Maksimir, 2022-08-13 21:05

Dinamo Zagreb - Hajduk Split

Dinamo - Hajduk: mot första ligaderbyt

Dinamo - Hajduk: mot första ligaderbyt

Efter bataljen mot Ludogorets i CL-kvalet ställer vi om till ligafotbollen och ett derby mot rivalerna från söder.

Efter fyra spelade ligaomgångar så leder Dinamo ligan med 10 poäng. En vacker syn som vi nte ska luras av. Bilden på tabelläget visar att Hajduk ligger på andraplatsen med 6 poäng efter bara två spelade matcher. Anledningen till att ”bili” översatt till ”vita”, har endast spelat två ligamatcher är p.g.a. den omdiskuterade spelregeln att varje klubb i SuperSport HNL har rätt att ställa in en ligamatch inför Uefa tävlingar. Något som Dinamo tidigare varit duktiga på att utnyttja, men har hittills inte använt esset. 
 

Spelade matcher Poäng
1. Dinamo 4 10 (+8)
2. Hajduk 2 6 (+4)
3. Lok. Zagreb 4 6 (+1)
4. HNK Sibenik 4 5 (+/-0)

Hur ställer Dinamo upp?
Sedan säsongen började har ”plavi” spelat tävlingsmatcher nästan var tredje dag. På en hel månad har det blivit 8 matcher och coachen Ante Cacic har balanserat spelarna försiktigt med speltid. Eftersom detta är ett viktigt ligaderby, borde vi se en startelva lik den mot Ludogorets, med några små förändringar. Att Livakovic tar plats mellan stolparna är givet. Mittbackspar bildar nyförvärvet Bosko Sutalo och kanske Lauritsen? Högerback makedonen Ristovski och till vänster Bockaj? Kaptenen Ademi borde inte få vila mot Hajduk, anser att hans utstrålande karisma på plan är för viktig för laget. Sedan blir jag lite osäker om Misic och Baturina. Men då herrarna byttes ut i halvtid mot Ludogorets för att sparas, så bör vi se båda två från start. Offensivt är en fortsatt dröm om vi kan se Orsic, Spikic och Drmic tillsammans. Trion som fungerade klockrent mot bulgarerna. 

4-2-3-1
Livakovic - Ristovski, Bockaj, Lauritsen, Sutalo - Ademi, Misic - Baturina, Orsic, Spikic- Drmic


Ante Cacic inför derbyt
-”Jag tror Hajduk är mer slukade på energi efter bortamatchen i Portugal. Däremot har vi en mer frekvent rytm att spela matcher. Men detta är inget handikapp eftersom varje spelare i derbyt hittar nya krafter.”

-”Jag chansar aldrig. Mitt mål är att vinna varje match, men även vi måste se över det tighta spelschemat. Det är inte alltid lätt att vara på maximal energinivå, det är därför vi har en bred spelartrupp.” 



Bortalaget
I veckan spelade Hajduk kvalmatch i Uefa Conference League mot Vitoria Guimaraes. Förlust 0-1 innebär att man blev klara för playoff rundan. Att parkera bussen framför målet och jubla efter matchen är något ovanligt man ser i fotbollsvärlden idag. Kroatisk media hyllade Hajduk efter matchen, som att dom mötte Benfica eller Porto på bortaplan. Men det blev också en snackis om skandalscenerna som båda supportrar orsakade innan och efter matchen. Hur som helst, böter från Uefa lär Hajduk inte komma undan.

Rivalerna tillkännager öppet att mål är att vinna ligatiteln och säsongens första derby kommer visa om Hajduk verkligen är mogen att slå ner Dinamo. Hajduk har inte vunnit ligatiteln på hela 17 år och man står nu mellan två skilda världar. Satsa på HNL eller Conference League?

Om några dagar möter man gula ubåten  Villarreal på bortaplan. Klubben från Split kan inte skryta lika mycket med sin spelar roster. Identiska startelvor användes både hemma och borta mot Vitoria Guimaraes. 

Vilka förändringar sker i startelvan eller om det ens blir några, har jag svårt att komma på. Det vi vet med all säkerhet är att anfallaren Nikola Kalinic missar matchen p.g.a. ryggbesvären. Stipe Biuk är också osäker till spel, då det snackas om en spelarförsäljning till italienska Sampdoria för småsummor.

Tankar inför derbyt
Vågar Dambrauskas chansa med förändringar i startelvan och spela fegt? Tidigare i supercup finalen blev Hajduk utspelade och det enda som stod mellan Dinamo och bucklan, var en otrolig Lovre Kalinic mellan stolparna. Jag kan verkligen inte se en annan bild på lördag än att Hajduk förlitar sig på kontringsspel. 

Hemmaplan och en bredare trupp gör att blåa kan balansera krafterna på ett bättre sätt. Segern i sig betyder mer än vad många tror. Spelarna behöver den boosten med självförtroende inför stundande veckan som kommer. Så klart, ligan blir inte avgjord efter fem omgångar, men en derbyseger har sin charm.

Plats: Maksimir stadion (Zagreb)
Tid: 21:05
Tips: 3-1 (Ademi, Orsic, Spikic)

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-08-13 08:50:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!