Lagbanner
Dinamo 5 – 0 Istra: drömpremiär!

Dinamo 5 – 0 Istra: drömpremiär!

Regerande mästarlaget imponerade stort i premiären, man blev inget skyldiga åskådarna som fick se flertal mål med läckra framspelningar och avslut mot ett chanslöst Istra.

Dinamo Zagreb – NK Istra = 5-0 (3-0)
Hoxha 13’ 1-0, KTC 19’ 2-0, Kulenovic 28’ 3-0, 49’ 4-0, Pierre-Gabriel 79’ 5-0.

Startelva
DINAMO 4-2-3-1
Nevistic – Pierre-Gabriel VB, Ristovski HB, KTC MB, Mmae MB – Sucic CM, Misic CM – Baturina OM, Pjaca HY, Hoxha VY – Kulenovic CF

ISTRA 3-5-2
Majkic – Ramic HB, Kadusic VB, Iovu MB – Marusic DM, Petrusenko CM, Blagojevic CM, Mauric HM, Vuk VM - Lawal CF, Lisica CF
 



Historiskt sett blev detta ett av Dinamos bästa premiärmatcher. En klockren insats av kollektivet som spelade från start till punkt, varenda spelidé som inte gick hem rättades till sekunden senare. Resultatet efter en hel månad med förberedelser kom upp till ytan och detta var Dinamo vi alla längtade efter.

Jakirovic överraskade med startelvan genom att lämna Bruno Petkovic på bänken vilket blev stor överraskning. Anledning är fortfarande okänd, om det var på grund av taktik eller skada är i nuläget oviktigt. Jag vågar påstå att dagens formation och taktik med Kulenovic i spetsen gav mer fart och ett rakare spel, kanske något som Jakirovic förutspådde?

Inte nog med detta så spelades premiären i tredje matchställ, färgen är mörkblå, tonad med ett mönster av taket från kyrkan St. Marko i Zagreb och det gamla klubbmärket. På första blick mycket snyggare än första matchställ!

Vi glömmer inte att nämna Dani Olmo, spanska EM-mästaren och Leipzig spelaren som var tillbaka på ett kort besök och hade på sig Dinamos matchtröja. Maksimir favoriten fick stora ovationer och kanske en vacker dag återvänder han där allt startade!
 

Korta drag om matchen
Matchen tog fart tidigt på en regnig gräsmatta på stadion Maksimir. Självklart satsade Tramezzanis manskap att ställa om med snabba kontringar men spelplanen gick åt skogen efter första halvleken.

När Dinamo väl rullade in första målet då skruvade man upp tempot och rusade mot varenda boll med hög press och genomskärare som krossade Istras dubbelblock.

Dinamo spelarna imponerade på alla plan, men kvällens ära går till vänstersidan som var en armerad betong som lämnade inget åt slumpen. Pierre-Gabriel bevisar för varje match att han är en sällsynt vänsterback som vi åskådat i Dinamo. Och i kombination med Marko Pjaca i anfallet var det bara en tidsfråga hur mycket blått skulle blåsa upp gästerna inför pausvilan.

I andra halvleken fortsatte samma filmrulle, Dinamo började där man stannade, Sandro Kulenovic gör sitt andra mål redan efter fyra minuter. Perfekt tillställning som möjliggör för Jakirovic att göra totalt fem byte och detta i god tid.

Viktigt att så många spelare som möjligt får chansen den här dagen och till varje pris ville vi se spelare från klubbens ungdomsakademi. Tärningarna föll på plats och första officiella ligaminuter blev det för mittfältaren Pavic samt en tidigare debutant från förra säsongen Luka Vrbancic.

Magnifikt drag av Jakirovic som kommer sova lugnt i natt. Avslutningsvis kröntes matchen kanske med det vackraste framspelning och målet av fransmannen Pierre-Gabriel som sätter spiken i kistan efter Martin Baturinas assist.

Summering
Måste erkänna att Dinamo såg kraftfulla i premiären och spöket från förra säsongen är definitivt borta. Redan nu längtar man till nästa match som kommer ske nästa helg på bortaplan mot NK Osijek. Dinamo lär sitta kvar ett långt tag till som serieledare då jag inte kan se en annan klubb imponera i premiären på detta viset. Redan tidigt i rapporten nämnde jag backen Pierre-Gabriel som ger dagens Dinamo en helt ny dimension i spelet på grund av spelarens energi och spelförståelse. Martin Baturina var överallt ikväll och vi ska visst inte överdriva efter kvällens storseger, men helst vill vi se Baturina spela kvar i Dinamo säsongen ut. Känslan är dock positiv inför kommande prov och allt tyder på att maskineriet kommer inte stanna!

Spelarbetygen från 1- till 5.
5-legendarisk, 4- världsklass, 3-proffessionellt, 2-medel, 1-amatör

Nevistic 3- ”clean-sheet” och en alldeles lugn dag på jobbet.
Ristovski 3- svag trea för makedonen från min synvinkel, det våta underlaget passade inte 32-åringen.
Pierre-Gabriel 5- fantastisk insats av RPG som vi gärna vill se upprepas redan i kommande match.
KTC 4- gör ett typiskt mittbacksmål ikväll och som vanligt visade farfar vad kärlek till klubben är.
Mmae 4- imponerande insats av en debutant, solklart nyförvärv som kommer göra skillnad i försvaret.
Sucic 4- svag fyra för klubbens kommande storstjärna, ville för mycket i vissa situationer och detta på egen hand.
Misic 3- stark trea för Josip som gör det tunga arbetet på mittfältet i vanlig ordning.
Baturina 5- matchens lirare som var inblandad i precis allt! Totalt tre målassist i ligapremiären!
Pjaca 3- Marko kom att bjuda på en assist ikväll och kanske förväntade man sig lite mer av hans kaliber med ett distansskott med tanke på dagens underlag.
Hoxha 4- Wow ännu en spelare som ser ut att explodera den här säsongen, kul för Arber att starta säsongen med ett mål.
Kulenovic 4- serverades fram två mål men kunde blivit ett par till. Tycker att anfallaren tog vara på chansen.

Övriga inbytta spelare spelade för lite för att betygsättas!
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-08-02 23:36:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!