Maksimir, 2023-09-21 21:00

Dinamo Zagreb - Astana
5 - 1

Dinamo sopade golvet med Astana

Dinamo tog en rutinerad seger i Conference League genom att öppna premiären med fem mål. Petkovic öppnade upp Astana med två mål och Halilovic avslutade jobbet.

Dinamo Zagreb - Astana = 5-1 (1-0)
Petkovic 43’ 1-0 (straff), 53’ 2-0 (straff), Bulat 58’ 3-0, Marin 85’ 4-1, Halilovic 92’ 5-1 ; Hovhannysian 78’ 3-1

4-3-3
Nevistic - Moharrami HB, Ljubicic VB, Sutalo MB, Peric MB - Misic CM, Bulat CM, Baturina OM - Emreli HY, Vidovic VY, Petkovic CF

Kanske hade ett Champions League gruppspel varit roligare att följa, med lite nervositet inför matchen, det är något man saknade, men på något sätt kändes det speciellt att se Dinamo spela för första gången i Conference League.

Stadion Maksimir hälsade spelarna, knappt elva tusen åskådare är en indikator vilken publiksiffra vi kan förvänta oss i detta Conference League. Klubbar som Astana eller Balkani kommer knappt locka någon ur soffan en sen höstdag, dock återstår det att se hur mycket publik lockar en eventuell gruppfinal mot Viktoria Plzen.

Jag underskattar inte motståndarna i förväg, men handen på hjärtat efter det man har sett mot Astana, för andra gången på två månader mot samma motståndare, bör Dinamo med ett leende på ansikte promenera genom gruppspelet.

Matchen öppnades i ett lågt tempo av Dinamo som emellanåt vred upp speed knappen, försökte öppna upp gästerna med korta passningsspel men sett till gästernas buss försvar med elva man så hade man inga större val än att tålmodigt bygga spindelnätet runt om Astanas straffområde.

Målchanser går det knappt att prata om i första halvleken, Vidovic skapade ett fint läge för Emreli som kunde ge Dinamo ledningen redan i tredje minut, men anfallarens reaktion var för klen och vi kan nämna gästernas anfallare Tomasov som fick en bjudning av mittbacken Peric till ett friläge, men hans avslut var ett division 6 klass.

När det såg ut som att vi skulle gå med 0-0 resultatet i halvtid, lyckades anfallaren Darboe göra en klumpig stämpling inne i straffområdet på Ljubicic, inget snack om saken en solklar straff tilldelades för Dinamo och kaptenen Bruno Petkovic tar ansvaret genom att bomba in straffsparken!

Dinamo leder 1-0 i halvtid och detta var klubbens första mål i Conference League någonsin och samtidigt Petkovics 20:e Europa mål för Dinamo Zagreb i Uefa tävlingsmatcher. Bara en spelare är före Petkovic i den interna skytteligan och det är Orsic med 28 gjorda mål.

Bruno Petkovic gör två mål från straffpunkten mot Astana

Astana inledde den andra halvleken modigare och lyckades direkt skapa ett fint läge för kvittering men målvakten Nevistic bevisade att han växer för varje match som går. Stark räddning och en viktig av målvakten som vrålade ut efter Tomasovs målchans.

Dinamo hade nu lättare för att komma upp i Astanas straffområde när gästerna började chansa framåt. Ny straffspark tilldelades redan åtta minuter in i andra halvleken och även den här gången var den solklar. Amanovic knuffar Emreli men domaren hade säkert släppt situationen om Baturina hade utökat ledningen med en nick. En otrolig miss av mittfältaren kan man tycka och dessutom synd för Moharramis framspelning.

Petkovic klev upp igen och ännu en gång var han pricksäker som en schweizisk klocka. Nu är det vatten över öronen för Astana spelarna och tredje målet kom fem minuter senare efter att Marko Bulat bombar in ett frisparksmål! Målet mot AEK i CL kvalet var ingen slump och vi kan bekräfta att vi har en frisparksspecialist i truppen.

Den trygga 3-0 ledningen gav Jakirovic läge att göra tidiga byte. Totalt fyra byten utför Dinamos strateg mellan 65:e och 73:e minuten och det lämnar spår på Dinamos spel då spelarna behövde tid för att komma in i matchen. Fram tills dess lyckades Astana reducera med ett mål, synd för målvakten Nevistic som var nära att hålla andra raka nollan.

Men dagen avslutades positivt med ett mål av inhopparen Marin som nickar in för 4-1 och assisteras av en annan inhoppare - Mykhaylichenko som kom ut ur frysboxen efter Osijek matchen. Det var inte allt för idag folket, matchen avslutades med ett dunder mål av nyförvärvet Tibor Halilovic som spikar slutresultatet 5-1!

Summering
Inget mer behöver tilläggas efter segern mot en klubb som Dinamo dominerade för tredje matchen på raken på två månader och med målskillnaden 11:1 (4-0, 2-0 och 5-1). Blått behöver nu fokusera på kommande ligamatch mot nykomlingen Rudes.

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk
4- världsklass
3- proffesionellt
2- medel
1- amatör

Nevistic 3- målvakten får en svag trea, fortfarande osäker på fötterna men dammet har börjat falla av från hans axlar
Moharrami 4- stark insats av högerbacken igen mot Astana och precis som för två månader sedan så gör han en assist även ikväll
Ljubicic 3- fixar en solklar straffspark men det här var inte hans bästa insats för Dinamo
Peric 3- såg bättre ut mot matchens slut, men tog felbeslut i vissa lägen och bjöd motståndare till ett billigt friläge
Sutalo 3- samma med Bosko som behöver lite mer tid för att hitta gamla formen
Misic 3- förde spelet tillräckligt bra i första halvleken och spelade av matchen rutinerat
Bulat 4- får en fyra på grund av frisparksmål som dödar matchen
Baturina 3- en okej insats ikväll, borde ha nickat in målchansen ikväll, kanske återbetalas alla missade målchanser senare under turneringen
Emreli 2- hade läge att skriva in sig i målregistret men i mina ögon känns spelaren inte som en startspelare
Vidovic 3- svag trea till Bayern proffset som visade att han har stor potential, skapade en del målchanser, ibland för mycket bollkär
Petkovic 4- kaptenen gör det på sitt sätt, två mål från straffpunkten räckte ikväll för att bli matchens lirare, vi har sett bättre utgåvor än detta, fick en del stryk i duellerna och klarar sig fritt från skador
Menalo 1- byttes in i 65:e minut men var rätt så osynlig sett till övriga inhoppare
Halilovic 3- tog sin lilla tid för att komma in i spelet men avslutar matchen starkt med ett distansmål
Marin 3- såg pigg ut trots ett inhopp i 73:e minut och förtjänar en stabil trea
Kulenovic 2- kul att se Sandro få minuter på planen, kommer behövas nu när spelschemat blir alltmer krävande
Mykhaylichenko 2- bjuder på tvåan på grund av två assist som ukrainaren lyckas med på tolv minuter