Dagens EM

Dagens EM

Dagens matcher bjöd på stor underhållning, flera drömmål och även ett historiskt mål.

Turkiet – Georgien 3-1
Matchen bjöd på ett rejält oväder, läktarslagsmål men framförallt en riktigt underhållande fotbollsmatch. Turkiet inledde bäst och tog rättvist ledningen genom ett riktigt drömmål från Mert Müldür. Vild glädje utbröt på stora delar av läktaren i Dortmund! De turkiska sångerna skulle däremot tystna en stund senare när georgierna slog tillbaka och gjorde sitt första EM-mål någonsin genom numer historiske Georges Mikautadze. Vild glädje utbröt på delar av läktaren i Dortmund!

I andra halvlek fick vi se ännu ett drömmål från Turkiet då unge supertalangen Arda Güler skruvade upp den i bortre krysset. Det georgiska laget kämpade tappert för att få med sig en poäng och gick tillslut fram med precis hela laget, inklusive burväktaren i sin jakt på kvittering. Det utnyttjades av Turkiet som i matchens slutminutrar enkelt kunde rulla in bollen i öppet mål.

Portugal – Tjeckien 2-1
Första halvlek präglades av portugisisk press och stort bollinnehav (72-28 %). Tjeckerna hade det tufft men de slet och krigade för att försvara sig och då och då stack de även upp och skapade några halvfarliga chanser. Portugal i sin tur gjorde sitt bästa för att ta sig igenom den mänskliga muren av tjeckiska spelare men skapade egentligen inte särskilt mycket. Bäst chanser fick Cristiano Ronaldo som fri med målvakten borde ha avslutat bättre och Rafael Leaõ som slängde sig framför Tjeckiens målvakt och var centimetrar från att få foten på ett farligt inspel.

Andra halvlek började som den första slutade och frågan alla ställde sig var hur länge Tjeckien skulle orka stå emot och hur stor en eventuell ketchup-effekt skulle bli när väl Portugal fick in bollen. Men det skulle bli Tjeckien som tog ledningen efter ett fint skott av mittfältaren Lukas Provod. Kroppsspråket från Cristiano Ronaldo var efter målet tydligt. Nu jäklar får vi skärpa till oss och nu ska vi bara framåt! Och så skulle det bli för bara ett par minuter senare trasslar en lite pressad tjeckisk spelare till det framför egen målvakt och gör ett självmål. Det blev tungt för tjeckerna och Portugal, som framförallt har gas pressade ner pedalen ytterligare. Rafael Leaõ var kanske planens bästa spelare i första halvlek men försvann helt i den andra och byttes ut. Tjeckien visade upp sin starka karaktär och defensiv och varför laget sällan släpper in mer än ett eller maximalt två mål. Portugal gjorde mot slutet ett mål men det dömdes bort på grund av offside efter en videogranskning. En kort stund senare kom ändå det slutliga avgörandet för Portugal genom mål i den andra övertidsminuten från den nyligen inbytte Flavio Conceicão.

Övrigt

Senaste nyheterna kring Kylian Mbappés skada säger brutet näsben och förmodligen inget mer spel i de två resterande gruppspelsmatcherna. Kroatiens mittfältare Nikola Vlasic måste tyvärr lämna mästerskapet på grund av muskelskada. En annan spelare som missar resten av gruppspelsmatcherna är Skottlands Ryan Porteous som stängs av två matcher av UEFA efter tilltaget mot Ilkay Gündogan i premiärmatchen.