Dagens EM: Slovakien skrällde och Rumänien imponerade

Dagens EM: Slovakien skrällde och Rumänien imponerade

De hetaste rubrikerna från mästerskapets fjärde dag.

EM har inletts positivt med många mål och fin anfallsfotboll. Det har dock inte varit några direkta överraskningar, men de kom idag. Inte minst Slovakiens skräll mot Belgien, men också Rumänien som flög fram mot Ukraina

Vilken start av Rumänien!
Rumänien bars fram av publiken i en match där Ukraina nog var favoriter. En makalös överkörning och vinst med 3-0 fick hela arenan att gunga. Frågan är om det går att få en mer inspirerande start? Kanske är det början på något stort för Rumänien i detta EM? För Ukrainas del handlar det om att bryta ihop och komma igen. Målvakten Andriy Lunin hade inte någon bra dag och försvarsmässigt finns det nog en hel del att önska. 

Slovakien stod för turneringens första stora skräll
Slovakien chockade storfavoriterna Belgien genom ett ledningsmål av Ivan Schranz redan i den 7:e matchminuten. Då hade Romelu Lukaku redan haft en jättechans och där någonstans formades matchen. Ett modigt Slovakien pressade högt medan Belgien inte lyckades skapa det tryck som skulle behövas. 

Men till slut efter mycket om och men samt ett bortdömt mål fick Lukaku öppna sitt målkonto i och med kvitteringen i den 85:e minuten. Trodde nog de flesta, men VAR-rummet såg en hands i ett tidigare skede. En hands som knappast påverkade situationen och knappt nuddade, men en hands. Summa summarum en mycket tung dag för Lukaku. 

Mbappé ledde sitt Frankrike till seger
Österrike ville mycket, men Frankrike vann tillslut, med god hjälp av Maximilian Wober som satte bollen i egen kasse. Det var Kylian Mbappé som drog upp anfallet och får ses som Frankrikes hjälte för dagen. Precis som manuskriptet säger att det ska vara. Dock gick Mbappé ut i slutet av matchen efter en ansiktsskada, men förhoppningsvis är det inget som hindrar hans kommande framfart. Troligtvis får han spela vidare iförd mask. Mbappé tog ansvaret som kapten och ledde sitt Frankrike i en tuff match, där Österrike gjorde en riktigt bra insats. Om Lukaku svek, så höll Mbappé för trycket. Just Mbappé och Englands Jude Bellingham har båda visat att de är redo att leda sin nationer, även om fransmannen nog borde gjort ett mål och kanske inte var lika imposant som engelsmannen. Men med det sagt så visade sig Österrike var en mycket tuff motståndare. 

Dagens resultat: 
Rumänien - Ukraina 3-0
Belgien - Slovakien 0-1
Österrike - Frankrike 0-1

Morgondagens matcher:
18:00 Turkiet - Georgien
21:00 Portugal - Tjeckien

 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2024-06-17 23:20:00
Author

Fler artiklar om EM -24