Del I: Övergångarna som aldrig blev av

Del I: Övergångarna som aldrig blev av

I den här artikelserien har vi samlat några av historierna om de övergångar som kunde blivit av men som av diverse anledningar i slutändan gick i stöpet.

Med jämna mellanrum uttalar sig någon gammal tränare eller före detta sportchef om att klubben de tidigare företrätt hade möjligheten – alternativt var ytterst nära – att värva en lovande talang som med tiden skulle visa sig bli till en världsstjärna.
 
Den här veckan kommer undertecknad varje vardag portionera ut några av historierna som berättats om övergångar som aldrig blev av. Dagens artikel bjuder bland annat på Steven Gerrard, Ronaldinho och Gareth Bale.
 
Steven Gerrard till Chelsea
Trots att det var fem år sedan han tackade för sig i Liverpool betraktas Gerrard fortfarande som en av klubbens största ikoner i modern tid. Faktum är dock att han 2005 hade stora planer på att lämna föreningen och skickade under sommaren in en begäran om att få flytta då han övertygats av José Mourinho att skriva på för Chelsea. Men efter att noga ha tänk igenom det hela ett varv till kom han fram till att fortsätta i Liverpool var det enda rätta, och med tiden har fansens förlåtit sin tidigare kapten för hans påfund.
 
Roy Keane till Blackburn
Råskinnet från Irland, som gjort sig känd för sina på gränsen till kriminella handlingar på fotbollsplanen och mängder av oanständiga uttalanden, var i nästan tio års tid en nyckelspelare hos Manchester United. När han lämnade Nottingham Forest för United hade han egentligen redan gjort klart med Blackburn och var bara timmar ifrån att skriva på kontraktet, när han fick ett samtal från en viss Sir Alex Ferguson. Plötsligt var Blackburn inte längre lika intressant och Kenny Dalglish, som under den tiden var klubbens tränare, blev rosenrasande och hotade att stämma Keane på allt han ägde. 
 
Robert Lewandowski till Blackburn
När vi ändå är inne på Blackburn kan vi ju lika bra damma av historien om när Robert Lewandowskis övergång dit gick i stöpet på grund av ett vulkanutbrott. För den med minnet i behåll vaknade den isländska vulkanen med det lättuttalade namnet Eyjafjallajökull till liv under våren 2010, vilket ledde till att flertalet flyg ställdes in. Ett av dem var det som Lewandowski skulle flyga med från Polen med destination England, där han skulle besöka Blackburn. I stället gick flyttlasset till Tyskland och vi alla vet ju hur saker och ting utvecklat sig sedan dess för anfallaren.
 
Ronaldinho till Borussia Dortmund
För nästan 20 år sedan kunde det ha blivit så att Ronaldinho lämnat hemlandet Brasilien för spel med Borussia Dortmund. Den gulsvarta klubben hade redan gått med på Grêmios prislapp på fem miljoner euro och det var nu upp till spelaren själv hur han ville göra. Som bekant blev det aldrig något av Dortmund, då han i efterhand berättat att det kändes som ett för stort steg och valet föll i stället på Paris Saint-Germain.
 
Gareth Bale till Hamburger SV
Martin Jol var en av dem som 2007 lyckades få en ung Bale att skriva på för Tottenham. Året därefter tog den holländske tränaren över Hamburg och en av hans önskevärvningar var just Bale – som hade haft en tung start hos den engelska huvudstadsklubben och väntades gå att köpa loss för cirka sju miljoner euro. Det var dock inga pengar som HSV hade möjlighet att betala den sommaren och Jols drömmar om att återförenas med superlöftet gick i kras.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-03-30 15:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans