Conference League Dinamo – Ballkani 3-0: Europa våren säkrad!
Femte raka segern! Europa våren är säkrad.

Sista gruppspelsomgången i Conference League avslutades med förväntad seger. En poäng hade räckt för att säkra Europa våren men blått plockade tre tunga poäng inför hemmapubliken.

Dinamo Zagreb – FC Ballkani = 3-0 (0-0)
Peric 69’ 1-0, Petkovic 72’ 2-0, 77’ 3-0 (11-meter)

Avancemang från grupp C i Uefas lägst rankade tävling blev tuffare utmaning än förväntat. Händelserna i gruppspelet tog oväntade vägar där Dinamo torskade borta mot FC Ballkani (0-2), en förlusten som hamnade i historieböckerna som en av klubbens största fiasko förluster ute i en Europa match och tränaren reagerade genom att lämna vissa spelare i frysboxen.

Dinamo fick slita till sig ännu en seger mot en klubb som är tio gånger mindre värd enligt transfermarkt.com, vilket säger oss att laget fortfarande förföljs av otrygghet och rädsla att göra misstag. Allt tar tid, att tidigt öppna matchen med ett ledningsmål mot ett förprogrammerat gäng som spelar bunker i nittio minuter, för att inte prata om yngre spelare som tydligt visar med kroppsspråket att man inte är redo för den här nivån.

Irriterande och samtidigt gör det ont att se att en av Dinamos främsta talanger Martin Baturina gör en plattmatch som denna. Under hela första halvleken stod spelaren ensam för nittio procent av lagets felpassningar och då kan man ställa sig frågan vad det är som händer med Baturina?

Just denna spelare ligger bakom Dinamos solklaraste målchans i nionde minut där en Ballkani försvarare stod i vägen för ledningsmålet. Förutom det såg vi en chansfattig duell i första 45 minuter där Dinamo öppnade matchen med hög press och gästerna lyckades trycka ifrån inledande forceringen och gå till pausvilan med ett lovande resultat.

Matchtempot gick avsevärt ner i slutet av första halvlek och nu var det viktigt att höja tempot om ett ledningsmål skulle komma. Jakirovic tvingas göra andra bytet i pausvilan och Baturina lämnades i omklädningsrummet för Bulat.

Ballkani öppnar andra halvleken mycket bättre, nu fyllde man på med spelare i Dinamos straffområde och detta var förväntat mot ett passivt motstånd. Gästernas dominans avtar efter tio minuter in i andra halvleken och plötsligt är motståndarna avklädda när blått skruvar upp tempot.

Petkovic får sin första möjlighet under matchen att göra mål men målvakten Kolici räddar första försöket medans pressen fortsätter och i nästa sekvens är det Kaneko som slår in ett kyligt inlägg mot andra stolpen där Perkovic nickar rakt på Ballkanis målvakt! Två jätteläge brända på trettio sekunder var bara en försmak inför det som skulle komma.

Ledningsmålet kommer äntligen efter Dinamos första hörna under matchen! Högst upp hoppar mittbacken Dino Peric, det är en tung börda som detta Dinamo bär. Himmelns dörrar öppnades plötsligt upp och tre minuter senare skulle Petkovic göra sitt första mål efter en retur från målvakten Kolici.

Fem minuter senare tilldelas en solklar straffspark till blått när Kaneko blir kapad bakifrån. Petkovic är stensäker från straffpunkten och sätter sitt fjärde mål på tre spelade matcher i Conference League. Bättre nyhet än detta kunde vi inte önskat oss inför ett hett ligaderby.

Ballkani var på knäna nu men samtidigt försökte man desperat att göra ett tröstmål vilket var nära i åttionde minut när Zagorac räddar ett solklart friläge. Resten av matchen spelades av utan viktigare detaljer. Totala fiaskot uteblev i Conference League med tredje segern i gruppen och ännu en Europa vår är säkrad efter turbulent höst. Dinamo hamnar på andraplatsen och inväntar lottningen i Conference League playoffmatcherna för åttondelsfinalerna mot en av tredjeplacerade klubbarna från Europa Leagues gruppspel.

Summering
Femte raka segern kom efter mer än en timmes spel mot Ballkani. Kan tycka att för mycket utrymme lämnades åt gästerna som var nära att straffa Dinamos passivitet. Till slut blev planen fulländad och efter kvällens match är vi uppe på fem segrar av sex. Inget är mer värt än en god stämning i truppen inför Hajduk, Jakirovic behöver detta, han hittade vinnande formeln mot Ballkani i andra halvleken men första halvan av matchen gav inte alltför mycket trygghet. Svårt att säga om spelarna har ett mentalt block eller var tankarna redan på söndagsderbyt mot Hajduk? Formen är i alla fall uppåtgående och kvällens seger är så betydelsefull för den mentala delen. På söndag är det bäddat för tungviktsmöte i kroatiska förstaligan!

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk
4- världsklass
3- professionellt
2- medel
1- amatör

Zagorac 4- förstamålvakten gör en klockren insats idag, följer matchen till punkt och prick.
Perkovic 3- synd för missen vid 0-0, gör en klart godkänd insats som vänster back.
Ristovski 2- förväntades lite mer av en erfaren spelare som Stefan.
Peric 4- öppnar upp vägen för laget med sitt mål, stort av Dino som visade framfötterna när det var som nödvändigast.
Sutalo /- spelade för lite för att betygsättas, byttes ut efter 40 spelade minuter.
Misic 4- vilken moral och uppoffring av Josip som ännu en gång visade att vi kan räkna med honom.
Sucic 2- har oerhört fin teknik och bollkänsla men syntes fortfarande att spelaren är oerfaren i matcher som denna.
Baturina 1- sämst på plan idag, byttes ut i pausvilan mot Bulat. För många tekniska misstag för en kaliber som Baturina.
Kaneko 3- det händer en del när samurajen får bollen på fötterna, negativt att han försökte filma till sig straffspark flertal gånger under matchen.
Vidovic 2- spelar en stabil första halvlek, men försvinner helt i andra halvleken.
Petkovic 4- kaptenen gör två mål inför ett viktigt derby. Brunos målform behöver vi inför Hajduk.
Bulat 2- verkar som att Baturinas symtom smittat av sig på Bulat med, osäker och flertal passningsfel fram tills ledningsmålet.
Moharrami 2- kliver in istället för Sutalo, men det här var långt ifrån hans bästa insats.
Ljubicic 2- byts in när resultatet står sig 2-0, visade att han verkligen ville vara med i matchen.
Spikic 2- gav en helt annan dimension i offensiven med sin snabbhet, frågan är om Spikic får fördel före Vidovic i derbyt?
Rukavina /- spelade för lite för att betygsättas.