Dinamo tog andra raka segern (video-highlights)
Bad Blue Boys

Dinamo tog andra raka segern (video-highlights)

Kaptenen briljerade igen - derbyt avgjordes sent av Petkovics straffmål. Jakirovic vann duellen mot Sopic och sina gamla spelare som han tränade för knappt två veckor sedan. Efter matchen kom tråkiga nyheten om Luka Stojkovics skada.

Dinamo Zagreb - HNK Rijeka = 2-1 (1-0)
Bulat 37’ 1-0, Petkovic 84’ 2-0 (straff) ; Pasalic 89’ 2-1.

Blåa tåget är äntligen på väg åt rätt håll men vi kan inte ännu säga att det är helt hundra åt rätt håll. I veckan spelas viktig bortamatch mot Sparta Prag i Europa League kvalet och den uppgiften måste slutföras för att Dinamo ska definitivt vara tillbaka på vinnarspåret. 

Matchen mot Rijeka spelades inför tio tusen åskådare på stadion Maksimir. Men innan ens matchen han starta så kom de tråkiga nyheter från uppvärmningen och det var att nye spelaren Luka Stojkovic skadade knät allvarligt. Marin fick chansen från start och Petkovic fick bära kaptensbindeln för andra matchen på raken och bara för det så bjöd han på en show. Rijekas Marco Pasalic lyckades göra ännu ett nummer, men reduceringen kom lite för sent för bortalaget (se highlights och målen nedan)
 




// 

Dinamo var klart bättre laget och dominerade matchen i stort sett från hela början. Spelet kombinerade mest på vänstersidan mellan Ljubicic-Marin-Baturina. Bollinnehav var förväntat mot ett Rijeka som backade hem i princip med hela laget och letade antigen efter Ivanovic eller Pasalic med långbollarna. 

Till skillnad från Biscans tid så hade detta Dinamo en hel annan mental inställning och det var att aldrig sluta jaga ledningsmålet. Tack vare stort övertag tvingade man Rijekas försvar långt ner i målvakten Labrovics famn. Labrovic fick alltmera agera mellan stolparna och kapitulationen kom till slut i 37:e minuten.

Bruno Petkovic gör det som han är bäst och det är att vara assistkungen, vilket är lite ovanligt för en anfallare. Framspelningen var lika vacker som Marko Bulats avslut mot mål och Dinamos tålamod belönades med ett ledningsmål inför paus. 

Rijeka kom aldrig med i matchen och ännu mindre efter underläget. Gästerna såg ut som att man väntade på ett klartecken från nye tränaren Zeljko Sopic eller kanske ett mirakel mål av Marco Pasalic. Dinamo fortsatte pressa högt och slutade aldrig gå ifrån idén att gå för ett andra mål. 

Valet var helt rätt med tanke på att Dinamo hade endast fyra poäng på kontot efter tre ligaomgångar och behövde uttöka poäng skörden som saknades. Ännu ett poängtapp hade inte blivit populärt inför Maksimir publiken. Andra målet kunde lika gärna ha kommit tidigare men bättre sent än aldrig.

Baturina blir brutalt kapad bakifrån i Rijekas straffområdet och domaren blåser för straff utan att ens titta på en VAR-analys. Bruno Petkovic presenterar sig för andra gången den här varma söndagskvällen i Zagreb. Segern är säkrad och kanske lyckas styrelsen säkra ett nytt kontrakt för Bruno Petkovic som förknipas med turkiska Trabzonspor? 

Rijekas tröstmål skulle trots allt komma från en het Marco Pasalic! Spelaren gör ännu ett vackert mål, det första kom på bortaplan mot Lille efter en vacker chip, nu kom den på frispark mot Dinamo. Det här är definitivt en spelare man hade velat se i Dinamos tröja eller landslagets schackrutor! 

//

Summering 
Efterlängtade segern i HNL kom mot ett Rijeka som aldrig visade sitt riktiga ansikte. Kanske var det Dinamo som var för starka idag? Vi ser redan idag hur spelarna sugit in bråkdelar av det som Jakirovic vill. Att alltid sträva efter offensivt spel mot svagare motståndare. Jag gillade också sättet hur tränaren använde byten i rätt tid. Det kändes som att varenda spelare doserades med tillräckligt mycket. Om vi ska dra negativa slutsatser så får det nog vara allvarliga skadan på nyförvärvet Luka Stojkovic under uppvärmningen. Vilken olycklig början för den talangfulle spelaren som kommer behöva pausa i några månader… Dinamos nästa match spelas redan på torsdag och det är returen i Europa League kvalet mot Sparta Prag.

Spelarbetygen från 1- till 5.
5 - legendarisk 
4 - världsklass 
3 - proffesionellt 
2 - medel 
1 - amatör

Nevistic 2- får en stabil tvåa idag eftersom vi såg inte målvakten behöva agera så ofta under matchen.
Moharrami 3- iraniern gör ännu en bra match och var ständigt aktiv i spelets uppbyggnadsfas
Ljubicic 4- det känns som att Robert fått ny energi med nye tränaren, grymt arbete som vänsterback mot Rijeka både offensivt och defensivt 
Peric 2- byttes ut i halvtid för att ge plats till Bosko Sutalo, annars stabil insats i första halvleken 
Ristovski 3- spelade som vanligt bra och jag gissar på att makedonen etablerat sin plats i laget som mittback även under Jakirovics styre
Misic 3- har börjat lyfta sig för varje match som går och idag var han lite mer snabbare på fötterna
Bulat 4- en ut av dom bästa spelarna på planen mot Rijeka och definitivt har vi börjat se Bulats fulla potential komma fram
Baturina 3- det blev ingen assist eller varken ett mål av Baturina, men hans spel var uppoffrande och han försökte göra det bästa av varje situation, kommer bli bättre för varje match
Marin 2- har sällan varit startspelare för Dinamo, men med tanke på Ivanusecs försäljning och Stojkovics skada, så kommer vi se Marin oftare från start, behöver dock slipa på sina avslut
Spikic 2- kämpade på högerkanten men den här kvällen blev det inga mål
Petkovic 5- Petko gör det idag i sin egen stil och jag vill gärna tro att Jakirovic inte gett honom kaptensbindeln andra matchen i rad förgäves
Sutalo 2- nej det är inte Josip utan Bosko, ett starkt nyförvärv som anlände till klubben förra säsongen, men som olyckligt skadade korsbandet, skönt att se Bosko spela boll igen och han gör det också stabilt
Emreli 2- får en ok tvåa för inhoppet idag, kunde ha skrivit in sig i målregistret 
Menalo, Mykhaylichenko och Drmic /- spelade för lite för att betygsättas. Är detta ett tecken på att vi kommer se Drmic framöver få mer speltid?

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-08-29 21:04:41
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!