Cupfinal Rijeka - Dinamo 1-3: vilken säsong!!

Cupfinal Rijeka - Dinamo 1-3: vilken säsong!!

Blått avslutar säsongen med dubbeln. Blått spelade rutinerat genom hela returmatchen och kunde säkra cuptitel redan efter första halvleken.

HNK Rijeka - Dinamo Zagreb = 1-3 (0-2)
T. Fruk 90+2’ 1-3; P. Sucic 28’ 0-1, Baturina 42’ 0-2, M. Bulat 82’ 0-3.
 




Kroatien måste vara ett av de få länder som infört dubbelmöte i cupfinal och tillsammans med gamla bortamåls regeln får man en känsla att tiden stannat i det lilla kustlandet. Ja exakt, ni hörde rätt, regeln som infördes av UEFA långt tillbaka i tiden så långt som 1965 för att undvika en tredje match eller ett omspel! När hela Europa tittar framåt och moderniserar fotbollen så lyckas HNS (kroatiska fotbollsförbundet) ta ett steg tillbaka. 

Bortamåls regeln skulle visa sig vara avgörande i dagens returmatch och det märktes tydligt vilka planer Dinamo hade i uppspelsfasen. 

Taktikgeniet Jakirovic blev stor matchvinnare. Matchen startades utan renodlad höger ytter med Baturina som placerades något som liknade en offensiv höger mittfältare.

Hemmalaget presenterades i vanlig ordning med 4-1-4-1 formation där landslagsspelarna Marco Pasalic och Marko Pjaca formade Rijekas offensiva spets.

En annan faktor som talade för Dinamo är att man hade psykisk övertag mot Rijeka eftersom man besegrat motståndarna tre gånger i ligaspelet och senaste gången blått förlorade mot Rijeka var för tre år sedan. 

Rijeka dominerade, Dinamo pricksäkra
Inledande minuter handlade mestadels om båda bänkarna som hoppade upp och tjafsade mot varenda domarbeslut. Ur domarnas perspektiv var detta ingen lätt match att föra men det skulle dröja tills första målet landade.

Tills dess lyckades hemmalaget värma upp Nevistic i målet med ett långdistansskott av Marko Pasalic. För enkelt för Dinamos förstamålvakt, men nästa målchans skulle tända till stadion Rujevica som frös i en sekund efter en hörna. Toni Fruk hittar mittbacken Radeljic som bränner sönder perfekt hörninlägg. 

Rijeka kopierade dominansen man hade i  seriefinalen i ligan för mer än två veckor sedan. Statistik är bara för att sminka grisen med perfektion i spelet fram tills straffområdet som inte räckte hela vägen. Kanterna var efter tjugominuters spel blockerade, Pjaca och Pasalic kom ingenstans, Ogiwara och Pierre-Gabriel gör defensivt perfekt match.


Selahi (Rijeka) och Petar Sucic (Dinamo)

Stora klivet mot segern
Första knockout för hemmalaget var nära att komma redan i 25:e minuten när Baturina slår in ett snyggt inlägg mot Bruno Petkovic som nickar bollen i stolpen. Ett tidigt tecken i matchen att Dinamo börjar få mer och mer yta bakom Rijekas försvar.

Bara tre minuter senare kommer det stora klivet mot segern. Ännu en kontring händer återigen på vänstersidan och aktionen avslutas av en fristående Petar Sucic som placerar in 0-1. Fantastiskt mål för Dinamo som kom i rätt tid och nu fick men dessutom kredit utökad eftersom hemmalaget var tvunget att göra två mål på grund av bortamåls regeln.

Matchens höjdpunkter kan ni se i Youtube länken nedan.
Rijeka-Dinamo <-----------------------

Segertåget skulle inte stanna där. Näst på tur var ytterligare chock för spelarna i vitt och stadion Rukevica när Martin Baturina avslutar mästerligt och sätter 0-2 med tre minuter kvar att spela av första halvleken. Redan här förstod även de mest optimistiska supportrarna att leken var över. 

Matchen fortsatte utan dramatik
I fortsättningen blev det ännu enklare match för Dinamo som vaktade ledningen rutinerat. Tränaren Zeljko Sopic stod idélöst och hade inga svar mot det perfekt presterade försvaret. 

Total krasch för Rijeka kommer i 82:a minuten efter att inbytte Marko Bulat utökar ledningen till 0-3! Bruno Petkovic står bakom målet med en vacker assist, allting var klart för att lyfta ”Rabuzin solen” som cup bucklan kallas i Kroatien.
 

Summering
Bättre säsongsavslutning gick inte att önska. Dinamo rånade Rijeka på en ligatitel och en cupseger i finalen. Det gick inte att mäktas med det blåa tåget som står över alla. Efter ett par års frånvaro landar cuptiteln på Maksimir och detta efter ett av mest turbulenta säsonger någonsin i klubbens nyare historia. Stort grattis till samtliga spelare där det går inte att välja vilken spelare som gjorde bättre ifrån sig. Imponerande hur lagdelarna stod på planen och stängde ytorna, matchen passade perfekt in i professorn Jakirovics taktik. Sergej är en man med nio liv efter så mängden av fiasko förluster som han överlevt och som vi alla stått ut med, är det imponerande hur han avslutade säsongen. Förberedelserna inför firandet på Stortorget i Zagreb kan börja. Avslutningsvis en rättvis fight av Zeljko Sopic och hela Rijeka som imponerade nästintill hela säsongen men orkade till slut inte jogga över mållinjen. Trupp bredden avgjorde all dilemma om det ens fanns ett dilemma. 

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk 
4- världsklass 
3- proffesionellt 
2- medel
1- amatör 

Nevistic 3- Neva spelade säkert igenom hela returmatchen, generellt sätt gör han stabila insatser i båda matcher.
Pierre-Gabriel 4- gissar på att vi fått alla svar vem som är Dinamos vänsterback nästa säsong. Defensivt perfekt, vi tvekade aldrig!
Ogiwara 4- wow vilken första halvlek! Detta mot Marco Pasalic, tycker att sportchefen och klubbledningen bör agera direkt!
KTC 4- farfar Theophile visar ännu en gång att han är inte färdig med fotbollen.
Ristovski 3- Rile vikarierande som mittback är helt tillfredsställande.
Misic 4- för vissa osynlig på planen men det smutsiga arbetet Josip var avgörande för att vinna kampen på mittfältet och viktiga bollar som bidrog till kontringar som resulterade med mål.
Sucic 3- imponerande första halvlek och ett mål dessutom. Blev utbytt i halvtid.
Ademi 3- kaptenen var tillbaka i startelvan och den här gången drillade han igång spelarna på sättet som bara han kan.
Baturina 5- legendarisk match av Martin som gör ett av sina bästa matcher i blått när det var som nödvändigast. 
Hoxha 5- två assist idag av snabbe yttern som smälte in i taktiken. Såg otroligt stark i finalen och vi håller tummarna att spelaren växer ännu mer under försäsongen.
Petkovic 4- inget mål den här gången men en assist och mycket annat som Bruno stod bakom var avgörande idag.
Rog 3- stabil insats av Marko som byttes in i halvtid och bidrog med erfarenhet.
Bulat 3- kvart på planen och ett mål, måste serveras med en trea i betyg.
Perkovic, Kulenovic och Vidovic /- spelade för lite för att betygsättas 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-05-22 21:34:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!