Kranjceviceva, 2022-09-18 17:15

NK Lokomotiva Zagreb - Dinamo Zagreb
1 - 2

Dinamo vinner stadsderbyt
Nionde ligasegern för ”plavi”

Dinamo vinner stadsderbyt

Dinamo avslutar maratonloppet med 17 spelade tävlingsmatcher på två månader, med en rutinerad bortaseger. 

Trevlig söndagseftermiddag på stadion Kranjceviceva i Zagreb när Kroatiens mesta mästare klev ut på gräsmattan. Allt detta lockade fram nästan fem tusen åskådare. Tyvärr lockas inte åskådare lika mycket av HNL matcher, som Champions League när matchbiljetter säljs på rekordsnabb tid. Men det här temat lämnar vi för ett annat tillfälle.


Lokomotiva Zagreb - Dinamo Zagreb = 1-2 (1-1)
Kulenovic 13’ 1-1 |  Ademi 6’ 0-1, Petkovic 47’ 1-2.

Dinamo öppnar matchen med fart och det dröjer sex minuter in i första halvleken, när Ademi trycker in ledningsmålet som en klass anfallare. Kaptenen gör sitt andra ligamål och totalt fjärde för säsongen. Från långt håll såg det ut som Drmic, jag måste ha lurats av Ademis snygga avslut.

Matchen är vid en vändpunkt när Dinamo fullständigt dominerar och skapar vassa målchanser. Tyvärr lyckas inte Josip Drmic utöka ledningen när hans försök räddas ut till hörna av målvakten Cavlina. Josip Misic är på humör idag när han bestämt avlossade ett skott från 25-meter. Stolpe ut, bollen ville helt enkelt inte in i mål. 

Lokomotiva straffar Dinamo i 13 minuten och det är ingen annan än Kulenovic! Spelaren som jag nämnde i rapporten inför matchen, att hålla extra koll på. Kulenovic är självsäker när han touchar bollen med högerfoten efter ett inlägg och styr bollen upp i krysset. Så vackert att jag imponeras ännu mer av Kulenovic. 

Vi kan glömma en promenad seger på stadion Kranjceviceva. Hemmalaget var farliga på sitt sätt, trots 35% bollinnehav i första halvleken, kom Lokomotiva närmare nytt mål. Ibrahim i hemmalaget står nte ut med pressen när han möter Livakovic öga mot öga. Första halvlek slutar oavgjort trots alla målchanser. Lokomotivas missade friläge skulle visa sig vara avgörande.

Andra halvlek med Petkovic
Direkt byte inför fortsättningen när Bruno Petkovic byts in. Nu har vi Drmic och Petkovic på topp. Ante Cacic vill vinna till varje pris och Petkovic svarar i sin stil. Anfallaren behövde endast två minuter för att skrivas in i målregistret. Ännu ett nummer av Bruno när målvakten Cavlina är hjälplös. 

Resultatet återställt. Åter dominans av Dinamo och Lokomotiva har inget val än att börja chansa med kontringsspel. Nu är det fem spelare som avslutar kontringar och det lämnar förstås stora luckor för Orsic, Petkovic och Drmic. 

Total fotboll 
Fotboll är som enklast när man leder. Samtliga spelare på humör, inte minst en Orsic och Drmic som bränner målchanser som på en produktionslina. Helt öppen match när publiken vittnar om en total fotboll. Jag hade kunnat skriva en bok om missade målchanserna. Varje offensiv aktion är en möjlighet och på tilläggstid avrundar Livakovic matchen med en kanonräddning och räddar tre poäng. Det var ingen annan än Kulenovic med ett sista försök!

Summering 
Otroligt att matchen slutar med tre mål. Respekt till alla spelare i blått hos hemmalaget som spelade modigt. Dinamo var numret för stora och vinner tack vare Petkovic. Förutom tre poäng, så utökar Dinamo serieledning med +11 poäng ner till Hajduk Split på andraplatsen. Ligatabellen ljuger inte, Dinamo är space shuttle för övriga klubbar i ligan. Nu går vi till ett förtjänat uppehåll.

Spelarbetygen 
5- legendarisk 
4- världsklass 
3- proffesionellt 
2- medel
1- amatör 

Livakovic 4 - räddar tre poäng ikväll, när Orsic och co inte sätter sina lägen är det extremt viktigt att Livi är vaken!
Peric 2 - hade det extremt jobbigt när hemmalaget spelade på kontringar 
Sutalo 2 - inte bästa matchen ikväll, kan mycket mer än visat
Moharrami 2 - hade det extremt jobbigt på kanten idag
Bockaj 2 - läs ovan
Ademi 4 - spelar som en ledare och gör dessutom mål. Ademi är plavis joker när anfallarna stannar upp
Misic 4 - växer för varje match, fungerar klockrent ihop med Ademi
Baturina 2 - anonym idag, byts ut i halvtid. Märks att han tappat formen
Spikic 2 - kämpar återigen för hela laget men bidrar inte mycket i offensiven 
Orsic 3 - motståndare rädds Mislav, bränner ett friläge idag, synd att han inte krönte spelet med ett mål
Drmic 3 - alltid på rätt plats, men liksom Orsic, saknades ett mål
Petkovic 4 - spelar bara en halvlek, men han avgör matchen idag. Påminner mycket om den gamle Petko
Ivanusec, Ljubicic, Bulat, Emreli / - spelade för lite för att betygsättas 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-09-18 20:41:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!