2021-06-17 18:00

Danmark - Belgien
1 - 2

Danmark-Belgien 1-2 : Belgien vidare till åttondelsfinal!

Danmark-Belgien 1-2 : Belgien vidare till åttondelsfinal!

Belgiens andra match I EM blev en tillställning med två helt olika ansikten. Det såg länge ut att bli en riktig plattmatch från det belgiska landslaget men kvaliteten på den belgiska bänken skulle visa sig bli avgörande

Roberto Martinez bjöd inte på särskilt många överraskningar när elvan till matchen mot Danmark presenterades. Jämfört med matchen mot Ryssland så klev Meunier som väntat in istället för skadade Castagne. Det som dock orsakade några höjda ögonbryn var att Jason Denayer ersatte Dedryck Boyata trots att Hertha Berlin-spelaren stått för en mycket fin instats mot det ryska laget och Artem Dzyuba i synnerhet. Danmark, å sin sida, förändrade mycket från förlusten mot Finland. Den danske förbundskaptenen frångick sitt 4-3-3 som man har använt sig av tidigare för att istället matcha Belgiens 3-4-3.

Hjulmand fick utdelning omgående. Det var ett danskt landslag som var taggade till tänderna, ivrigt påhejade av en dansk publik som skapade en mäktig ljudkuliss och belgarna såg ut att bli tagna på sängen. Danskarna hade bestämt sig för att sätta in en hög press och med en formation som speglade Belgiens hade Belgien oerhört svårt att få till något bollinnehav på den danska planhalvan. Efter endast 99 sekunder hade Jason Denayer slagit bort en passning utanför eget straffområde, varit för överambitiös i sitt försök att rädda upp sitt eget misstag och iställett fått bevittna Yussuf Poulsen placera in 1-0 till Danmark lågt intill den bortre stolpen. Efter matchen beskrev Roberto Martinez det som att laget var chockat i början av matchen. Det var sannerligen ingen överdrift. Innan den fina hyllningen till Christian Eriksen i den 10:e minuten kunde det mycket väl ha stått 3-0 Danmark på resultattavlan. Hade det inte varit för Thibaut Courtois och dansk oskärpa i avslutningslägena hade matchen redan varit avgjord. Kasper Hjulmands taktiska spel hade fått maximal utdelning. Danmarks tre mittbackar, Christensen, Kjaer och Vestergaard lyckades neutralisera Lukaku som knappt syntes till över huvud taget i den första halvleken. Bara Carrasco och Mertens lyckades med konststycket att vara mindre involverade i det belgiska spelet i den första halvleken. Samtidigt lyckades den danska fronttrion, med den unge dribblern Damsgaard i spetsen, ständigt skapa farliga situationer och den belgiska backlinjen hade stora problem. Mot slutet av halvleken lyckades Belgien så småningom få lite mer kontroll på sin defensiv och frekvensen som de danska målchanserna uppstod i avtog något. Samtidigt skapade man ingenting i offensiv väg och de flesta belgiska supportrarna väntade mest på att den nederländske domaren skulle blåsa för halvtid. Undsättningen var nömligen påväg.

För trots att Danmark gick in i paus med ledning så satt Roberto Martinez med tre ess i rockärmen. Det första valde han att spela ut redan i paus. Kevin De Bruyne, kanske världens för tillfället bästa spelare, klev in i mästerskapet och det skulle inte dröja länge innan han introducerade sig. Martinez övergick till en offensiv formation som påminde om det han spelade mot Brasilien i VM-kvartsfinalen 2018. Kevin De Bruyne fick axla rollen som falsk nia, medan Romelu Lukaku sökte sig ut till höger där han isolerade Jannik Vestergaard i den danska trebackslinjen som alltid kunnat spela två mot en mot Lukaku i den första halvleken. Den taktiska förändringen fick genast effekt. Kevin De Bruyne plockade upp bollen i en central position, slog en djupledsboll mot Lukaku som nådde fram med lite hjälp från Jannik Vestergaard. Med näsan mot mål fanns det inget de danska mittbackarna kunde göra för att stoppa den belgiske stjärnanfallaren. Lukaku spelade bollen snett inåt bakåt till Kevin De Bruyne som hade fyllt på. Hela Parken förväntade sig ett direktavslut, inklusive de två danska mittbackarna som förgäves slängde sig för att blocka skott, men Kevin De Bruyne fungerar inte som de flesta fotbollsspelare. De Bruyne tog med sig bollen ett steg till höger och med två danskar nedlurade på marken kunde han spela en passning längs målområdeslinjen till den bortre ytan där två belgare väntade på att raka in bollen i det öppna målet. Det råkade bli Thorgan Hazard snarar än Carrasco som stötte bollen i nät men det här var Kevin De Bruynes mål. En olycka kommer sällan ensam brukar man säga, ett ordspråk som går att applicera på Danmarks andra halvlek. För ganska omgående efter det belgiska kvitteringsmålet valde Roberto Martinez att spela ut sina sista ess. Eden Hazard och Axel Witsel byttes in istället för Carrasco och Dendoncker och genast höjdes Belgiens spel flera nivåer. Axel Witsel, tillbaka efter en fem månader lång skada, fick samtliga spelare omkring sig att bli bättre bara av sin blotta närvaro på plan och kommer vara ovärderlig för Belgien det här mästerskapet. 10 minuter tog det för Belgien efter stjärnduons intåg innan man bjöd på matchens snyggaste anfall. Återigen var det en djupledsboll mot Lukaku till höger som var upprinnelsen till målet. Lukaku höll undan för två danska försvarare, dribblade bort ytterligare två danskar innan han spelade bollen till Tielemans som lämnade över till bröderna Hazard som med ett fint klapp-klapp-spel spelade fram Kevin De bruyne. Om hela Parken förväntade sig avslut på ett tillslag vid 1-1-målet så var det istället nu, 15 minuter senare, som de skulle få se det. Kevin De Bruyne drämde till bollen med sin något sämre vänsterfot och Kasper Schmeichel var chanslös.

Efter ledningsmålet var det Danmark som tryckte på igen men närmre än Martin Braithwaites nick i överkanten av ribban kom man inte och Belgien hade lyckats vända 1-o-underläge i paus till vinst och tre nya poäng som dessutom innebär avancemang till åttondelsfinal. Den andra halvleken var en varningssignal till övriga Europa om hur Belgien kan spela när alla spelare är tillgängliga och det finns definitivt anledning att frukta det här belgiska laget när de nu börjar komma igång.

Startelvor:

Belgien:
Courtois – Alderweireld, Denayer, Vertonghen – Meunier, Dendoncker (Witsel 59’), Tielemans, T. Hazard – Mertens (De Bruyne 45’), Lukaku, Carrasco (E. Hazard 59’)

Danmark: Schmeichel – Christensen, Kjaer, Vestergaard (Olsen 84’) – Wass (Larsen 61’), Höjbjerg, Delaney (Jensen 72’), Maehle – Braithwaite, Poulsen (Nörgaard 61’), Damsgaard (Cornelius 72’)
 

Elliot Engelgren Verstraeteneev1014@gmail.com@Grenengeln2021-06-18 13:19:00
Author

Fler artiklar om Belgien