Dinamo vinner supercupfinalen!

Dinamo vinner supercupfinalen!

Säsongens första match mot Hajduk Split på fullsatt stadion Maksimir kickades igång med förtjänad seger. Martin Baturina var klasskillnaden idag - rivalerna var överraskande bra men fortfarande långt ifrån Kroatiens bästa klubb.

Maksimir stadion stod tom i hela 48 dagar. Men väl på lördag kvällen fylldes varenda sittplats och allt var redo för en supercupfinal mot eviga rivalerna. Hajduk saknade Marko Livaja, och allt pekade mot att man kommer att byta taktiken inför supercupfinalen. Derbyt var speciell på sitt sätt eftersom kaptenen Livakovic ksnske gjort sin sista match för blåa tröjan. Enligt Fabrizio Romano är målvakten på väg till turkiska Fenerbahce...



Första halvlek 
Gästerna gjorde allt rätt i första halvleken. Ivan Leko ställde trupperna taktiskt och det kändes som att dom vita hade vind i ryggen utan deras bästa spelare - Marko Livaja. Med hög press och ett vasst kontringsspel med Dolcek och Melnjak på var sin kant, hotade Hajduk att straffa varenda misstag från Dinamos mittfältare. 

Det orsakade att Dinamo dominerade matchen i ett lugnt tempo som var stundtals för enkelt att försvara sig mot. Misic, Baturina och Petkovic tvingades borra sig igenom det täta mittfältet som Leko ställde upp. Även om Hajduk försvarade sig med elva man på planen, så kan man tycka att Dinamo skulle höja tempot i vissa lägen. 

En tidig ledning kunde ha kommit redan i 13:e minuten när Dinamo skapade ett ut av dom få målchanser. Doktor Petkovic framspelade Baturina genialt, hela Hajduk försvaret glömde #10 som gör ett bra avslut mot mål, men målvakten Lucic räddar skottet ut till en hörna! Förutom nämnda målchansen, så var det relativt lugn första halvlek som avslutas med en otrolig dum utvisning på Ivan Leko som var inte överens med huvuddomaren om ett solklart beslut. Det här är en bild vi kommer ofta se den här säsongen hos Hajduk. Frustration mot Dinamo och domarna fortsätter, inget nytt i Dalmatien.

//

Andra halvleken 
Nu behövde blått växla upp spelet eftersom Hajduk visade hög nivå i första halvleken. Och så kom första chansen till nyförvärvet Dajaku som skjuter förbi Livakovic, men bollen hamnade utanför målet. Det var ett tecken på att Hajduk hittat kryphål i straffområdet. Dock så kommer matchens enda mål tidigt i andra halvlek. 

Minut är 52 när Dinamo spelar sig snyggt fram till Hajduks straffområdet där Martin Baturina drar igång hela anfallet. Samma spelare skulle ge blått ledningen efter en snygg assist av ingen annan än Petkovic! Dinamo leder, det var det som behövdes för att skaka om rivalerna som redan såg nervösa ut. 




Målet väckte bara de vita som började jaga kvittering och närmast var man när inhopparen Cuic nickade över målet. Där överlevde Dinamo en kalldusch och det här var ett tecken att utan Livaja så hade Hajduk ingen målskytt på planen. Spelet förstördes lite senare på grund av flera byten från båda håll. 

Biscan kastade in i hetluften ungdom, medans Hajduk Split ville chansa med nyförvärven. Till slut kunde det blåa försvaret lugna ner spelet mot slutet relativt så stabilt. Sutalo och Peric vann varenda nickduell och Livakovic hade rätt timing på varenda boll. Tråkigt nog så klev Ivanusec av planen skadad och jag håller tummarna att det är inget seriöst! 

Dinamo vinner matchen efter att domaren sätter pipan i munnen i 98:e minuten och första trofén kommer lyftas inför ett fullsatt stadion Maksimir! 

Summering 
Fortfarande är det tidigt på säsongen och det syns att Dinamo inte är helt hundra ännu. Blått har flera växlar med den här truppen på pappret, så jag har ingen panik och tror starkt på ett nytt ligaguld även detta år. Hajduk är bra, Hajduk har breddat truppen och man kände hur de höjde sig jämnt igenom hela matchen och parerade Dinamo i varenda segment på planen. Frågan är bara om ’bili’ har det i huvudet liksom deras ”mentor” och lärare Leko? Erfarenhet och kyla som Dinamo visade idag, inte minst Baturina, saknas hos ‘bili’ och det är avgörande faktorer. Om sex dagar är det redan dags för ett nytt derby mot Hajduk - igen på stadion Maksimir men den här gången är Livaja tillbaka. 

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk 
4- världsklass 
3- proffesionellt 
2- medel 
1- amatör 

Livakovic 4- gör en kanon match precis som en kapten bör göra. Idag var han klockren och hade den bästa timingen på länge
Ristovski 2- hade det jobbigt under matchen p.g.a Hajduks höga press och deltog inte så ofta i offensiven 
Ljubicic 3- bättre i första halvleken än andra, men även idag visade han att han är en maskin för 120 minuter 
Sutalo 4- världsklass på sin position och jag hoppas verkligen att han stannar ytterligare en säsong i klubben
Peric 4- liksom kolega Sutalo så var han felfri idag, i rätt tid på rätt plats 
Misic 3- gör kanske inte bästa matchen men trots det gör Josip en godkänd insats
Bulat 2- får chans från start och får en stark tvåa, lite för osynlig i 2:a halvleken 
Baturina 5- man of the match idag! Vilken lirare och vilket avslut han gör. Definitivt skillnaden idag mellan klubbarna 
Ivanusec 3- tyvärr så kliver han av planen i 80:e minut på grund av skada. Hoppas att det är  inget allvarligt…
Spikic 2- var inte på topp idag men får en stark tvåa. Saknas lite mer avslut mot mål från den här killen
Petkovic 4- tack vare Petko så skapades matchens två vassaste målchanser. Idag kunde vi se vad Dinamo kommer sakna om spelaren lämnar klubben innan CL drar igång.
Topic 2- kliver in i minut 67 istället för Petkovic och gör en kämpar insats mot slutet
Moharrami, Menalo, Sucic och Marin -/ spelade för lite för att betygsättas 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-07-16 08:30:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!