Maksimir, 2024-10-02 21:00

Dinamo Zagreb - Monaco
2 - 2

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!

Vattenpolo matchen på stadion Maksimir slutade med en stark insats av Dinamo Zagreb som nu studsade tillbaka i Champions League! Blått var närmare segern och straffade vartenda misstag av Monaco spelarna som knappt skapade några målchanser eller ens kom upp i den nivå man presterade mot Barcelona, men tack vare målvakts tabben, släpper Dinamo in gästerna in i matchen med kvarten kvar att spela.

Dinamo Zagreb – Monaco = 2-2 (1-0)
Sucic 45+1’ 1-0, Baturina 66’ 2-0; Salisu 74’ 2-1, Zakaria 90’ 2-2.
 




Många höjde på ögonbrynen när Bjelica valde att spela med defensivt block som liknade mer en 5-3-2 uppställning med Baturina och Petkovic i spjutspetsen. Men ikväll skulle det räcka för mer än vad vi alla hoppades på.

Spelarna la upp en tigerfight på en svårspelad plan som var dränkt med regn. Regnet öste hela dagen i Zagreb och det slutade inte droppa under hela matchen.

Gästerna var en stor förhandstippad favorit tack vare aktierna som steg efter Barcelona segern i Champions League premiären på hemmaplan.

Startelvan Dinamo 5-3-2
Nevistic - Ristovski HB, Pierre-Gabriel VB, Bernauer MB, KTC MB, Torrente MB - Ademi CM, Misic CM, Sucic CM - Baturina OM/CF, Petkovic CF

Monaco 4-2-3-1
Kohn MV - Carlo-Henrique VB, Vanderson HB, salisu MB, Kehrer MB - Camara CM, Zakaria CM - Minamino OM, Akliouche OHM, Golovin OVM - Embolo CF

Trots detta lyckades blått komma nära Monacos mål två gånger under första halvleken och det är en och samma spelare som bränner friläge.

På ett sätt har Petkovic haft tur två gånger på grund av att han varit offside under första halvleken eftersom han annars hade missat två utmärkta målchanser. Självklart VAR skulle avgöra ödet om det hade kommit till saken.

Monaco skapade en målchans under första halvleken som var mer eller mindre ett resultat av det dåliga underlaget, men målvakten Nevistic tog en stor räddning för laget.

Strax innan paus kommer kallduschen för gästerna när får baklängesmål strax efter deras hörna. Baturina drar kontringsanfallet tills han hittar Petar Sucic som rullar av ett par Monaco spelare i boxen och slutligen snyggt placerar över målvakten i målet! Vilket mål av unge Sucic som exploderade ikväll.

Bjelica var mer än nöjd, hans lag levererade schackmatt vilket var det perfekta sättet att avsluta första halvleken.

På andra sidan såg vi ett dominerande Monaco med bollinnehav men deras momentum skulle ännu inte komma. För i fortsättningen öppnade Dinamo ännu starkare, det vill säga offensivare och jagade ett andramål som snart skulle komma.

Återigen skapar man farliga läge framför Monacos mål men närmast kan vi säga är återigen en sovande Bruno Petkovic som var inte redo att nicka in bollen i målet. Man kan säga att det var verkligen synd att Dinamo inte gjorde andra målet tidigare eftersom gästerna inte hängde med på det våta underlaget och dessutom hade blått mer krafter vid detta tidtillfälle.

Monaco straffas på nytt i 65:e minuten när man tappar bollkontrollen i offensiven. Den här gången är det inbytte Marko Rog som hittar Martin Baturina.

Baturina kör fram med sina dribblingsskickligheter innan han avslutar i mål utanför straffområdet. Ännu ett klassmål vi fick se ikväll av ännu en stortalang! Baturina har nu gjort mål i två raka matcher, det här gillar vi, ge oss bara mål är du snäll!





Så här långt tillhör andra halvleken Dinamo som utan tvekan stått bättre på planen, men på andra sidan bestämmer sig Hutter för att göra dubbelbyte och han kastar alla kort i offensiven.

Det är lätt att vara efterklok och kanske skulle Bjelica börjat stänga matchen redan här? Men vem hade räknad med att Ivan Nevistic skulle göra en tabbe när han snubblar på en Dinamo spelare och tappar balansen vilket möjliggör det enkelt för Salisu att nicka in bollen i målet.

Rött har reducerat och nu såg det verkligen rött för hemmalagets del eftersom reduceringsmålet gav vind i ryggen till Monaco spelarna.

Nu stiger spänningen mellan lagen och domaren för agera flertal gånger genom att varna bland annat Nenad Bjelica som inte kunde släppa straffsituationen på Bruno Petkovic i straffområdet. I all ära hade anfallaren tid och utrymme att vända sig och snurra mittbacken som redan var nere på marken och sedan i lugn och ro avsluta fritt mot målet.

Tyvärr blev det straffspark på andra hållet. Slutdiskuterat, inget snack om saken när Bernauer inte ser Monaco spelare komma bakifrån och istället för att rensa bollen, träffar han spelaren på benet istället och Zakaria är stensäker från 11-meter!

Tyvärr blir det endast en poäng efter två billigt insläppta mål. Tre poäng blev bara en men bättre på detta vis än att blivit nollade andra gången på raken efter den tunga förlusten i München för två veckor sedan.

Summering
Solklart godkänt resultat! Det hade jag skrivit på i förväg om någon hade erbjudit oavgjort. Blått var mycket närmare segern än vad många tror men slutresultatet är priset för oerfarenhet i Europa matcher för spelare som Nevistic och främst Bernauer. Bjelica gjorde allt vad han kunde på knapp en vecka som han varit tränare för Dinamo och taktiken var väl förbered. Kanske kunde han utnyttjat flera avbytare från bänken istället för bara Rog och Kacavenda för att köpa mer tid? Vi ska inte gå med huvudet mot marken utan titta framåt. Spelet kommer se ännu bättre ut inom två veckor och precis då ställs Dinamo mot klubbar man säkert kan räkna poäng: Red Bull Salzburg och Slovan Bratislava!

Kommande matcher:
Varazdin liga, 6 oktober borta
Istra 1961 liga, 19 oktober borta
Salzburg, CL 23 oktober borta
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-10-02 23:47:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb