Dinamo avancerar i Champions League

Seger i Nordmakedonien efter en tung batalj - nästa motståndare Ludogorets

Dinamo spelarna säkrade en plats i den tredje kvalomgången av UEFA Champions League! I returmatchen i Skopje vann man med 1:0 mot Shkupi och fortsatte välförtjänt sin resa mot elittävlingen med totalt 3:2. Kaptenen Arijan Ademi gjorde målet för Dinamo på Todor Proeski National arenan.

6 Gula kort 4

Kvällen i Skopje kommer vi inte minnas speciellt mycket ifrån, än att Dinamo besegrade Shkupi på bortaplan. Matchen var inte sevärd och skapade målchanser går att räkna upp på en hand. Hemmalaget ville vara med, men bjöds inte på dans denna kväll. Några halvchanser skapade Shkupi i 1:a halvleken när Dinamo försökte bygga upp spelet på motståndarens planhalva. Jag kan inte heller säga att Dinamo var något bättre på att skapa vassa målchanser. Tillbakadragna och skygga i 1:a halvleken, kanske p.g.a. rädslan att släppa in ett baklängesmål. Dock så är det Petkovic som lyckas bränna ett friläge i 45:e minuten när han försöker avrunda målvakten. Hans avsikt läses av målvakten och halvleken slutar mållöst.

Andra halvleken
Luka Menalo byts in istället för Dario Spikic. Ytter mot ytter och redan i 47:e minuten tar Dinamo ledningen när Menalo hittar Ademi fristående i straffområdet. Inbytte Menalo gör även 2-0 till Dinamo tre minuter senare, men målet blåstes av p.g.a. misstänksam offside. Tyvärr så används inte VAR-teknologi under kvalmatcherna till CL. En 2-0 ledning uteblev tack vare Orsic och Petkovic som missade chanserna att döda matchen. Mot matchens slut koncentrerade sig spelarna på att lugna ner spelet och stänga ytorna, fast det stundtals såg ut som hawai fotboll. Shkupi lyckades inte en enda gång komma nära Livakovic, förutom några farliga inlägg från högerkanten som rensades av försvaret. Domaren blåser av matchen efter 5 minuters tilläggstid, där ut av 10 utdelade varningar och totalt 49 avblåsningar för frispark!

Summering
Det här var verkligen en tung krigarmatch som behövde vinnas! Spelarna kan andas ut, även tränaren Ante Cacic som trotsade alla kritiker inför returen. Förutom att vi vinner, så är det första gången den här säsongen som Dinamo tar ledningen! Till helgen blir det givetvis lättare motståndare i ligaspelet, jumbo klubben Istra 1961 väntar på hemmaplan i Zagreb.

I nästa kvalrundan kommer motståndaren till ”Plavi” att vara det bulgariska laget Ludogorets Razgrad. Den första matchen spelas den 2 augusti i Bulgarien, medan den andra matchen spelas den 9 augusti på Maksimir stadion.

Spelarbetygen från 1 - till 5.
Livakovic 3 - för en gångs skull stabil, gör inga misstag.
Ristovski 2 - en svag 2:a. Såg stressad och saknade bollkontroll
Ljubicic 2 - ok insats, men får återigen täcka vänsterbackspositionen för att vi saknar en vänsterback
Peric 3 - stabil ikväll, vinner luftduellerna. Kommer vara viktig avbytare.
Lauritsen 3 - en riktig vinnareskalle ikväll
Ademi 3,5 - får bästa betyget ikväll på grund av målet, krigar igenom hela matchen
Misic 2,5 - stressar i 1:a halvleken, kontrollerar bättre mot matchens slut
Ivanusec 3 - aktiv under uppbyggnadsspelet
Spikic 2 - en svag 2:a. Var inte helt hundra ikväll, ser stressad ut i viktiga matcher
Orsic 2 - stabil 2:a ikväll. Växer mer för varje match
Petkovic 2 - får en stark 2:a. Minns inte senast när han hade två målchanser under samma match.
Menalo 2,5 - lyfter Dinamo med sin assist. Gör även 2-0 där jag tycker att domaren gör fel som blåser av för offside. Menalo har växt fram som Dinamos joker.