Del IX: Övergångarna som aldrig blev av

Del IX: Övergångarna som aldrig blev av

I den här artikelserien har vi samlat några av historierna om de övergångar som kunde blivit av men som av diverse anledningar i slutändan gick i stöpet.

Det har i dag blivit dags för den näst sista delen av den här artikelserien och då den i morgon avslutas med en specialare har det varit allt annat än enkelt att välja ut de sista fem ”normala” historierna om övergångar som aldrig blev av.
 
Men till slut lyckades jag besluta mig och du kommer i dag få läsa om att Iniesta kunde ha hamnat i Skottland, det massiva budet på Ribéry och varför Aubameyang nobbade en övergång till Newcastle.

Edwin van der Sar till Borussia Dortmund
Den holländske målvakten hade en imponerande karriär som fotbollsspelare där han vann mängder med titlar. I höstas gjorde han en intervju där han berättade att när han skulle lämna Juventus var han i kontakt med både Liverpool och Borussia Dortmund, där de sistnämnda visade något större intresse. Dock började de plötsligt tveka och i stället valde van der Sar att skriva på för Fulham. Han säger också att han gärna hade provat på spel i Tyskland då han alltid fascinerats av stämningen och de fullsatta arenorna.
 
Andres Iniesta till Rangers
Det hela kan tyckas låta otroligt, men 2003 hade Rangers sålt Barry Ferguson till Blackburn och var på jakt efter en ersättare. Jan Wouters, som då var assisterande tränare, fick idén att höra av sig till Barcelona som tränades av hans landsman Frank Rijkaard. Till en början frågade de om Lionel Messi var tillgänglig, men fick ett blankt nej. I stället rekommenderades de en viss Andres Iniesta, som ännu inte fått chansen i a-laget. Rangers började bevaka mittfältaren men lagom till att man ville göra ett seriöst försök att få över talangen till Skottland hade Rikjaard beslutat sig för att satsa på honom och det hela rann ut i sanden.
 
Franck Ribéry till Chelsea
Sammanlagt blev det tolv säsonger med Bayern München för fransmannen, som anses vara en av klubbens största profiler. Dock funderade han redan efter sina två första år i Tyskland att tacka för sig efter att han och den nytillträdde tränaren Louis van Gaal hamnat i luven på varandra. Genast började flertalet större klubbar visa intresse, och främst Chelsea låg på för en övergång då man kom med ett konkret anbud värt 65 miljoner euro plus José Bosingwa i utbyte. Bayern München ville dock inte förlora sin superstjärna och övertalade honom om att han var lika viktig för klubben som Messi är för Barcelona. 
 
Pierre-Emerick Aubameyang till Newcastle
När det stod klart att Aubameyangs tid i Saint-Étienne var till ända ville den franska klubben helst av allt sälja sin spelare till Newcastle, då de kom med ett attraktivt erbjudande för båda parterna. Aubameyang och hans pappa hade dock redan bestämt sig för Dortmund eftersom Jürgen Klopps spelidé passade honom betydligt bättre och i slutändan fick han också precis som han ville. Ytterligare ett bevis på att pengar inte är allt för anfallaren är att han året innan sin flytt till Tyskland hade möjligheten att gå till Qatar där han hade tjänat tio miljoner euro om året, vilket var avsevärt mer än han tjänade i Frankrike.
 
Ilkay Gündogan till Manchester United
Mittfältaren hade beslutat sig för att han ville lämna Dortmund under sommaren 2015 och det fanns konkreta förhandlingar med bland annat Manchester United. Gündogan har i efterhand erkänt att han var nära att skriva på för en klubb, men har inte velat berätta vilken det handlade om – vilket förmodligen beror på att han inte vill röra upp känslor hos fansen till Manchester City. Hur som helst bestämde han sig till mångas stora överraskning för att förlänga sitt avtal med Dortmund efter intensiva samtal med Thomas Tuchel, vilket gjorde att förhandlingarna med Manchester United avslutades.

» Del VIII: Nedved, Rakitic och Cech
» Del VII: Modric, Falcao och Robinho
» Del VI: Neymar, Agüero och Reina
» Del V: Rivaldo, Drogba och Pato
» Del IV: Ronaldo, Müller och Kahn
» Del III: Totti, Kaká och van der Vaart
» Del II: Zlatan, Zidane och Lahm
» Del I: Ronaldinho, Gerrard och Bale

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-09 12:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans