Chelsea - Dinamo Zagreb
2 - 1

Dinamo kapitulerade med flaggan i topp
Stark insats av samtliga

Europa säsongen är över för den här gången. Dinamo varade på tredjeplats i gruppen i hela fem minuter, när AC Milan hjälpte till med sitt ledningsmål mot Salzburg och då hade Dinamo ledning 1-0 fram till 18:e match minuten.

Dinamo Zagreb letade efter ett mirakel en trevlig onsdagskväll i London. Allt startade med en kopp te och kontrollerat spel från hemmalaget. Blues ville tvätta händerna rena från helgen bortaförlust mot Brighton (1–4). Potter är långt ifrån himmelriket och inte ens i närheten av den bedriften han hade med Brighton som tränare.

Efter inledande minuter kopplade Dinamo ihop ett par briljanta passningar. Bollen hamnar till slut hos Josip Misic som skickar in ett inlägg i straffområdet till kaptenen Ademi. Kaptenen nickar snyggt tillbaka till Bruno Petkovic som enkelt skickade in bollen i mål och bugade för målet. Vilken drömstart!

Lyckan varade inte länge. Efter en djupboll av Jorginho in mot straffområdet så öppnades Dinamos försvar upp, efter att Sutalo och Peric reagerade lite för sent. Sterling kvitterar till 1–1 i 18:e minuten. Drömmen gick upp i rök efter endast nio minuters ledning. Nu får det väl inte hända en kollaps likt den mot Milan?

Total vändning händer efter halvtimmes spel när Chelseas försök går in i mål, trots att Moharrami och Livakovic försökte täcka skottet. Debutant är det som gör mål, en vid namn Zakaria, precis som i bibeln. Var du verkligen tvungen att göra mål ikväll?

’Plavi’ behövde lite tid för att skaka av sig chocken och man är inte helt ofarliga när man får i gång passningsspelet mot Chelsea. När kombinationerna på högerkanten går hem, så har antigen Ristovski eller Moharrami läge att slå in ett farligt inlägg, men tyvärr så fyller vi inte på med mycket folk i Chelseas straffområdet.

Chelsea leder i halvleken och det är svårt att säga om hemmalagets teaterpublik njuter med ansiktena stirrandes på mobilen. I stället är det supportrarna från Zagreb som har gjort ett stort avtryck på läktaren och kommer göra det ännu bättre i 2:a halvleken.

Rysk rulett när Dinamo rivstartade avgörande halvlek. Med hög press och fler spelare i straffområdet, kombinerade man fram flera farliga anfall. Chelseas målvakt gör två kanonräddningar, den första efter en hörna när Josip Sutalo vinner nickduell, men Mendy vägrar släppa in ännu ett mål ikväll.

Efter ännu en konkret kombinationsspel hamnar Orsic i ett guldläge, men hans försök hamnar centimetrar utanför. Matchen öppnas upp igen och självklart lämnas det stora ytor för Chelseas hästar Auba och Sterling. Dock så behöver Potters grabbar träna lite extra på avsluten. Det här räcker inte ens för topp fyra i Premier League eller i kommande match mot elefsnten som sitter högt uppe på trädet.

Bränslet tog slut hos Zagreb gänget när man jagar underläge och inte belönas med inget, än att bara jaga boll. Femton minuter före slut visade Livakovic varför han är Kroatiens bästa målvakt.

Livakovics bästa räddning är nog när Mason Mount försöker sätta bollen i krysset från frispark, men målvakten lyckas fenomenalt rädda bollen till en hörna. Otrolig moral hos hemmaspelarna som försökte med alla styrkor sätta dit ett tredjemål, men Livakovic var lysande i målet.

Summering
Grattis till bortalaget som stod upp bra och grattis till Luka Ivanusec som äntligen visade det vi efterlängtade så jävla mycket av honom. Men det skulle ha kommit redan mot Salzburg och Milan. Grattis till Potter också, som får en känga i huvudet med hans satsning för tre poäng i en match utan betydelse. Segern kostade Chelsea dyrt, ytterligare två spelare i sjukstugan, men det är väl så det går med oerfarna tränare ute i Europa. Som avslutning, vi vinner åtminstone matchen på läktaren. Pinsamt för 40.000 åskådare som förlorar mot högljuda Bad Blue Boys från Zagreb.

Spelarbetygen
5-legendarisk
4- världsklass
3- professionellt
2- medel
1- amatör

Livakovic 5 – trots förlust och två insläppta mål, så får man buga för Livi. Han gjorde kanon räddningar även mot Chelsea och den här matchen lär sälja honom kanske redan till vintern.
J. Sutalo 2 – försvaret knakar återigen, koncentration och kyla saknas i avgörande läge.
Peric 2 – likadant för Dino som hade en svettig kväll mot Chelseas snabba forwards
Moharrami 3 – Sadegh kämpar hela matchen och liksom Livakovic, så har han sattit sitt namn på kartan med hans stora lungor
Ristovski 2 – hänger med i första halvleken och bidrar till offensiven, men jag ser makedoniern försvinna i andra halvlek
Ljubicic 3 – mycket bättre match än senast mot Milan där allt gick mot honom. Definitivt har klubben fått mycket med nyförvärvet som har moral
Ademi 3 – kaptenen gör en assist ikväll och det ör typisk honom i avgörande matcher. Antigen är han målgörare eller assistent
Misic 3 – doktorn får också en trea, även om han hade nästan inget ork i slutspurten
Ivanusec 3 – äntligen, äntligen får vi se Luka spela fotboll. Det var som om någon släppte loss hundkopplen
Orsic 3 – Mislav gör en bra andra halvlek där Chelseas försvar lyckas inte få tag i honom. Synd för det försöket i 60:e minut, kunde resulterat med bättre avslut
Petkovic 4 – lyfter fram våta drömmar hos alla supportrar när Dinamo tar ledningen
Emreli 1 – byttes in i 70:e minut utan att ge effekt
Drmic, Bulat och Spikic / - spelade för lite för att betygsättas. Kul däremot för Bulat att se honom komma tillbaka allt mer