Del II: Övergångarna som aldrig blev av

Del II: Övergångarna som aldrig blev av

I den här artikelserien har vi samlat några av historierna om de övergångar som kunde blivit av men som av diverse anledningar i slutändan gick i stöpet.

Under gårdagen fick vi bekanta oss med bland annat varför Ronaldinho nobbade en flytt till Borussia Dortmund, hur nära Steven Gerrard var att lämna Liverpool och att ett vulkanutbrott förhindrade Robert Lewandowski från en flytt till England.
 
I dag har det blivit dags att berätta fem historier om övergångar som var nära att ske men som av olika anledningar gick i stöpet. Till exempel om varför Andriy Shevchenko ratades av West Ham och hur Philipp Lahm kunde nobbas ett kontrakt trots att han varit formidabel under sitt provspel hos Arminia Bielefeld.

Zinedine Zidane till Blackburn
Vi inleder dagens artikel med en smått bisarr berättelse om när Blackburn nobbade självaste Zidane, som anses vara en av världshistoriens bästa fotbollsspelare. Detta skedde strax efter att den engelska klubben vunnit Premier League och den dåvarande tränaren Kenny Dalglish letade efter spelare att spetsa till truppen med. När han presenterade sitt förslag till ägaren Jack Walker bemöttes han med en fråga som löd: ”varför vill du värva Zidane när vi redan har Tim Sherwood?”. Ett högst rimligt argument.
 
Zlatan Ibrahimovic till Arsenal
Det här är en klassiker i Sverige som nog de flesta redan känner till. Innan Zlatan skrev på för Ajax var han och besökte Arsenal, där han av Arsène Wenger fick en Arsenal-tröja med hans namn och nummer nio på ryggen. Det som ska ha varit den avgörande faktorn till att det aldrig blev någon flytt till de brittiska öarna var att Wenger ville se svensken provträna, vilket Zlatan ansåg sig vara på tok för bra för och det hela rann ut i sanden.
 
Yaya Touré till Arsenal
En spelare som besökte Arsenal i början av 2000-talet och som gick med på Wengers önskan om att provträna med klubben var Yaya Touré. Fast än att Wenger ville skriva kontrakt med talangen från Elfenbenskusten slutade det i stället med en flytt till Ukraina för honom. Detta eftersom han inte hade tålamod nog att vänta på att få sin chans i Arsenal, och således gick Arsenal miste om ytterligare en framtida världsstjärna.
 
Andriy Shevchenko till West Ham
Under fyra dagar var Shevchenko på plats i London för att bekanta sig med West Ham och spelade till och med en match med reservlaget. Detta var 1994 då han fortfarande inte testat på spel utanför Ukraina och den dåvarande tränaren Harry Redknapp var frestad att erbjuda honom ett kontrakt, men valde i slutändan att avstå med motiveringen att han haft dåliga erfarenheter av östeuropéer och det sista han ansåg sig vara i behov av var en oprövad kille från Ukraina. Det skulle visa sig vara ett enormt misstag.  
 
Philipp Lahm till Arminia Bielefeld
Efter att ha slagit sig fram i Bayern Münchens akademi och blivit utsedd till lagkapten för reservlaget kände den då 17-årige Lahm sig redo för att testa vingarna i Bundesliga. Som en skänk från ovan blev han i samma veva inbjuden till provspel med Arminia Bielefeld och imponerade stort då han var omöjlig att ta sig förbi på träningarna. Trots det valde klubben att inte gå vidare med honom. Detta eftersom man ansåg att han var för kort i rocken då han inte var mer än 1,70 meter hög. 

» Del I: Ronaldinho, Gerrard och Bale

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-03-31 15:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans