Lagbanner
En slutoffensiv från Bordeaux

En slutoffensiv från Bordeaux

Slåss för sin överlevnad när man sätter press på politikerna och förbundet.

Efter en stor kraftdemonstration i helgen där 10 000-tals supportrar samlades i Bordeaux för att ge les Girondins sitt stöd så närmar vi oss avgörandet. Franska kontrollorganet DNCG fortsätter att vägra klubben spel i Ligue 2, vilket i praktiken betyder konkurs.

Beslutet är överklagat till olympiska kommittén, flera franska parlamentsledamöter sätter press på idrottsministern och hittills har det franska rättssystemet, förvånat, ställt sig på klubbens sida.

Fallet ska om allt går vägen tas upp igen under tisdagen.

Bordeaux har tagit fram det tunga artilleriet i sin kamp för överlevnad. I samband med helgens demonstration satte klubbens ägare Gérard Lopez in de 14 miljoner euro på kontot dom DNCG krävt – helt emot vad rättsväsendet tidigare menat är rimligt.

Klubben har fortfarande en av fransk kommersdomstol godkänd budget, inga betalningsanmärkningar, inga obetalda fakturor och mer än rimligt med ”pengar på banken”.

Eftersom domstol slagit fast att FCGB inte har några ekonomiska bekymmer som kräver konkurs har man tillsatt två oberoende jurister som medlare mellan klubb och DNCG. Deras första fynd har nått media (regionaltidningen Sud-Ouest) och är minst sagt häpnadsväckande.

”Uppenbara misstag”
Juristerna har hittat åtminstone fyra ”uppenbara misstag” i DNCG:s hantering och meddelat detta till fotbollsförbundets president, Le Graët, och idrottsministern Oudéa-Castera.

DNCG påstås ha registrerat drygt åtta miljoner euro på fel ställe, man hävdar att tio miljoner euro som sattes in juni 2021 nått dem först juni 2022, man har feldaterat ytterligare en insättning av samma summa och man dröjde över två dygn med att ge anledningen till avslaget vilket kraftigt har försvårat möjligheten att överklaga.

***

Hur det går känns fortfarande obehagligt ovisst. I normala fall skulle detta ha varit över, men den här gången är det något som inte står rätt till. Återstår att se om det är klubbpresident Lopez eller DNCG som har på fötterna.

Många bedömare misstänker att förbundet ogillar president Lopez så pass mycket att man sätter egna regler för hans klubbar. Om det är sant eller inte lär visa sig. Det har låtit som en konspirationsteori tidigare.

Vad som än händer var det ett genidrag av Lopez att snabbt låta en civil kommersdomstol, i stället för bara förbundet/DNCG, titta på den totala ekonomin och säsongens budget. Utan det hade klubben antagligen inte funnits längre.

Nu tvingas förbundet, ligaföreningen, olympiska kommittén och idrottsministern motivera sina beslut inför oberoende jurister och civila domare.

Inför morgondagen publicerar klubben som avslutning ett mycket offensivt pressmeddelande.

”Klubben uppfyller alla krav för att spela i Ligue 2 från den 30 juli.”, skriver man och fortsätter: ”Vi kräver att bedömas på samma sätta som de andra klubbarna.”

FCGB uppmanar förbund och idrottsminister att ”respektera reglerna” och titta på vad en civil domstol redan beslutat. Man kostar även på sig att ge den impopuläre förbundspresidenten Le Graët en illa dold känga.

”I motsats till vad en förmodligen felinformerad Noël Le Graët, president i FFF, påstår är FCGB inte konkursmässigt och det är det franska rättssystemet som säger det… Vi kommer att slåss hela vägen tills dess att rättvisan respekteras.”

*** *** ***

MER LÄSNING:
Gérard Lopez: ”Vi har pengarna och budgeten”

Konkursen nära – Bordeaux kastar in handduken?
 

John Cederblad2022-07-11 19:00:00

Fler artiklar om Bordeaux