Lagbanner
13 maj 1990
Bad Blue Boys

13 maj 1990

En match som aldrig spelades - efter den här dagen var Jugoslaviens dagar räknade. Bad Blue Boys gav sina liv för landets självständighet.

Klubben meddelade officiellt i dagarna:
"I år uppmärksammar vi 33-års jubileum av den aldrig tidigare spelade matchen mellan Dinamo och Röda Stjärnan. En händelse som många på grund av tidens sammanhang och sociopolitiska omständigheter, symboliskt betraktar som början på kampen för Kroatiens självständighet"
 



Det är säkert den enda matchen idag som aldrig spelades, men som aldrig kommer att glömmas. Tiden då hela Jugoslavien kokade och det var bara en tidsfråga innan krutdurken skulle sprängas.

Inför matchen Dinamo och Röda Stjärnan i Zagreb, luktade det från långt håll spänning i båda lägren. Sport och politik har alltid gått hand-i-hand på Balkan. Kroatien ville ha sin självständighet, något liksom Ukraina slåss för idag, följt av Slovenien och Bosnien och Hercegovina som också drömde om friheten på nittio talet. Men vissa män planerade annorlunda och innan självständigheten kunde förtjänas, kommer det att spillas blod och många oskyldiga liv.

Röda Stjärnans trogna följde till Zagreb, och i tankarna var förstås rådande situationen i forna Jugoslavien. Det var ett planerat angrepp av supporterskaran ”Delije”, som bestämde sig redan innan matchen att provocera fram ett episkt krig på stadion Maksimir mot Dinamos ”Bad Blue Boys”.

Polisen som vanligtvis befinner sig på stadion för att hålla ordning och reda, visade tydligt vilken sida man valde, det var förstås gästernas sida med tanke på att kommunism präglade landet och det fanns bara ett parti du var tvungen att vara trogen till. Trots att ”Delije” framkallade kaoset på stadion genom att förstöra, bränna och kasta stolar på hemmapubliken, brydde sig polisen det minsta om "Delijes" huliganism.

Allt detta kunde inte ”Bad Blue Boys” bara stå och titta på som teater publik utan förstås bröt man sig ut från ”buren” och gav sig mot polisen och ”Delije”.

Dinamo fansen var inte ensamma den dagen, hela Jugoslavien såg vad som pågick på Maksimir och en annan som stod på planen och tydligt såg kaoset på Maksimir är legendariske kaptenen Zvonimir Boban. Mittfältaren såg orättvisan hur polisen kontinuerligt slog hjälplösa hemmafans.

Han reagerade genom att ta sats mot en av poliserna med en high-kick i revbenet. Kollegorna påtalade nerslagna polismannen att ta fram pistolen och skjuta Boban, men som tur, såg vi inte det scenariot.

 

Bad Blue Boys kommer aldrig glömma vad kaptenen gjorde den dagen. På något sätt blev det hela symboliskt, Boban pratade för alla kroater: Nu räcker det - och Bad Blue Boys stod i kö för att offra sina liv för det unga landet som skulle komma!


 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-05-13 22:28:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!