Dinamo Zagreb - Qarabag
3 - 0

CL-playoff: Dinamo – Qarabag 3-0: Dinamo tog stort kliv mot CL
Kulenovic

Kroatiska mästarna mötte ett respektlöst motstånd på stadion Maksimir. På pappret framstod gästerna som en grund bäck som skulle gå enkelt att passera men på planen visade man absolut klass. Qarabags stormlykta lyste fram till mitten av andra halvleken när Dinamo punkterade matchen.

Dinamo Zagreb – Qarabag = 3-0 (1-0)
Pjaca 29’ 1-0, Kulenovic 76’ 2-0, 80’ 3-0.

Från långt håll skulle man säga att Dinamo tog emot ett litet och okänt motstånd, men tittar vi lite närmare på gästernas startelva så hittar man flertal sambaspelare men inga stora namn. Några profiler som plockades in från mindre klubbar i Portugal som Moreirense men det mest kända namnet måste ha varit före detta Lyon och Lille spelaren Benzia där kring allt spel snurrade runt om.

Jakirovic valde det starkaste manskapet med Petkovic i spetsen och offensiva flanker med Hoxha och Pjaca. Absoluta skillnaden mellan Dinamo och Qarabag var definitivt målvakten och försvaret. På något sätt påminde azerbajdzjans ligamästare om 90-talets Dinamo Zagreb med storstjärnor som Prosinecki, Viduka och Simic när man totalt spelade ut Newcastle United på St. James Park men trots detta åkte man hem med ett måls underläge inför returen, eller hemmamatchen i UEFA cupen mot Atletico Madrid som jag minns, tonvis målchanser sumpade och slutresultat 1-1 i Zagreb.

Självklart står Qarabag inför ännu tuffare sits i returen och frågan är om moralen sviker en efter en stark insats i Zagreb.

Halvtidsresultatet var bättre än spelet, blått kontrollerade matchen lite mer än halvtimmen spelad när gästande Qarabag kamouflerade sig i toppklubb från PL eller La liga och skapade sig ett par fina kvitteringslägen.

Dinamo Zagreb levde farligt fram tills pausvilan men målvakten Nevistic och mittbacken Mmae såg till att man höll nollan. Under andra halvleken fortsatte gästerna att forcera offensivt och man fyllde på med flera spelare i Dinamos box, dock utan att sätta målchanserna.

Problemet låg i att Qarabag duktigt sträckte ut Dinamos flanker där ytterbackarna Pierre-Gabriel och Ogiwara med offensiva yttrar Pjaca och Hoxha fick löpa kopiöst mycket fram- och tillbaka och redan efter timmen spelad såg spelarna slukade på energi.

Jakirovic reagerade att byta ut Pjaca och Hoxha efter timmen spelad vilket skulle visa sig vara fullträff. Gästernas energi började trappa av strax efter 75 spelade minuter och man undrade när detta modiga Qarabag skulle gå ner på knäna.

Laget som hade både huvud och svans och såg övermäktiga ut på Maksimir blev till slut helt utslagna efter Dinamos andra mål. Inbytte Sandro Kulenovic dödade allt i Qurbanovs manskap och knappt fem minuter senare straffades Qarabag på nytt av samma spelare. Himlarnas dörrar öppnades för Dinamo Zagreb som nu hade 3-0 och jagade ett fjärde mål och närmast kommer Martin Baturinas andra försök som återigen hamnade på stolpen, Baturinas första försök träffade ribban i första halvleken!

Verkligen synd för Dinamos storstjärna som gör en monstermatch ikväll och bevisar för varje match varför just han är Luka Modrics efterträdare! Baturina blev även framröstad till kvällens MoM!

Glenn Nyberg...
Går inte att bortse från den usla domarinsatsen ikväll där en man gav vind i ryggen till Qarabag och det är definitivt svenska huvuddomaren Glenn Nyberg som får sämsta betyget efter kvällens insats! Nyberg blev skyldig en del varningar till Qarabag spelarna Medina och Benzia som var hans två stora favoriter.

Vi glömmer inte heller solklara handen i Qarabags straffområde som Nyberg viftade bort och kanske har det med skallen att göra att svensken inte köper VAR systemet. Efter matchen bad Nyberg om ursäkt till Jakirovic enligt Dinamo tränarens uttalande efter matchen.

Summering
Ikväll fick Dinamo med sig en riktigt bra utdelning inför returen i en sevärd match och bör kunna försvara resultatet. Självklart ska vi inte glömma fjolårets returmatch mot PAOK när man spillde 2-0 i första halvleken, men dagens försvar ger en stora förhoppningar att vi äntligen kommer välkomna tillbaka Champions League till Zagreb. Qarabag spelade otroligt bra fotboll det måste man erkänna, men för att vinna måste man också göra mål. Det var ett tag sedan jag såg ett lag skapa så många målchanser på Maksimir, kanske liknande bild att förvänta i returen men med lite andra förutsättningar.