinamo med ett mål och en assist.
Petkovic 3- magnifik insats av Petko mot Sparta och Sergej gjorde klockrent drag genom att ge spelaren kaptensbindeln
Stojkovic och Emreli 2- båda byttes in i 65:e minut och bidrog till en stabil seger, Emreli något stabilare och Stojkovic shntes att han inte spelat i Uefa tävlingsmatcher
Sucic, Sutalo och Mykhaylichenko / - spelade för lite för att betygsättas, men skönt att se Bosko Sutalo på planen!