Dagens EM: Självmål, planstormare och VAR i fokus
En selfie med en liten grabb kunde Cristiano Ronaldo ställa upp på, men när fler och äldre killar också ville tröttnade både han och alla andra.

Tre händelserika matcher stängde den andra gruppspelsomgången då vi fick se många mål, dråpliga självmål och inte minst mängder av selfiejagande planstormare.

VAR-ingripanden i sevärd match

Både Georgien och Tjeckien förlorade sina öppningsmatcher och att det var två lag på jakt efter seger märktes. Det blev en händelserik och stundtals böljande match. Tjeckien var först med att ha bollen i nät. En märklig situation då Adam Hlozek sköt bollen i ansiktet på målvakten Giorgi Mamardashvili så den studsade tillbaka i ansiktet på Hlozek själv och in i mål. Men på reprisbilderna syntes hur bollen efter att ha lämnat Hlozeks ansikte också tog i hans arm på vägen in i mål, och VAR dömde bort det. Istället tog Georgien ledningen, även då hade VAR ett finger med i spelet. Då hade videodomarna upptäckte en hands på tjeckisk spelare i eget straffområde. Georges Mikautadze klev fram och sköt in sitt och Georgiens andra EM-mål någonsin. I den andra halvleken tog Tjeckien över mer och mer och Patrik Schick kvitterade rättvist till 1-1. Men Tjeckien fick inte in segermålet, och i slutsekunderna var Georgien nära att stjäla vinsten, men Saba Lobzhanidze brände friläget, en miss han säkert kommer grämas sig för länge.

Bisarrt självmål och selfiejagande planstormare

Turkiet imponerade stort i sin premiärmatch mot Georgien, medan Portugal lämnade en del att önska även om de vann mot Tjeckien. Men idag var det andra bullar. Förbundskapten Vincenzo Montella bänkade båda supertalangerna Arda Güler och Kenan Yildiz trots deras fina insatser mot Georgien. Deras vara eller ickevara där framme spelade kanske mindre roll när Turkiets försvar föll ihop som ett korthus. Bernardo Silva gjorde 0-1 efter tjugo minuter. Sen kom det dråpligaste hittills av turneringens många självmål. João Cancelo slog bort en passning, till stor frustration hos Cristiano Ronaldo som gestikulerade vilt då han inte fick bollen, så vilt att han inte såg att Samet Akaydins katastrofala hemåtpassning gick förbi målvakten Altay Bayindir och in i mål. I den andra halvleken utökade Bruno Fernandes till 0-3, framspelad av Cristiano Ronaldo. Snackisen efter matchen, förutom självmålet, blev dock alla de selfiejagande planstormare som försökte ta sig fram till Ronaldo. Först var det en liten kille, han nådde fram och Ronaldo ställde glatt upp på en bild och publiken jublade när knatten undvek vakterna. Men efter det kände flera killar som inte var i knatteåldern direkt för att göra samma sak, då var det inte lika charmigt och Ronaldo och alla andra blev märkbart frustrerade när inte mindre än fem stycken till sprang in på planen i olika omgångar.

Belgien svarade upp

Belgien var piskade att vinna efter chockförlusten i premiären mot Slovakien. Ikväll visade de vart skåpet ska stå. De satte tonen direkt, Youri Tielemans ledningsmål kom redan efter en knapp minut. Belgien ägde matchen, Rumänien fick ett par chanser på omställningar men var klart underlägset. Kevin De Bruyne dödade matchen i andra halvlek. Dess förinnan hade Romelu Lukaku fått ännu ett mål bortdömt av VAR för offside, vilket redan hänt två gånger för honom i första matchen. Fotbollssupportrar som protesterar mot VAR lär snart ha en själsfrände i Lukaku…