Dagens EM: Högdramatiskt i de sista kvartarna
Holland firar sin seger.

Först bjöds vi på straffdrama mellan England och Schweiz, sedan toppades kvällen med en svängig holmgång mellan Holland och Turkiet.

England krånglar sig till semifinal

Schweiz har varit en av EM:s stora positiva överraskningar med sitt konstruktiva, positiva spel. England en av de stora negativa överraskningarna med sitt tråkiga, försiktiga spel. Den tidiga kvartsfinalen ikväll gick framför allt i Englands tecken. Ställningskrig och länge 0-0. Men så, i 75:e minuten bröt Breel Embolo dödläget och Schweiz såg ut att gå mot en skrällseger. En fin individuell prestation av Bukayo Saka fem minuter senare räddade dock England och tog det hela till förlängning. Trots att Schweiz tryckte på mot ett enbart försvarsinriktat England fick de inte in bollen och det hela gick till straffar. Historiskt inte Englands starkaste gren, men de har uppenbarligen tränat. Och fick god hjälp av att Manuel Akanji inledde med en usel straff som Jordan Pickford enkelt räddade. Att de efterföljande schweiziska skyttarna var säkra spelade ingen roll då engelsmännen också var det och vann straffläggningen.

Holland vände och vann

Den sista kvartsfinalen blev mer underhållande. Holland hade i första halvlek svårt att ta sig an Turkiets försvarsmur. Ett effektivt Turkiet utnyttjade också sin styrka på fasta situationer. Denzel Dumfries gav bort en hörna som så småningom ledde till att Samet Akaydin kunde nicka in 0-1. Till andra halvlek satte Ronald Koeman in buffeln Wout Weghorst och Hollands anfall fick en helt annan tyngd. De visade att också de tydligen kan göra mål på hörnor, till råga på allt en kort variant. Stefan de Vrij skallade in Memphis Depays inlägg, 1-1. Minuter senare fullbordades vändningen när Dumfries revanscherade sig för sitt misstag i första halvlek. Hans fina inspel mot bortre stolpen vräkte sig Cody Gakpo fram på, men i slutändan var det backen Mert Müldür som var sist på bollen, 2-1 Holland. Med nöd, näppe och briljant målvaktsspel av Bart Verbruggen redde Oranje sen också ut den turkiska slutforceringen.