Borgmästare kräver presidentens avgång

Borgmästare kräver presidentens avgång

Det stormar vidare kring Les Girondins och nu har vi ett ”äckligt” klubbmärke också.

Det i lördags läckta nya klubbmärket var inget dåligt skämt. Ultramarines hade, förstås, rätt när man visade upp och förkastade det under helgens stora supportermanifestation.

***

Styrkedemonstration när Bordeaux valde ny borgmästare

***

Bordeaux har sedan 1881 haft många olika klubbmärken. Några fulare än andra. INGET av dem har dock kallat klubben för ”Bordeaux Girondins”. Detta eftersom den inte heter så.

Football Club des Girondins de Bordeaux (Girondinerna från Bordeaux)  är det fullständiga namnet. Förkortat blir det ”Girondins”, precis som den officiella hemsidan fortfarande heter. Detta eftersom det handlar om regionens lag. Att ledningen tycker det är enklare att marknadsföra ”Bordeaux” internationellt hör liksom inte hit.

Få, om någon, tror att president Longuépée kan ha många veckor kvar på jobbet. Att ledningen mitt i klubbens största kris under modern tid vågar lansera detta ses som en sista provokation. Att man samtidigt tackar av Puma, men inte kan presentera nya tröjsleverantören Adidas är en stor missräkning. Adidas har, förnuftigt nog, skjutit upp lanseringen av nästa års tröjor då man inte vill blanda sig i den pågående konflikten.

Ett i stort sett 100-procentigt vrål av missnöje har följt presentationen. De stora supportergrupperna kräver att klubbmärket dras tillbaka så fort vi fått ny ledning eller ägare – eller både och.


Eller som förre Bordeaux-spelaren Ludovic Obraniak utryckte sig: ”Klubbmärket är äckligt”.

***

Stadens nyvalde borgmästare, Pierre Hurmic, valde att som första utspel fortsätta sitt engagemang kring FCGB.

Nu när jag är borgmästare kommer jag inte att ändra uppfattning. Självklart kräver jag att Longuépée avgår som president.”

Utspelet har blivit både hyllat och kritiserat. Hurmic har supportrar, de flesta spelarprofilerna och nästan hela staden i ryggen. Kritiken har siktat in sig på det olämpliga i att en folkvald politiker kräver avgång i ett privatägt företag.

Hurmic försvarar sig med att staden Bordeaux är ”part i målet”, är delägare i arenan och arrenderar ut klubbens stora träningsanläggning, Le Haillan, sedan länge.

John Cederblad2020-07-01 13:05:00

Fler artiklar om Bordeaux