Lagbanner
Maksimir, 2023-07-25 20:00

Dinamo Zagreb - Astana
4 - 0

Dinamo deklaserade Astana
Luka Ivanusec utmanar Astana spelare

Dinamo deklaserade Astana

Nya Eurokampanj startades mot Kazakstans ligamästare Astana. Det här var en av dom där matcher där man visste redan i förväg vad som väntar. Men att blått skulle dominera i nittio minuter inför hemmapubliken och göra slut på Astana redan efter första halvleken, det trodde jag inte på.

Dinamo Zagreb – Astana = 4-0 (3-0)
Petkovic 36’ 1-0, Ivanusec 41’ 2-0, 43’ 3-0, 56’ 4-0.
 



//

Gästerna existerade på planen fram till minut 35 med några blyga kontringsförsök när man chansade med långbollar. Annars så jagade Dinamo ledningsmålet under hela första halvlek. Centrala mittfältet med Misic och Bulat gav inte Astanas mittfält en enda sekund att bygga upp spelet. Pressen kom från alla håll, Moharrami och Ljubicic var som ett express tåg på kanterna.

Den totala dominansen kröntes i 36:e minut när gästernas försvar sov och Petkovic kunde bomba in ledningsmålet utanför straffområdet. Motståndaren är på knäna, nu skulle man avsluta det man påbörjade. Återigen Bruno Petkovic som gör mål i två raka matcher, snacka om att han utmanar styrelsen om nytt kontrakt!

Ledningsmålet gav ännu mer speed till spelarna i blått som ville köra slut på Astana redan efter första halvleken. Andra målet kom av den som var mest fingerfärdig av dom alla – Luka Ivanusec. Dinamo stjärnan körde slalom fram till straffområdet när han till slut sköt ett lågt skott förbi målvakten. 2-0 och vi är bara halvvägs!

Det som inte hände mot Hajduk Split i fredags, betalades ut som trippel. Det kändes som att iraniern Moharrami blev bara snabbare och snabbare desto längre halvleken gick. Högerbacken höjer tempot och till slut hittar han Ivanusec på andra stolpen som nickar in för stora 3-0!

Äntligen har det lossnat! Vi går till halvtidsvilan med tre måls ledning, med 12-0 i avslut mot mål, med 76% bollinnehav och Moharrami X2 assist, Misic en assist. Vilken halvlek!

//

Minst sagt klasskillnad mellan klubbarna. Andra halvleken fortsätter något avvaktande från Dinamo spelarna som nu visste att Astana kommer komma upp i plan och lämna tomma ytor i försvaret.

Hattrick av Ivanusec kunde lätt kommit efter fem minuter in i andra halvleken, men det fick dröja ytterligare fem minuter. Efter ett snyggt nummer av höger yttern Spikic som spelar fram Bulat som har en motorväg fram till Astanas straffområdet. Marko avvaktar för länge och bollen går ut till en hörna.

Efter ett flipperspel i straffområdet, hamnar bollen framför Ivanusec som bombar in i krysset och gör ett äkta hattrick! Tre mål på raken av Ivanusec som imponerar allt mer. Men en annan som behöver ta snabbare beslut är Marko Bulat. Kanske hamnar spelaren i ovanliga situationer som central mittfältare eller så lär det komma om några matcher.
 


Bollinnehavet droppar inte ner, statistiken är på Dinamos sida efter en timmes spel. Det enda som saknas är några byten för att lufta spelarna inför en bortamatch mot NK Istra. Det är verkligen synd om vi har en ”ny” Ante Cacic, som var känd för att göra sena byten även om matchen var avgjord för fem dagar sedan.

Första bytet kommer efter 70 minuters spel och det här var perfekt läge att presentera nyförvärvet Mykhaylichecnko! Biscan utnyttjar avbrottet och gör ett dubbelbyte. Smart drag av Biscan där fansen hinner inte välkomna ukrainaren innan blått bränner ett friläge. Baturina missade att sätta spiken i kistan, men vi lägger missen bakom oss. Det lär komma fler målchanser.

//

Summering
Synd att matchen inte avrundas med ett femte mål. Men det är inte lätt att spela en ny utmanande match fyra dagar efter ett tidigt derby. Nästa CL-kvalrunda är nästan säkrad kan man säga. Kul att se nyförvärvet och roligt för Ivanusec med ett hattrick. Någonstans gissar jag att Biscan hittat sin startelva med Bulat från start och det lutar även att Moharrami kommer köpa sig en startplats. Nu laddar vi upp inför första bortamatchen i ligaspelet mot Istra. Tack för ikväll!

//

Spelarbetygen från 1- till 5.
Livakovic 3 – en stark trea från Livi som hade en tråkig dag på jobbet.
Ljubicic 3 – stark trea här också och det här är kanske den sista gången som vi ser Robert på vänsterbackplatsen
Moharrami 4 – en av dom spelarna som gjorde allt rätt under matchen och avslutar med två assist
Ristovski 3 – säker som schweiziskt bankfack ikväll
Sutalo 3 – vanlig dag på jobbet, klippte av vingarna på Astanas offensiv
Misic 3 – får en stark trea för domineringen på mittfältet under 1:a halvleken, något slöare i andra halvleken
Bulat 3 – gör en stark första halvlek och fortsätter mala på i andra fram tills bytet
Spikic 3 – inget mål ikväll heller men han gjorde ett hästjobb med pressen och hjälpte laget fram till segern
Ivanusec 5 – du får en femma när du gör hattrick! Luka Ivanusec är definitivt en spelare som utvecklat sin potential mot rätt håll.
Petkovic 3 – får en trea för målet och hans inblandningar i nästan varje offensiv aktion
Mykhaylichenko, Menalo, Marin och Emreli / - spelade för lite för att betygsättas
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-07-25 22:09:57
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!