Dinamo Zagreb - PAOK FC
2 - 0

Conference League: Dinamo storspelade mot PAOK
Petkovic toppar skytteligan i Conference League!

Historisk seger för Dinamo Zagreb som vinner för första gången en match mot grekiskt motstånd i en Uefa tävling!

Dinamo Zagreb - PAOK = 2-0 (1-0)
Petkovic 37’ 1-0, 71’ 2-0.

Stadion Maksimir räknade fullsatt läktare när PAOK kom på besök. Utan bortafans efter UEFA’s beslut men som om det hade hjälpt det minsta ett dåligt bortalag. Ikväll hade Jakirovic ordet och spelarna följde instruktionerna från punkt till punkt.

Blått tänkte inte avvakta ikväll utan öppnade matchen starkt med snabba omställningar för att chockera bortalaget med ett tidigt mål. En matchöppning likt den mot Real Betis på Maksimir för två veckor sedan.

Matchbilden såg mycket lovande ut första tio minuter och den vassaste målchansen kommer för Dinamos vänster ytter Hoxha som är närmast att ge injektionen till blått. Men ikväll påmindes vi om att Hoxha är inte Perisic och detta är Europa Conference League och inte kroatiska fotbollsligan! Otroligt slarvigt avslut av Hoxha som hade en del tid på sig men fick till slut en felträff med vänsterfoten och sumpar ett bra läge!

Euforin tog av efter tio inledande minuter när det märktes att PAOK hade en tydlig matchplan. Mittfältaren Meite såg inte imponerad ut av Dinamo och kunde ostört flertal gånger vända blicken framåt för att hitta 21-årige Konstantelias eller en brassen vid namnet Taison som man känner igen från Shakhtar tiden!

Sett till PAOKS offensiv ikväll såg gästerna vassare framåt, lätta på fötterna och säkrare med bollen på offensiv planhalva. Dock så lyckades man aldrig skapa ett riktigt hot under en hel halvlek. Gästerna spenderade en del tid på sin vänsterkant, inte konstigt med tanke på Baba, Taison och Konstantelias som trivdes vid sidolinjen. Den sistnämnde såg ut som en bollkär lirare där bollen var som fastklistrad vid hans fötter och han lyckades brutalt enkelt köra tunnel på naive Bernauer som lekte med livet i situationen innan när han hade läge att rensa bollen ut i intet, men mister Maxime valde istället att dribbla ett gäng PAOK spelare!

That’s all from PAOK under första halvlek, gästernas bollinnehav och betydligt fler passningar hjälpte inte ett dugg. Bernauer fortsatte att spela osäkert och det var faktiskt hans hjärnsläpp som jag var mest rädd för! Ironiskt nog är det till hans förtjänst att ledningsmålet kommer efter en taskig passning till KTC som var tvungen att rensa bollen mot PAOKS försvar.

Spanjoren Jonny gör grov missbedömning när han planerade att slå hem KTC’s rensning, istället är det Petkovic som läser hempassningen och kommer öga mot öga med nyblivne kroatiske landslagsmannen Kotarski.

Gästernas målvakt lyckas rädda skottet men returen kommer tillbaka till Petko som enkelt gör det viktiga målet! Bruno är nu uppe på sex fullträffar på sju matcher i Conference League! Nu andades Dinamo spelare lättare och fick med sig en förtjänad ledning inför pausvilan.

I fortsättningen är det Jakirovic som väljer att göra ett byte och Hoxha offras för Vidovic. Förutom sumpade målchansen under första halvleken så gillade jag Hoxhas snabbhet, men  tydligen räckte det inte för tränaren som var inte imponerad av anfallaren.

Nu visste vi vad som väntade i inledningen av andra halvleken, ett offensivt PAOK som nu påbörjade jakten mot en kvittering och detta skulle man försöka med ännu mer bollinnehav och snabbare transaktioner mellan linjerna.

Återigen kommer hotet från PAOKS vänsterkant och återigen är det Konstantelias som är mitt i händelserna. Knappt femtio spelade minuter när gästerna skapar första halvchans på Maksimir, som tur hamnar försöket två meter utanför mål.

Lucescu gav tydliga instruktioner till sina spelare under pausen, i offensiven såg PAOK ut som en ordentligt rustad formel ett bil, men defensiven var ett medelmåttigt försvar utan mittbacksparet Troost-Ekong och Michailidis. Felbeslut av PAOKS försvarare började radas upp och snart skulle ännu ett resultera med ett baklängesmål.

Den här gången tack vare en brytning högt uppe på planen av Dinamos mittfält där Baturina är i huvudrollen, samtidigt som gästernas försvar hann inte ställa om, hittar Dinamos nummer tio Petkovic i straffområdet som kyligt sätter 2-0! Matchen är avgjord och vi har endast passerat minut 71, notera att gästerna fortfarande inte fått till ett enda skott på mål och samtidigt toppade Petkovic skytteligan i Conference League!

Lucescu ryktas som en ut av de bästa tränarna och en ut av de mest betalda i grekiska Superligan. Men ikväll skulle han misslyckas och det lutade mot grekisk tragedi då Dinamo spelarna ångade på i femmans växel och jagade ett tredje mål.

Självförtroende låg på topp när blått såg ut att närma sig en 3-0 ledning inför returen, men det glädjet uteblev efter Baturinas och Spikics försök men gissa vad, i matchens döende sekunder fick gästerna äntligen ett skott på mål som tvingade Nevistic att göra en sjuk räddning ut till en hörna! Måste läggas till att domaren var grekernas enda chand med ett antal felbeslut och matchen blåses äntligen av i 96:e minuten trots att fjärdedomaren la till endast fyra minuter.

Summering
Kommer du till Maksimir och försöker spela på resultatet som Lucescu gör, så har du gjort en grov missräkning! Dinamo städade av en sönderslagen armé som hade inget svar mot blåtts aggressiva spel. Återigen storspelade Petkovic, Misic, Baturina och KTC för Dinamos första seger någonsin mot en grekisk klubb ute i Europa! En annan som imponerade stort var Petar Sucic som visade Busquetes klass på hemmaplan. En framtida storspelare utan tvekan och någonstans hoppas jag att förbundskaptenen Dalic tittar på konstnären. Dinamo har två måls ledning inför returen vilket är en säker borg om man upprepar insatsen om en vecka. Men en retur behöver spelas av och räkna med ett påtänt hemmalag  som kommer/bör vara besatta av att jaga underläget.

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk
4- världsklass
3- proffesionellt
2- medel
1- amatör

Nevistic 3- förutom kanonräddning i slutsekunderna så hade målvakten knappt med uppgifter ikväll.
Perkovic 3- får en svag trea, såg något osäker ut i första halvleken men höjde spelet i andra, tyckte att han hängde efter gästernas ytter.
Ristovski 3- stabil ikväll och gör knappt några felbeslut.
KTC 4- återigen starkast i försvaret och läser spelet som ur en bok!
Bernauer 3- hatade honom i första halvleken, har en otroligt låg lägsta nivå, men i andra halvleken växlade han upp spelet.
Sucic 4- en av bästa på planen ikväll, lirar boll som om han har 30-år på nacken! Tycker att han fick ett oförtjänt kort i slutet av matchen.
Misic 4- en insats som vi kommer minnas länge.
Baturina 4- behövde ett mål från Petkovic för att spela avslappnat, i andra halvleken storspelade mittfältaren och fick stora applåder från Maksimir läktarna.
Hoxha 2- byttes ut i halvtid, rätt beslut av tränaren som gissade med Vidovic.
Spikic 4- gillade Dario ikväll och alla hans uppoffringar. Får en svag fyra.
Petkovic 5- bäst på plan ikväll, just nu uppe på 7 mål på 7 Conference League matcher!
Vidovic 3- gör betydligt bättre halvlek än Hoxha. Står rätt i positionerna och är inblandad i en hel del i offensiven.
Kaneko 3- byts in i 72:a minut men gör en stark insats på högerkanten och låter sig inte överlistas av Baba.