Viktoria Plzen - Dinamo Zagreb
1 - 0

Conference League: Plzen – Dinamo 1-0: VAR masakrerade Dinamo
Sjätte förlusten för Jakirovic

Ny förlust för blått och totalt den tredje i Conference League. Viktoria Plzen vinner igen tack vare straffspark – Dinamo hade inte marginalerna på sin sida ikväll.

Viktoria Plzen – Dinamo Zagreb = 1-0 (1-0)
Chory 35’ 1-0 straffspark.

Dinamo Zagreb sjunker allt djupare med resultaten, känslan lurar inte en, spelarna har svårt för att knäcka motståndare. Är det spelar kvalitén eller någon annan faktor som påverkat säsongen på ett sådant sätt som ingen kunde föreställa sig? När resultaten går emot en så gäller det att ta fram vinnarmentaliteten men den inställningen har lämnat det blåa omklädningsrummet genom bakdörren för några månader sedan.

Dinamo behövde åtminstone en poäng ikväll med tanke på att Astana och Ballkani kryssade i den andra gruppspelsmatchen. Tack vare motståndarnas kryss, har Dinamo fortfarande allt i egna händer och med två segrar på de två återstående matcherna mot Astan (borta) och Ballkani (hemma) så kan man ta sig vidare från ett av Conference Leagues svagaste grupper. Hur vi ska besegra Astana på bortaplan är en gåta.

Matchen öppnades starkt av blått där man kontrollerade matchen i en kvart och skapade en bra målchans. Sedan slocknade samtliga Dinamo spelarna på planen förutom målvakten Zagorac och mittbacken Perkovic som var en av Dinamos bästa spelare på planen. Otroligt många tekniska passningsfel av spelare av Misic och Ljubicic som främjade osäkerhet över hela laget. Tack vare misstagen tog hemmalaget över taktpinnen och utnyttjade sin styrka vilket var att spela på kraft och mata in med inläggen som till slut gav en billig straffspark.

Återigen straffspark för Viktoria Plzen, precis som i Zagreb, anfallaren Chory tog bollen och satte något som skulle visa sig lite längre fram i matchen det enda målet. Men att Plzen ledde i halvtid var helt korrekt, det måste man erkänna med tanke på hur brutalt usla nyckelspelarna i det blåa lägret och att vi bör vara glada att Plzen inte utökade ledningen till 2-0 strax innan pausvilan.

Vad som hände i halvtid i omklädningsrummet är säkert en utskällning av Jakirovic. Sedan kommer det som vi är rätt så vana vid, ett dubbelbyte i paus där Kulenovic och Sucic kastas in i elden och lyckas ändrar hela matchbilden. Precis som i första halvleken öppnade Dinamo andra halvleken med bollinnehav men med något raka spel mot mål. Den här gången släppte man inte dominansen till hemmalaget och kvitteringsmålet var allt närmare.

Efter mer än en timme spelad testar Josip Misic ett hårt distansskott som målvakten Stanek räddar ifrån sig, situationen fortsätter då Baturina springer på returen och blir fälld av hemmamålvakten som kommer för sent in i situationen. Grekiska domaren Sidiropoulos dröjer några sekunder men blåser till slut på straffpunkten. Tjeckerna sätter stor press mot domaren och vilseleder hela domarkåren om att det var ingen handsituation?! VAR rummet analyserar en situation som har inget att göra med frisparken på Baturina inne i straffområdet och Sidiropoulos dömer bort straffsparken.

Definitivt en grov miss av domarteamet som var bara en början på massakreringen av Dinamo. Spelarna i blått fortsätter att forcera offensivt där Baturina och Kulenovic är nära att ge kvitteringen som skulle tillfört med vind i ryggen för en slutforcering mot en seger. Känslan var att ett mål skulle räcka för fulländad vändning, men återigen saknades skärpa i avsluten. Att matchen var långt ifrån avgjort skulle domaren visa med åtta minuters tilläggstid.

Tjeckerna försvarade under en hel halvlek på hemmaplan och det var ett bevis att man också var mänskliga. Matchen var bokad för en kvittering av Dinamo och den kommer i den 93:e matchminuten efter ett inlägg av Ristovski till Sandro Kulenovic som nickar in bollen i krysset. Men det roliga skulle ta slut efter tre långa minuters analys av VAR teamet. Till slut skulle det visa sig att en bit av Ristovskis arm hamnade i offside, att VAR hade rätt i den här situationen är det inget att säga emot, men det här var det sista spelarna och tränaren behövde i en situation som klubben befinner sig i.

Summering
Vi kan lätt sätta Dinamo i samma korg med andra klubbar som också lider den här säsongen och jag tänker främst på Lyon och Ajax som tidigare dominerat inhemska ligorna. Kanske blev vi berövade ikväll av grekiska domarna men att gnälla efter matchen kommer inte hjälpa klubben. Fortsättningsvis är det inte ens lönt att upprepa vissa spelarinsatser. Om vi kommer gå vidare från detta gruppspel är det ingen som vet förrän sista gruppspelsomgången är spelad, just nu är fokus på kommande matchen mot Rijeka till helgen där spelarna behöver resa sig och studsa tillbaka med en stark seger.