Stadion Poljud, 2023-04-30 18:00

Hajduk Split - Dinamo Zagreb
0 - 0

Dinamo säkrade ligatiteln

Dinamo säkrade ligatiteln

Dinamo har säkrat ligatiteln! Champagnen öppnades efter matchen och spelarna fick dansa framför 1500 Bad Blue Boys som stöttade laget på Poljud. Största derbyt i Kroatisk fotboll slutade oavgjort. Det var en fotbollsfest i Split hela dagen, ett fullsatt Poljud, vädret kom som på en beställning, och det enda som saknades, var det vackra spelet.

Hajduk Split - Dinamo Zagreb = 0-0(0-0)

Matchens höjdpunkt var Hajduks offsidemål i första halvleken och bengal festen som Torcida presenterade i 50:e matchminuten. Utöver det saknade matchen konkreta målchanser. 




I första halvleken var Hajduk farligare fram till halvtimmen spelad. Men innan dess var det Slovenske landslagsspelare Mlakar som brände ett jätteläge efter Sahitis inlägg. Lite slarvigt försvarsspel av Perkovic ledde till att Hajduk var nära att ta ledningen. Men Mlakar stördes av Moharrami och fick felträff bara fem meter ifrån mål! 

Jag såg bollen redan i mål, Livakovic var långt borta, tre meter ifrån, men bollen hamnade över målet. Målchansen gav självförtroende för hemmalaget som vågade pressa högt och till slut satte Mlakar ledningsmålet, dock så dömdes målet bort efter två minuters VAR analys, där man såg tydligt att anfallaren var flera centimeter på fel sida.

Biscans uppställning behövde halvtimmen för att tända motorerna. Äntligen började speluppbyggnaden äta in sig i matchen. Fram till halvtidsvilan hade bollinnehav hamnat på 59% för Dinamo och en halvchans skapades där Spikic försökte sig på bicikleta-spark för första gången i livet. 

Andra halvlek 
Matchen fortsatte avvaktande från bägge håll, men något mer modigare Dinamo som forcerade framåt genom Ivanusec som drog lasset på mittfältet. 

Äntligen kunde vi se snabba kombinationer mellan trion Ljubicic-Misic-Ivanusec. Bollarna bärgades fram till Hajduks straffområde, oftast till träbenet Dario Spikic som sumpade ett antal vackra anfall.

All cred till Spikic för allt han gjort under säsongen, men en modern ytter anfallare har idag en bollteknik på hög nivå, han kan göra en-två försvarare vid behov, och självklart en känslig fot som producerar mål.

Det mesta saknar Spikic, han har glöd och kämparanda, men då bör vi kanske testa anfallaren som högerback eller höger mittfältare? Hur som helst, en chansfattig andra halvlek där Dinamo skapade endast en klockren målchans i 83:e matchminuten.

Äntligen gick väggspelet hela vägen, vänsterbacken Perkovic kommer förbi försvararen och passar snett in mot ensamstående Ivanusec, som tar emot, och redan där gör han en touch för mycket, sedan försökte han placera bollen i mål med högerfoten, men Melnjak rensar ett säkert mål! 

Hela Poljud pustade ut, och resterande minuterna handlade mest för bägge klubbarna att hålla ställningarna och vänta på domarens slutsignal. Dinamo orkade kontrollera matchtempot på bortaplan mot Hajduk, men för att segra mot ett kompakt motstånd, krävs en klassanfallare och en ytter i särklass!





Summering 
En chansfattig match, ett derby som aldrig tände till även om vi fick se ett antal snygga glidtacklingar från bägge försvaren. Luka Ivanusec presterade på högsta nivå och var Dinamos bästa spelare på planen. Viktigast av allt är att blått säkrade titeln, även om alla fåglarna på trädet fattade detta för länge sedan, så är det spikat ikväll. Grattis till hela laget, grattis till före detta tränaren Ante Cacic och hela hans tränarstaben. Nu kan Biscan rotera och leka med startelvan resten av säsongen och ge chans till de yngre spelarna. Framförallt försöka arbeta på forward krisen där regerande mästarna ett längre tag saknar en klassavslutare! 

Spelarbetygen från 1- till 5!
Livakovic 3 - en säker insats i derbyt, men generellt hade målvakten inget att göra under hela matchen. Roligt att Livi håller nollan för fjärde raka matchen!
Perkovic 3 - gör kanske en slarvig försvarsinsats, som nästan leder till mål, men båda målchanserna ovan nämnda, skapades av Perkovic själv.
Moharrami 2 - svag i offensiven idag, försvarsmässigt såg det stabilt ut
Sutalo 3 - stabil som ett berg i försvaret
Ristovski 3 - samma här, vikarierar istället för skadade Peric som mittback, stark trea!
Misic 3 - dirigerar mittfältet i 60 minuter på bortaplan mot Hajduk. Lugn och säker under press
Ljubicic 3 - också säker idag, fokuserade mer på säkerhet men var inblandad i nästan varje offensiv aktion
Ivanusec 4 - bäst på planen idag, synd att hans försök i slutet av matchen inte resulterade med mål. Definitivt Dinamos bästa spelare under våren
Spikic 2 - tja vad ska jag säga, irriterande dålig med sista touchen idag, såg ut som att han hade nervositet under hela matchen…
Baturina 2 - gör en ok match idag, försöker med några distansskott, men långt ifrån sitt bästa
Topic 1 - är för taskig när jag ger unge Topic en etta? Detta är akademins egen produkt, men för osynlig idag, Hajduks försvar åt upp anfallaren
Drmic 2 - kommer in med tjugo minuter kvar, syns redan här att han är så mycket mer erfaren än Topic
Bulat / - spelade för lite för att betygsättas 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-04-30 23:22:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!