Lagbanner
Maksimir, 2023-10-26 21:00

Dinamo Zagreb - Viktoria Plzen
0 - 1

Conference League Dinamo – Plzen 0-1: mardrömmen fortsätter
Jakirovic är nu nära att bli avskedad

Conference League Dinamo – Plzen 0-1: mardrömmen fortsätter

Idag kan vem som helst besegra Dinamo Zagreb. Krisen tränger allt djupare in i rötterna och klubben kommer svårt att hitta medicin för sjukdommen. Conference League slutspelet allt längre efter ny förlust.

Dinamo Zagreb – Viktoria Plzen = 0-1 (0-0)
Chory 69’ 0-1 straffspark.

Dinamo Zagreb har nu förlorat fjärde ut av sex senaste tävlingsmatcher, jag har svårt att minnas när detta senast hände. Läget i Conference League gruppspelet börjar se allt löjligare ut med tanke på att FC Ballkani från Kosovo och FC Astana från Kazakstan, har lika många poäng som Dinamo efter tre omgångar. Fortfarande är det inte kört för blått, men jag har svårt att se hur Dinamo ska ta sig vidare ur den lättaste gruppen i Conference League efter det kvällens förlust mot Viktoria Plzen.

Lever jag i ett parallellt universum där jag tittar på den sämsta utgåvan av Dinamo Zagreb på mer än 18 år? Från att spela Champions League och Europa League och besegra klubbar som Chelsea, Sevilla, Arsenal, Tottenham och Atalanta till den här deprimerande hösten med förluster mot klubbar i Conference League som vi känner till tack vare UEFA:s nya tävlingskategori för särklubbar. Men nu är vi med i särklassen och man önskar att allt var bara en dröm. Hade detta varit ett industriföretag hade man varit tvungna att lägga ner verksameheten.

Tre senaste åren har Dinamo Zagreb sålt spelare som idag spelar ute i Europeiska toppklubbar utan att ens försöka att hitta bra ersättare. Jag önskar verkligen att det här ska ordna sig, alla skulle bli mycket lyckligare, men för att vända skeppet år rätt håll behöver styrelsen tillsammans med Jakirovic avgå. Coachen som tillsattes som ”professorn” som kunde alla beräkningarna i huvudet, har tappat omklädningsrummet även om han är i grund och botten en duktig tränare och en fighter, hans resultat i HSK Zrinjski där han satte en stabil grund och idag spelar samma klubb i Conference League. Han lyckades även i HNK Rijeka att sätta ihop ett mentalt starkt lag som är idag serieledande klubben i kroatiska ligan.

Men i Dinamo Zagreb har han ett kriminellt spelarmaterial som han själv aldrig valde. Tyvärr har spelet tappat energi och spelarna ser alltmer förlorade ute på plan. Så här kan det tyvärr inte fortsätta och även om man önskade att hela styrelsen byttes ut, så blir det nog att Jakirovic betalar priset med sitt huvud. Klubben har nu bränt upp två duktiga tränare på mindre än fyra månader. 



Till matchen
I korta drag så har det varit en chansfattig match första 45 minuter. Vi såg aldrig den intensiteten i matchen som man förväntade sig och närmast ett ledningsmål för Dinamo kom efter två frisparksläge där Marko Bulat träffar stolpe och ribban. Dinamo dominerade statistiken under hela matchen men det hela var bara en meningslös dominans. Offensiven såg avskuren ut och hopplös, ytterligare fem dagar hade inte hjälpt för att göra ett mål på ett stabilare Viktoria Plzen.

Enda målchansen för Dinamo skapades efter ett inlägg när högerbacken Moharrami kommer in i straffområdet och träffar Vidovic rakt på fötterna som avslutar på första touch, men målvakten Baier (18 år) gör en kanonparad. Ikväll ville bollen helt enkelt inte in i mål, något som spelarna hade verkligen behövt för att mentalt avlasta huvudet för fortsättningen av matchen. Bortalaget tar ledningen efter en straffspark som fransmannen Bernauer orsakar efter bara några minuter på planen. Förutom att Bernauer har en fin vänsterfot så är det ännu en spelare som inte platsar i Dinamo, värvad från franska Ligue 2 från FC Paris. Efter baklängesmålet blev det ännu sämre i maskineriet.
Jakirovic har nu tappat förståndet efter hans konstiga drag genom att plocka ut Bulat och Moharrami, två spelare som såg energiska ut och ett ut av dom få som kunde skapa något, byttes mot japanen Kaneko och anfallaren Kulenovic. Dinamo Zagreb var inte i närheten att kvittera eller åtminstone gå för en poäng på hemmaplan. Viktoria Plzen leder gruppen med full pott efter tre omgångar, medan Dinamo, Ballkani och Astana ligger på tre poäng. Nästa match i Conference League för Dinamo är bortaplan mot Viktoria Plzen.

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk
4- världsklass
3- professionelt
2- medel
1- amatör

Nevistic 2 – fick chansen idag med även om vi alla förväntade oss Zagorac mellan stolparna, gjorde en kanonräddning strax innan straffsparksmålet
Moharrami 2 – en av de få Dinamo spelarna som kunde hota i djupled
Ljubicic 1 – är inte sig själv, har sjunkit in i Dinamos gråa spel
Peric 1 – ett träben som utan Josip Sutalo är helt lost i försvaret
Ristovski 2 – försökte, syns att det är en erfaren spelare
Misic 2 – gjorde allt som var i hans makt centralt på mitten, men hans bollar saknar mottagare i offensiven
Baturina 1 – slarvade för mycket, speciellt vid uppspelet och kontringsläge där han kramgastar bollen för mycket
Bulat 3 – bästa Dinamo spelaren på planen, tyvärr hans två frisparksförsök är några millimeter fel
Vidovic 2 – fick spela i nittio minuter, brände bästa målchansen för Dinamo när Moharrami spelade snett in
Spikic 2 – är inte helt återställd efter skadan, fick knapp en timmes spel
Emreli 1 – droppade ner till försvaret för att hämta upp bollen som central forward, i nästa sekvens tappar han bollen och är nära att få direkt rött kort efter kapningen
Drmic 1 – inget absolut inget från Josip som ser helt livlös ut, inte en enda känsla går att läsa av från Drmics ansikte
Bernauer 1 – nästa spelare som bör hållas undan från spel i Conference League, är bra för att ha på bänken i kroatiska ligan
Kaneko 1 – läste några kommentarer att han gjorde bättre insats än Spikic och hade ett par fina inlägg, vilka inlägg??
Kulenovic 1 – nej det här var helt fel nyförvärv av sportchefen Dario Simic
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-10-27 08:09:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!