Red Bull Arena, 2024-10-23 21:00

Red Bull Salzburg - Dinamo Zagreb

CL: inför RB Salzburg

CL: inför RB Salzburg

Vi är inne på tredje matchdagen i CL när Dinamo Zagreb gästar hos RB Salzburg. Båda klubbarna är fortsatt segerlösa och kommer att jaga tre poäng på Red Bull arenan.

Dinamo är inte ensamma om att hoppas på en seger på onsdag. Men chansen ser man i att Nenad Bjelica känner väl till österrikisk fotboll eftersom han lett ett antal klubbar i Bundesligan.

Den tröga formen hos RB Salzburg sätter hopp men samtidigt vågar man inte hoppas alltför mycket på grund av Dinamos svajiga form och en del frågetecken på vissa spelare.

Historia har lärt oss att det är aldrig enkelt på bortaplan mot Salzburg. Senast klubbarna möttes i CL gruppspelet var i för två år sedan i det gamla formatet. Salzburg vann på hemmaplan med 1-0 och returen i Zagreb slutade oavgjort 1-1.
 



RB Salzburg
På pappret är hemmalaget fortfarande starka favoriter att vinna den här matchen, men formkurvan talar emot detta Salzburg som skrämmer ingen idag.

Salzburgs senaste tre matcher imponerar inte alls. Förlust hemma mot franska Brest (0-4) i CL och upprepad förlust i nästa match på bortaplan mot Sturm med hela 0-5!

Förra säsongen slutade man tvåa i ligaspelet, bakom Sturm Graz och det finns inga nyheter den här säsongen heller. Efter tio ligaomgångar så är Salzburg på fjärde plats med sex (6) poäng bakom serieledande Sturm!

Förra säsongen gled ligaguldet ur hand och klubben bestämde sig för att hitta tillbaka sin identitet genom att anställa holländaren Per Lijnders som huvudtränare. Lijnders har i uppgift att skapa ett ambitiöst och imponerande Salzburg. Ett Salzburg som skall spela fotboll på motståndarens planhalva, intensivt och med hög press som är ett krav.

Pep Lijnders under tiden i Liverpool
Lijnders undet tiden i Liverpool (2017)

Hittills kan vi inte säga att Lijnders lyckats driva sitt koncept in i spelarnas hjärta. Bollinnehavet sitter i ryggmärgen men spelstilen har kommit som ett bakslag. Två raka förluster i CL, noll gjorda mål mot sju (7) insläppta.

Två raka derbyförluster i ligan mot två ligakonkurrenter: Rapid Wien (1-3) och Sturm Graz (0-5)! Varningslamporna blinkar i Salzburg och frälsningens strå är kanske Dinamo för holländska tränaren.

Förväntad startelva i formation 4-3-3
Blaswich MV – Terzic VB, Capaldo HB, Piatkowski MB, Baido MB – Gourna-Douath CM, Bidstrup CM, Kjaergaard CM – Gloukh VY, Daghim HY, Konate CF

Dinamo Zagreb
Samtidigt som Salzburg försöker studsa tillbaka så har formen hos det blåa tåget från Zagreb varit under frågetecken. På tre senaste matcher har Dinamo spelat oavgjort mot Monaco (2-2), följt av en tung seger borta mot Varazdin (1-0) och till sist oavgjort borta mot Istra (2-2).

Det blåser kalla vindar i Zagreb kan man säga. Spelarna ser inte imponerade ut av att spela ligafotboll om vi jämför insatsen i matchen mot Monaco. I hopp om att det verkligen handlar om motivation och att högsta prioritet är att göra bättre resultat i Europa, så måste den här matchen mot Salzburg vara en indikator!

Bjelica har en tuff uppgift framför sig men inget är omöjligt. Salzburgs formsvacka är chansen och jag hoppas att spelarna inte gömmer sig i ett kryphål under hela nittio minuter.

Frågetecken på anfallaren och kaptenen Bruno Petkovic kan vara det stora problemet. Avbytaren Sandro Kulenovic stor redo i alla fall. Positiva är att förstamålvakten Nevistic är tillbaka och honom kommer vi se mellan stolparna.

Startelva i formation 3-5-1-1?
Bjelica har hittat en del favoriter och bland dessa är säkert spanjoren Raul Torrente som imponerat sedan han fick chansen. I Salzburg ser jag gärna före detta Granada spelaren i startelvan tillsammans med KTC och mest troligtvis Bernauer.

Sedan gissar jag mig fram till att Bjelica kopierar taktiken från Monaco matchen och kör med tre inner mittfältare som Ademi, Misic och Sucic. På kanterna har vi defensiva yttrar som Ristovski och Pierre-Gabriel.

Publikfavoriten Baturina kommer spela som släpande forward bakom Kulenovic som får chansen före Bruno Petkovic.

Nevistic MV – KTC MB, Torrente MB, Mmae/Bernauer MB – Misic CM, Sucic CM, Ademi CM, Ristovski DHM, Pierre-Gabriel DVM – Baturina OM – Kulenovic CF

Datum: 23 oktober
Tid: 21:00
Plats: Red Bull arena (Salzburg)
Domare: Makkelie (Holland)

 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-10-22 23:19:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!