Lagbanner
2022-10-11 21:00

Dinamo Zagreb - Red Bull Salzburg
1 - 1

Delad pott i Zagreb
Josip Sutalo MVP och målskytten Robert Ljubicic

Delad pott i Zagreb

Dinamo var för korta, Salzburg vinner en poäng.

Dinamo Zagreb - Salzburg = 1-1(1-1)
Ljubicic 41’ 1-1 |  Seiwald 13’ 0-1.

Ante Cacics namn var på allas läppar efter förlusten förra veckan. Han fick stå ut med hård kritik, inte bara från media och fansen, utan även egna spelare. På tisdag kväll fick han hävda sig på stadion Maksimir.
Ante Cacic


Första halvleken 
Salzburg öppnade matchen tålmodigt, precis som för en vecka sedan. Dinamo letade efter kontringsmöjligheter och det såg betydligt bättre då man avslutade kontringar med många spelare. 

Men efter en märklig sekvens där Dinamo har stor möjlighet att bygga upp ett farligt anfall, lyckas Luka Ivanusec slå en felpassning och försvaret är bolltittande när österrikarna tar chansen. Seiwald får bollen på fötterna och chansar. Salzburg leder i 13:e matchminuten! På repris såg det ännu värre ut, det var inte omöjligt för Livakovic att rädda bollen eftersom den gick rakt på mål. På tal om Ivanusecs felpassning, inga kommentarer…

Vi är förbi en halvtimmes spel i första halvleken när Dinamo har 59% bollinnehav, men trots detta är Salzburg bra och trygga med passningsspelet. Syns tydligt att österrikarna arbetat hårt under sommaruppehållet för att nöta in försvarsspelet, som kan vara bra kunskap speciellt i en elittävling som Champions League.

Kvittering är ett faktum
Man tyckte väl att Dinamos spel inte kuggade in, speciellt på vänsterflanken där Ljubicic och Orsic aldrig fick till det att fungera till hundra. Men Dinamo var allt farligare. Kvitteringen kommer efter att Salzburgs försvar inte lyckas få bort bollen efter en hörnvariant. Bollen hamnar på Robert Ljubicics fötter som får till ett bra skott, som sedan styrs av Salzburgs försvar och lurar målvakten Kohn. Domaren tänker inte en sekund och blåser av målet för offside! Men tack vare VAR-granskningen, för en gångs skull, så blir målet godkänt!

Dinamo har vaknat och på tilläggstiden i första halvleken är Ivanusec nära att ge ledningsmålet, men hans nick hamnar precis ovanför ribban! Summa summarum: blått går till vila med ett levande resultat.

Andra halvlek
Ante Cacics offensiva uppställning var en klockren träff. I början av andra halvleken är det Dinamo som forcerar framåt när Ademis skott hamnar utanför i 52:a minut. Matchen börjar tända till, nu är det sekvenser på Dinamos högerkant där Ristovski och Spikic driver aktioner, en efter en. Det ser som intränad variant och Dinamo kan ångra att man inte tog ledningen i den här perioden.

Det svänger på andra hållet med
Dinamo riskerar mer och lämnar många ytor för Salzburgs anfallare. Varje kontring är farlig och Josip Misic tvingas göra en klumpig tackling strax utanför straffområdet. Salzburg får matchbollen, det är cirka 18-meter från målet. Men Luka Sucics försök hamnar utanför.

Matthias Jaissle är inte dum
Salzburg tränaren reagerar snabbt, efersom hans mannar är tillbaka tryckta och lever farligt. Okafor plockas ut i 60:e minuten, som annars var osynlig genom hela matchen. Matchbilden ändras snabbt. Men fortfarande lyckas inte Salzburg ställa om resultatet.

Allt snurrar kring mittfältaren Luka Sucic som vill visa sig framför kroatiska åskådare på Maksimir. Han är nära ett mål efter en solo aktion där han till slut träffar ribban. Sucic har präglat matchbilden i minst tio minuter. Övertygande insats av den unge kroaten som lär finnas på Dalics lista till Qatar 2022.

Cacic reagerar för sent
Äntligen reagerar Dinamos tränare. Vet inte varför han är sen på det, kanske har det med åldern att göra om vi jämför med Jaissle i Salzburg. Baturina, Bockaj och Moharrami byts in istället för den usla Ivanusec, och dom trötte Ristovski och Spikic.

Nu är det återigen balans i Dinamos spel
Hoppet lever in i det sista när unge Baturina armbågas av Pavlovic som får gult kort. Dinamo får identiskt frisparksläge som Salzburg strax utanför straffområdet. Matchboll för hemmalaget när Bockaj ställer in siktet. Försöket hamnar på ribban, blått är millimetrar från en stor seger...

Summering
Delad pott är allt man kan skriva i nuläget. Dinamo blev för korta och Salzburg vann en poäng. Men detta är ett rättvist resultat. Vi får nog ångra resultatet från föregående vecka när Dinamo valde att fega. Nu återstår det två matcher: borta mot Chelsea och hemma mot Milan. Minst sagt två tuffa matcher och det känns som att det blir en final hemma mot Milan. En annan sak jag funderar på är Ivanusecs insats. Man hoppades på att Luka var tillbaka i form, men jag tappade räkningen på hans felpassningar redan i första halvleken och ett av dessa ledde till insläppt mål. Kanske är det läge att återigen bänka Ivanusec?

Spelarbetygen
5-legendarisk
4-världsklass
3-professionellt
2-medel
1-amatör

Livakovic 2 – målvakten får en stabil tvåa för hans kyliga spel med fötterna. Dock blev det bara en tvåa på grund av det insläppta målet, där även Seiwald blev förvånad att bollen gick in i mål.
Ristovski 3 – tillbaka i startelvan efter skadan. Är inte redo för 90-minuter. Hade bra period tillsammans med Spikic på högerkanten
Ljubicic 4 – ett av Dinamos bästa spelare på planen som även gör ett mål. Har omskolats från defensivmittfältare till vänsterback
J. Sutalo 4 – MVP of the match enligt UEFA. Grattis Josip, du är en klippa.
Peric 3 – stark match av Dino som rensar alla faror framför Livakovic
Ademi 2 – stark tvåa av kaptenen som byttes ut i 65:e minuten. Var mycket inblandad i målchanserna i motståndarnas straffområde
Misic 4 – återigen bra match från Misic som definitivt är Dinamos bästa mittfältare ikväll
Ivanusec 1 – får en stark etta! Vågar Cacic bänka spelaren för andra gången under säsongen?
Orsic 2 – spelar bra i första halvlek men försvinner i 2:a halvleken. Dessutom går han sönder med några minuter kvar att spela…
Spikic 3 – äntligen från start i Champions League. Dario borde få oftare chans som ytterhöger och inte bara i inhemska ligan
Petkovic 2 – slåss som vanligt mot motståndarnas försvar. Det var inga nickdueller, det var stundtals sumobrottning! Slarvar bort en del passningar som kunde lett till farligare anfallsuppbyggnad
Drmic 2 – kommer in för sent, lyckas inte skaka om Salzburgs försvar så som han gjorde för en vecka sedan
Baturina, Bockaj, Moharrami / - spelar för lite för att betygsättas, men vi får inte glömma Bockajs ribbträff från frispark på tilläggstid.

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-10-12 10:37:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!