Dinamo Zagreb - Hajduk Split
0 - 1

Dinamo 0 – 1 Hajduk: oväntad dramatik på Maksimir!
Kalldusch för Jakirovic och laget.

Rivalerna vinner derbyt i Zagreb efter Livajas mål. Det här var minst förväntat när blått droppar ner på andraplats efter förlusten och Hajduk är uppe i serieledning efter sex spelade omgångar.

Dinamo Zagreb – Hajduk Split = 0-1 (0-0)
Livaja 70’ 0-1.

Vi kan praktiskt taget säga att första halvlek inte ens fanns och att båda lagen såg mer ut som om någon tvingade spelarna ut på gräsmattan.

Kanske berodde detta på att Dinamo spelarna hade tankarna på premiärmatchen mot Bayern? Oavsett vem man skall möta i CL så skall ett derbyt vara det primära och allra viktigaste målet!

Jakirovic har en del att arbeta på efter den här svaga insatsen i första halvleken. Kanske skulle spelarna kavlat upp ärmarna och sopat golvet med motståndet i första halvleken. Därefter spelar man av matchen rutinerat. Lätt att vara efterklok.

I andra halvleken brakade helvetet loss. Första stora målchansen bränner inbytte Kulenovic i 67:e minuten när hans nick hamnar utanför målramen. Kort därefter kom chocken när gästerna tog ledningen efter att Prpic och Livaja tar Dinamos försvar sovande.

En mittback chippar in bollen bakom förvaret och Marko Livaja avslutar snyggt på volley. 0-1 med mer än tjugo minuter kvar var mer än tillräckligt att hämta upp. Kanske skulle baklängesmålet kommit tidigare eftersom det blev en positiv chock i Dinamos spel.

Plötsligt forcerade hemmalaget offensivt och skapade två skarpa målchanser som borde ha slutat bakom målvakten Lucic. Pjacas miss går att acceptera men kvitteringsmålet såg man redan komma när Marko Rog framspelades i straffområdet.

I reprisen syntes det tydligt att bollen studsade i sista stund innan Rog träffade bollen. Stor möjlighet sumpades, men flera skulle komma. Fram till dess fick vi se det typiska Balkan scenariot i ett derby. Bengaler flyger in från alla håll, mestadels från bortasupportrarna Torcida som dränker hela gräsmattan med rött och dimma. Matchen pausas i hela tio minuter på grund av svår utsikt och det var det hela. Undrar vilka konsekvenser det hade blivit i Allsvenskan?

Efter det långa avbrottet skapade blått ännu en skarp målchans men återigen är det Marko Rog som är fokus. Tyvärr blir mittfältarens försök blockerat ut till en hörna.

En seger som förväntades inför derbyt blev till slut en förväntning om att matchen skulle sluta oavgjort. Tyvärr fick vi inte se det scenariot och till slut blev det stort jubel för legendaren Gattuso som kritiserades hårt inför derbyt. För Dinamos del innebär det första förlusten i ligan och dessutom en väckarklocka att närvara på planen när domaren blåser igång matchen och inte när motståndet gör mål. Liknande scenario har vi sett alltför mycket föregående säsongen.

Tyvärr vinner Livaja ännu en kamp på Maksimir. Bortalaget kom till matchen under en turbulent tid i klubben. Tyvärr såg inte blåa armén chansen att göra livet ännu värre för en klubb som i slutändan vet att man inte håller för det långa loppet.

Nästkommande match den 17:e september mot en betydligt tuffare motståndare vid namn Bayern München!

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk. 4-världsklass. 3-professionell. 2-medel. 1-amatör.

Nevistic 2- kunde inte göra så mycket på Livajas försök. Hade inte heller mycket arbete ikväll men borde ha styrt och kommunicerat med försvaret mycket mer.
KTC 2- svårt att säga att det är godkänd insats, en medel tvåa idag, kändes som att försvaret simmade idag.
Mmae 2- samma här, växlade upp tempot när underläget kom, borde kanske växlat upp tidigare.
Ristovski 1- idag kan man tycka att Stefan inte hängde med den unge och snabbe Durdov.
Pierre-Gabriel 2- vi saknade ytter backens framfart han hade i föregående matcher
Pjaca 2- fick hela nittio minuter idag men syntes också efter baklängesmålet
Cordoba 1- mycket blek idag liksom hela laget
Baturina 2- medel betyg ikväll, kom aldrig igång på högsta nivå
Sucic 2- tagen av stunden att ha varit med landslaget kanske?
Ademi 3- kaptenen lämnade hjärtat på planen, försökte men kroppen hänger inte med
Petkovic 2- ännu en som inte visade all kapacitet i derbyt
Kulenovic 3- ger liv till laget med ständiga hot framåt och konstant press på motståndarnas backlinje
Rog 2- skulle blivit en hjälte efter inhoppet, tyvärr gick hans försök åt skogen
Stojkovic och Hoxha /- osynliga och hann knappt göra intrycket då bengalerna tändes strax efter deras inhopp