Red Bull Salzburg - Dinamo Zagreb
0 - 0

CL: Salzburg – Dinamo: 0-2 En milstolpe seger för blått!
Martin Baturina

Dinamo tar en stor skalp på bortaplan efter att Kulenovic och Petkovic säkrade segern i andra halvleken. Dinamo lämnar hemmalaget tomhänta även efter tredje matchen i CL ligafas.

RB Salzburg – Dinamo Zagreb = 0-2 (0-0)
Kulenovic 49’ 0-1, Petkovic 84’ 0-2.

Blått tar en stark seger på Red Bull arenan på ett svårspelat underlag. Två anfallare säkrade segern, men först blev det Kulenovic som introducerar sig för CL, och jag är så glad för den här killens skull som är en produkt från Dinamo akademin och som aldrig gav upp! Inte ens förra säsongen under den mest turbulenta tiden, när hans namn var på allas läppar och även mig själv som önskade att han skulle lämna klubben! Bara att be om ursäkt till den här hjälten!

Dinamo har nu fyra poäng på kontot efter tre spelade omgångar. RB Salzburg är fortsatt utan poäng och detta lär bli en tuff och kämpig CL säsong för österrikiska klubben.

Som vanligt har man mycket talang i truppen men det är inte likt föregående åren med Eerling Haaland eller Luka Sucic. Hemmalaget saknar erfarenhet och det märktes tydligt i en typisk match som denna som du bara vet hur den kommer att sluta.

//

Salzburg öppnade matchen precis som förväntat, offensivt och med mycket bollinnehav, exakt enligt Lijnders tränarfilosofi. Vinna bollen högt uppe på planen och spela den på motståndarens planhalva. Dinamos linjer passerades endast med konkreta krossar men desto mer tiden rann iväg började Dinamo spelarna se mer och mer komfortabla ut.

Något vi inte trodde skulle ske i matchen mot Salzburg var att Dinamo skulle äga mer boll innan pausvilan. Bovarna i hälarna var ingen annan än Baturina, Sucic och Misic som styrde mittfältet. Självförtroende lyser ut spelarna i blått som också skapar ett bra läge precis innan halvtid. Salzburg målvakten gör en räddning på Kulenovics försök och detta kan vi kalla kanske ett av de farligare situationer framför ett mål.

Hela första halvleken hade få klara målchanser. Båda lagen försvarar allt de har och det gör man väldigt bra men det är hemmalaget som kommer ta större risker i andra halvleken eftersom man behöver segern mer än Dinamo.

Vi är bara en kort stund inne i andra halvleken när världen börjar rasa sönder för de unga Salzburg. Petar Sucic trollar fram en passning och ett vackert utformat mål kommer tack vare Kulenovic som skjuter in bollen i mål på förstatouchavslut. Det vi drömde att se på resultattavlan blev en verklighet, Dinamo leder på bortaplan mot Salzburg och den här gången skulle man inte tappa ledningen.

Spelarna firade målet iskallt som om det var det tredje- eller fjärde målet. Kanske var det för den intensiteten blått hade i andra halvlek så kändes det som att målet låg i luften. En bra stund in i andra halvleken hade blått full kontroll på matchen medan hemmalaget verkade energilösa.

Samtidigt som den svåra uppgiften för Salzburg blev ännu brantare uppförsbacke efter att Schlager blir utvisad. Lijnders är ställd mot väggen då onsdagskvällen blir bara sämre, han utförde ett antal byten precis innan utvisningen.

Dinamo hade nu en man mer på planen men det förändrade förutsättningar den sista kvarten. Spelarna i vitt tjurade plötsligt till med ett sista desperat försök. Salzburg linjerna är väl inkörda på tränarens Lijnders skrivstil. Man är snabba på att flytta bollen från ena- till den andra sidan, för ett ungt lag som Salzburg är det mer än godkänt.

Lijnders kastar alla kort i offensiven och förr eller senare skulle detta beslut straffa sig. Inbytte Petkovic skulle pricka rätt i 84:e minuten efter en kontringsmöjlighet. En briljantträff med högerfoten placerar Petkovic in 2-0 målet och segern i Salzburg var ett faktum!

Summering
Tack Nenad Bjelica! En taktisk seger för det blåa tåget mitt i Salzburg. Går inte att lyfta upp någon speciell spelare eftersom alla utförde arbetet magnifikt. Matchen var svårspelad för bägge lagen men det svåra underlaget blev en bonus för spelarna i blått efter ledningsmålet. För hemmalaget blev det en bitter kväll som förlorat nu tre raka matcher i den inledande fasen av CL. Det unga Salzburg huffade och puffade men misslyckades helt och hålet att göra någon inverkan i offensiven. För Dinamo Zagreb spelarna blev det en klinisk seger som höll sig till planen och tar hem en minnesvärd seger vilket kommer bli ett stort lyft. Med en seger i CL och dessutom på bortaplan så är man helt och hållet med och nosar på en playoffplats! Om jag är rätt inne på det så är detta nämligen första bortasegern någonsin för Dinamo Zagreb i CL gruppspelen och i det nya formatet. En seger som kommer lyfta harmonin i omklädningsrummet flera snäpp uppåt. Nu blickar vi framåt mot nya matcher och näst på tur kommer Osijek på ett besök till Zagreb.