Del VIII: Övergångarna som aldrig blev av

Del VIII: Övergångarna som aldrig blev av

I den här artikelserien har vi samlat några av historierna om de övergångar som kunde blivit av men som av diverse anledningar i slutändan gick i stöpet.

Hur kommer det sig att Carlos Tevez avböjde Atlético Madrid trots stort intresse? Varför valde både Wigan och Manchester City att nobba Pep Guardiola? Och vad var anledningen till att Werder Bremen inte gick vidare med Petr Cech trots provspel? Det och lite därtill får du svar på i dagens artikel om övergångar som aldrig blev av.

Ivan Rakitic till Chelsea
Mittfältaren spenderade hela sin ungdom hos FC Basel och tog i tidig ålder steget upp till seniortruppen. I samma veva började europeiska storklubbar visa intresse för honom och främst Juventus och Chelsea försökte övertyga om att ett miljöombyte var det enda rätta. Rakitic säger att han var väldigt nära att gå med på att flytta till London, men beslöt sig i sista stund för att bli kvar hos familjen i Schweiz och fortsätta utvecklas i sin egen takt. Det säger han sig vara glad över nu i efterhand och hänvisar till Jonas Elmer, som lovande talang gick till Chelsea men i dag spelar sin fotboll i de lägre divisionerna hemma i Schweiz. 
 
Carlos Tevez till Atlético Madrid
Argentinaren hade precis spelat final i Champions League med Juventus när Diego Simeone ringde och berättade att han ville värva honom till Atlético Madrid. Tevez gillade idén och ville mer än gärna testa på spel i Spanien. Dock hade han redan lovat Boca Juniors om en återkomst samtidigt som han ville att hans dotter skulle komma närmare sina släktingar. Därför tvingades han avböja sin landsmans förslag om en sejour i den spanska huvudstadsföreningen och flyttade i stället hem till Buenos Aires. 
 
Pep Guardiola till Wigan
Spanjoren anses av många vara världens främsta tränare och även som fotbollsspelare var han uppskattad och framgångsrik. Dock inte tillräckligt för att få ett kontrakt med Wigan, som menade på att han inte hade vad som krävdes för att spela i Premier League. Till Guardiolas försvar ska sägas att detta skedde 2005 då han var i slutet av sin karriär och Wigan skulle spela sin första säsong någonsin i den högsta serien. Även Manchester City valde samma år att tacka nej till hans tjänster med samma motivering.
 
Petr Cech till Werder Bremen
I sina unga dagar blev den tjeckiske målvakten inbjuden till att provträna med Werder Bremen, men hade – enligt sina egna memoarer – av diverse anledningar svårt för att övertyga fullt ut och tyskarna ville inte betala de 500 000 euro som hans dåvarande klubb FK Chmel Blsany begärde för att släppa sin talang. Samma summa betalade man däremot för Jakub Wierzchowski, som inte gjorde mer än fyra matcher för klubben.
 
Pavel Nedved till Duisburg
Under våren 1996 tog representanter från MSV Duisburg kontakt med den då 22-årige Pavel Nedved, som tillhörde Sparta Prag och som ännu inte fått sitt stora genombrott. Nedved var smickrad av den tyska klubbens intresse men ville avvakta med en flytt och bad dem återkomma efter sommarens EM-turnering. Där skulle han bli ett av mästerskapets största utropstecken och var en stor anledning till att Tjeckien tog sig hela vägen till final. Därefter var Duisburg inte längre lika intressant och i stället valde han att skriva på för Lazio innan han gick vidare till Juventus och utvecklades till en av världens bästa spelare.

» Del VII: Modric, Falcao och Robinho
» Del VI: Neymar, Agüero och Reina
» Del V: Rivaldo, Drogba och Pato
» Del IV: Ronaldo, Müller och Kahn
» Del III: Totti, Kaká och van der Vaart
» Del II: Zlatan, Zidane och Lahm
» Del I: Ronaldinho, Gerrard och Bale

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-08 15:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans