Del IV: Övergångarna som aldrig blev av

Del IV: Övergångarna som aldrig blev av

I den här artikelserien har vi samlat några av historierna om de övergångar som kunde blivit av men som av diverse anledningar i slutändan gick i stöpet.

Det finns ännu många spektakulära historier att återge om övergångar som aldrig blev av – vilket föga överraskande är precis vad den här artikelserien handlar om.
 
Dagens artikel bjuder på några riktigt stora namn då undertecknad berättar om när Cristiano Ronaldo var på besök hos Arsenal, om att Ronaldinho var så lite som 48 timmar bort från att skriva på för Manchester United samt hur nära Bayern München var att dumpa den blivande världsmästaren Thomas Müller.

Oliver Kahn till Manchester United
Få tyska målvakter har varit lika ikoniska som Oliver Kahn, som med sitt barska utseende länge var en kultfigur i fotbollsvärlden. Under större delen av karriären representerade han Bayern München, men var vid ett tillfälle faktiskt nära att lämna rekordmästarna. Detta då Sir Alex Ferguson varit på honom om att flytta till Manchester United – vilket lockade Kahn. ”Titanen” – vilket är hans smeknamn – säger att Ferguson än i dag är sur över att han efter många om och men valde att bli kvar i München, samt att han i efterhand är lite ångerfull över att han tackade nej till erbjudandet då han gärna testat på spel utomlands.
 
Ronaldinho till Manchester United
Efter att på allvar presenterat sig för den europeiska fotbollspubliken under två säsonger i Paris Saint-Germain var det dags för Ronaldinho att ta nästa steg i karriären. Sir Alex Ferguson hade vurmat för brassen och uttalat sig om att med honom till sitt förfogande kunde Manchester United uppnå i princip vad som helst. Det var också nära att det blev en flytt till de brittiska öarna om man ska tro Ronaldinho, som i en intervju sagt att han var 48 timmar från att skriva på kontraktet. Dock hade han dessförinnan redan lovat Sandro Rosell att han skulle gå till Barcelona om Rosell blev utsedd till klubbens nya president – vilken han blev. I stället fick Ferguson nöja sig med en viss Cristiano Ronaldo. 
 
Cristiano Ronaldo till Arsenal
På tal om Ronaldo hade det mycket väl kunnat bli i London han fick sitt explosionsartade genombrott i stället för på Old Trafford. Arsène Wenger hade bjudit in portugisen för att träna tillsammans med Arsenal och precis som med Zlatan tilldelades även Ronaldo en tröja med sitt namn och nummer nio på ryggen. Däremot var fransmannen inte beredd att gå med på Sportings krav för att släppa sin supertalang, vilket Manchester United uppenbarligen var. I en intervju deklarerade Ronaldo att Arsenal var nära att bli till verklighet då han beskrev flytten dit som ”ett steg från att ske”. 
 
Thomas Müller till Freiburg
Saker och ting hade kunnat sett väldigt annorlunda ut för Thomas Müller. För elva år sedan spelade han fortfarande för Bayern Münchens reservlag, och den dåvarande tränaren Jürgen Klinsmann hade gjort klart för honom att det inte fanns någon plats i seniortruppen. Freiburg hade sedan tidigare följt både Müller och Holger Badstuber och imponerats av vad de sett. Så pass mycket att de var beredda att ge dem chansen till spel i Bundesliga. Om man ska tro Freiburg hade kontrakten förberetts och var bara till att undertecknas, så vore det inte för att Louis van Gaal – som under sommaren tagit över efter Klinsmann – prompt avslutat de långt gångna förhandlingarna hade duon med största sannolikhet lämnat Bayern München för ligakonkurrenten. Värt att nämna är att Müller i yngre dagar erbjöds till FC Zürich, men ratades eftersom hans löpstil ansågs vara irriterande.
 
Esteban Cambiasso till Kaiserslautern
Argentinaren är en av Inters största profiler genom tiderna då han ledde klubben till mängder av titlar. Det var dock Real Madrid som tog honom till Europa och 2003 ville man se honom ansluta på lån till Kaiserslautern. Den tyska klubben sade sig ta emot den då 22-årige mittfältaren med öppna armar, men Cambiasso trotsade efter ett par veckors betänketid Real Madrids vilja då han beslöt sig för att han hellre ville fortsätta kämpa om en plats i den spanska huvudstadsföreningen än att spela i Bundesliga. Ett år senare blev han såld till Inter och resten är, som man säger, historia.

» Del III: Totti, Kaká och van der Vaart
» Del II: Zlatan, Zidane och Lahm
» Del I: Ronaldinho, Gerrard och Bale

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-02 08:15:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans