Cupfinal Dinamo - Rijeka 0-0: långt ifrån mästerligt

Cupfinal Dinamo - Rijeka 0-0: långt ifrån mästerligt

Två ut av de bästa klubbarna från SuperSport HNL gjorde upp i cupfinalens första möte som spelades på stadion Maksimir. Tränarna i bägge lägren valde det säkra före det osäkra och resultatet blev ett låst standardderby.

Dinamo Zagreb - HNK Rijeka = 0-0

Dilemmat i ligaspelet blev avgjort i helgen efter att Dinamo Zagreb besegrade Osijek (1-0) och samtidigt som Rijeka förlorade borta mot Varazdin (1-3). Firandet kom i rätt stund för blått som vann maratonloppet i HNL och hade mentala övertaget på gästerna inför cupfinalen.

Hittills har klubbarna möts fyra gånger i finalerna men statistiken talar för gästerna som kommit ut som segrare 2014, 2017 och 2019. Traditionerna är alltid för att brytas och målet är självklart: vinna dubbeln nu när allt verkade så fint framdukat på bordet.
 




Dinamo förväntades se fräschare ut på planen för det är det enda som hade sett vettigt ute på planen. Stundtals visade spelarna framfötterna men koncentration i slutspelsfasen saknades. Så många tekniska felpassningar och felbeslut blev total missräkning för Jakirovic som valde att ändra formationen till 4-3-4 och utifrån hans ansiktsuttryck kunde vi utläsa att Sergej började tappa tålamodet.

Höger sidan såg ut att vara helt förlamad första halvtimmen och det kan vi tacka Dario Spikic för som återigen slarvade bort tonvis med bollar och bevisar ännu en gång att sportchefen kommer ha en handfull att jobba med under sommaren.
 


Kanske såg Baturina mest aktiv ut men Hoxha var den mest konkreta spelaren i första delen och var den enda som hotade i djupled. Faktum är att Hoxhas försök utanför boxen var det närmaste en ”målchans” Dinamo kunde komma med. Fattigt och förvånande uselt presterat inför hemmasupportrarna under en hel halvlek.

Gästerna kom inte heller med konkretare mål än att hålla positionerna och försöka hota med Pjaca eller Pasalic på kanterna. Men för tränaren Sopic blev 0-0 i pausvilan en stor seger med tanke på föregående prestationerna i HNL där Rijeka åkte på tre raka förluster. I efterhand kändes det logiskt att Rijeka skulle komma in mer disciplinerat och försöka få med sig ett positivt resultat inför returen.

I fortsättningen öppnade Dinamo med högre tempo, högre press, från långt håll luktade det som att matchbilden skulle vända. KTC plockade bollarna i försvaret och matade med krossbollarna på fötterna på Pierre-Gabriel, Ogiwara eller Hoxha bara för att det skulle ta stopp vid bortalagets försvarsmur.

Intensivare spel bidrog att blått lämnade ytor i försvaret och plötsligt var Rijeka nära att ta ledningen när Fruk testar Nevistic utanför straffområdet och försöket hamnar på stolpen. För matchens skull hade ett mål väckt liv i matchen, som tur blev det stolpe ut. 

Summering 
0-0 slutresultat inför returen betyder egentligen inget men sanningen är att Rijeka fått mod efter dagens drabbning. Utan tvekan kommer man satsa alla kort på att vinna cupen på hemmaplan. För spelarna i blått gäller det att ladda om och studsa tillbaka redan till helgen på bortaplan mot Slaven Belupo i en betydelselös ligamatch. 

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk 
4- världsklass 
3- proffesionellt 
2- medel 
1- amatör

Nevistic 3- solid insats idag med tanke på chansfattig match.
Pierre-Gabriel 3- en av få ljuspunkter i blått ikväll, aktiv i offensiva uppspelsfasen, tyvärr följde inte Spikic och Kaneko i samma fotspår.
Ogiwara 3- vi ska vara nöjda med vänsterbackens insats, gillade hur han stundtals slog in skarpa inlägg mot straffområdet.
KTC 4- som vanligt pålitlig och i mina ögon Dinsmos bästa spelare ikväll.
Ristovski 3- makedonen spelade stabilt och disciplinerat på mittbacks positionen, en spelare du alltid kan räkna med.
Misic 2- spelet haltade efter en hel del i första halvleken, mittfältaren skulle tagit större initiativ för att styra upp matchen.
Sucic 2- blixtrade till med ett par geni drag men det var absolut allt idag.
Baturina 3- stark insats idag av #10 som gör en felfri match.
Spikic 1- sämst på planen, tekniska fel,m i kombination med felbeslut resulterar med tidigt byte i 2:à halvleken.
Hoxha 3- mest konkret i offensiven, lästes av Rijekas försvar i andra delen.
Petkovic 2- svagare idag än vanligt, fick sjunka ner i plan för att hämta bollarna.
Kaneko 1- bättre än Spikic men fortfarande lika betydelselös, saknade energi.
Ademi, Vidovic 1- båda fick halvtimme på planen utan att imponerat. 
Rog och Kulenovic /- spelade för lite för att betygsättas 

 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-05-15 21:57:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!