2022-09-06 18:45

Dinamo Zagreb - Chelsea
1 - 0

Dinamo krossade ännu en europeisk jätte

Dinamo krossade ännu en europeisk jätte

Dinamo besegrar Chelsea med deras egna medicin. Männen från Chelsea kunde allt om kroaten Kovacic, men Dinamo var som en okänd exotisk plats för dem. 

Fotbollsspelarna i Chelsea verkade gilla det varma klimatet i Zagreb och kakan på det hela kanske en smula underskattning om man kan kalla det. Inför matchen vågade ingen prata om att det finns grus i maskineriet hos Chelsea. Men efter kvällens match är det läge att dra i nödbromsen? Är det Tuchel som hade flyt, precis som Di Matteo, när han gick hela vägen i Champions League för två år sedan, och nu förväntar sig alla mirakel. Men gästernas problem lämnar vi innanför blues egna väggar. Nu njuter vi av den blåa sensationen! 
 

Dinamo Zagreb - Chelsea = 1-0 (1-0)
Orsic 13' 1-0. 

Precis som väntat öppnar London laget offensivt och med bollinnehav. Lite väl överdrivet bollinnehav första kvarten för engelska klubben, det var nästan så att båda lagen krympte ner till Dinamos straffområde och spelade på en yta av 30-meter. Krafterna matchades första tio minuter innan…

”Om något kan gå snett kommer det att gå snett” enligt Murphys lag
Men så kommer målet när du minst anar det. Chelseas försvar förlorar kampen mot bjässen Petkovic som snyggt skarvar bollen förbi ett av världens dyraste mittbackar Fofana och kaptenen Azpilicueta. En Orsic har raka motorvägen ner mot Kepa, som är hjälplös när Orsic rullar in bollen i mål. Lilla Dinamo Zagreb leder mot stora och mäktiga Chelsea. Om Fofana är värd 100 miljoner €, då är Josip Sutalo värd 300! 

Man tänkte att en tidig ledning skulle ge matchen en annan dimension och fart. Men Chelsea fick aldrig vingarna och istället sjönk man in i det sega spelet och mycket handlade om individuella prestationer av Sterling och Havertz. Dinamo försvarar bra men spelar även offensivt och plötsligt är det kaptenen Ademi som får till ett hårt skott utanför straffområdet, men Kepa lyckas med en reflex räddning. Dinamos försvar (bussen) håller nollan i 45 minuter. Nu ställer man sig frågan: Orkar vi stå emot hela matchen? 

Andra halvlek
Från avsparken i andra halvlek kunde man förutspå att Chelsea skulle dominera återigen. Nu har man dubblat flankerna och nu är det Hakim Zyech som kommer stå för det mesta. Men fortfarande inget nytt, hemmalaget lyckas balansera och spela smart mot en stark motståndare. 

När Kepa räddade det som återstod av namnet Chelsea.
Minut 56’ kommer ett av få Dinamos anfall i matchen. Petkovic har bollen och håller bort Koulibaly och lyckas passa vidare till Ristovski som bestämt avlossar ett kanon skott från 30-meters avstånd mot högra krysset. Bollen var redan inne i mål, men från ingenstans är det spanjoren Kepa som sträcker ut sin långa kropp och med vänsterhandens fingertoppar styr bollen ut mot stolpen! Chelsea försvaret rensar returen från straffområdet, men vilket mål detta hade varit! 

Idélöst Chelses och Orsic byts ut
Matchen går in i en fas med avblåsningar där Dinamos spelare ligger på planen. Allt detta irriterar hela Chelsea bänken, inte minst Tuchel som får en varning. Från minut 75 ser vi allt mer ett trubbigt Chelsea som saknar idé. Dinamo gör första bytet i 75:e minut och det är målkungen Mislav Orsic som byts ut och får stående ovationer. 

Chelsea vaknar i slutet av matchen
Dinamo lever farligt i 82:a minuten när Ljubicic fullföljer ett inlägg som Kai Havertz lyckas styra mot mål, men i sista stund är det Ljubicic som styr bollen mot hörna. En chansfattig match var detta, så man var tvungen att vara med i varenda händelse då före detta Champions League mästarna skapade två målchanser under ett och samma anfall. Först ett flipperspel i Dinamos straffområde när ett överraskande avslut av Chelseas nummer 24-Reece James träffar stolpen! Samtidigt fortsätter anfallet och Livakovic gör två kanon räddningar. Anfallet avbryts därefter p.g.a. offside. 

Matchen är inne i sin zenit och det börjar äntligen hetta till på planen när Peric tar med sig bollen och en Chelsea spelare efter en riktig Premier League tackling. Domaren lägger till hela 8 minuter och det var minst sagt väntat. 
Det tog lång tid, men publiken visade respekt för motståndaren  och började äntligen skandera ”Vi vill ha seger!” i 93:e minuten! Domaren blåser av matchen där David brottade ner Goliat! 

Summering
Sensationell kväll i Champions League premiären mot ett av världens bästa fotbollsklubbar. Men jag blev nog mer gladare när vi körde över Atalanta (4-0) och Tottenham (3-0) på hemmaplan än ikväll. Kanske p.g.a. taktiken, där Dinamo tvingades försvara med 11 man. Den taktiken kommer inte att fungera i varenda match, om du inte heter Grekland eller Chelsea. Men att vi kommer minnas den här kvällen om några år är redan inristat i väggarna. 

Spelarbetygen
5 - legendarisk 
4 - världsklass
3 - proffesionellt 
2 - medel
1 - amatör


Livakovic 5 - väldigt sällan som Livi håller nollan den här säsongen och nu gör du det mot Chelsea! Ren femma!
J. Sutalo 5 - en riktig ledare i försvaret. Iskall i vissa situationer och jag minns inte om han tappade en enda nickduell
Peric 4 - grattis Dino du förtjänar detta! Jag trodde inte att Peric skulle spela i Dinamo efter korsbandsskada för två år sedan. 
Ristovski 5 - kan spela som högerback, kan spela som mittback. En Dinamo legendar är han!
Moharrami 5 - iranen hör sin livs match i den blåa tröjan! Han stänger högerkanten och försvarar felfritt
Ljubicic 5 - räddade tre poäng när han läste Havertz avsikt! Löper kopiöst igenom hela matchen! 
Ademi 4 - kaptenen har gjort bättre matcher i Dinamo tröjan men ikväll duger det för en plus fyra
Misic 5 - bästs mittfältaren på planen hos hemmalaget. Har en bra bollkontroll och även han får en femma ikväll
Ivanusec 4 - spelade som offensiv mittfältare ikväll men fick jobba hem mestadels
Orsic 5 - rör bollen väldigt sällan liksom resten av hans kamrater. Men när han väl får chansen då gör han det som han är bäst på! 
Petkovic 5 - gick mig på nerverna i början av matchen p.g.a. hans mottagningar. Men så gör han den där sjuka assisten
Spikic, Baturina, Drmic, Lauritsen / - inbytta spelarna får knappt med speltid.

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-09-06 22:03:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!