Tottenham Hotspur Stadium, 2021-03-18 18:55

Dinamo Zagreb - Tottenham
3 - 0

Dinamo förnedrar Tottenham - kvartsfinal väntar
Kvällens hjälte, Mislav Orsic.

Det var skandaler, spekulationer och stora rubriker som skakade klubben inför matchen. Efter matchen kommer man endast ihåg en sak, Dinamo vänder underläget från första matchen och med hela 3–0 ikväll tar sig laget till kvartsfinal. Kvällens vinst och avancemang är definitivt ett av Dinamos största, om inte det absolut största. Vilken kväll!

Vilken fantastisk kväll. Den 18 mars 2021 kommer man att minnas länge. Dinamo vidare till kvartsfinal: spelarna, klubben, staden och fansen firar.

Första halvlek…
… visade att Dinamo ville annat ikväll. Det var en annan attityd. första matchen mot Tottenham i London handlade det mycket om respekten gentemot engelsmännen. Man kanske var ”rädd” att göra fel, ha bara i åtanke att Kane är mer värd än hela Dinamos trupp. Det säger en del om den aspekten. Nåväl, matchen i sig började lugnt. Tottenham hade bollinnehavet och det är inget chockerande då de i princip ska föra spelet. Både Dinamo och Tottenham hade visserligen lägen men det var inte direkt några ”oj, vad nära det var”-chanser. Klockan tickade och Tottenham höll i bollen medan Dinamo hade småchanser. De som följde matchen kanske kommer att hävda att Dele Alli hade den vassaste chansen medan Majer hotade mest och bäst under första. Ja, det var kanske de bästa chanserna åt bägge hållen men handen på hjärtat så var uppspelen giftigare än själva avsluten.

Stora delar av första halvlek var det Petkovic, Majer och Orsic som skapade problem framför Tottenhams försvarare. Inte att de hotade på något väldigt farligt sätt men de kunde ta ner bollen och spela tillbaka den för att få den i rullning inom sitt eget lag. Tottenham var inte intresserade av att hota något värst, gästerna fyllde aldrig på offensivt vilket gjorde att spelarna längst fram i banan sattes i situationer som mer eller mindre var en mot två, en mot tre. Det i sin tur gav Dinamo chansen att känna på bollen, att våga spela det spel som Mamic och Krznar eftersträvat även under första matchen. Domaren blåste dock av första halvlek och ställningen var lika, 0–0. Det kändes som att gästerna inte hade något emot att det stod 0-0 på resultattavlan, trots att de underpresterande något enormt.

En fantastisk saga i andra halvlek men också under förlängningen
Mislav Orsic. Vilken spelare och kille. Ödmjuk, fantastisk, briljant på alla sätt och vis. Det skulle inte ta lång tid innan Orsic skulle slå till med ett fantastiskt skott som gick bakom Lloris. Pang, upp i krysset och drömmen växte, 1–0 Dinamo. Allt handlade dock om Dinamos approach under andra halvlek, den var helt annorlunda i positiv bemärkelse. Tottenham hade inte något att sätta emot, gästerna backade hemåt och Mourinho såg emellanåt desperat ut. Mourinho såg hotet från kroaternas sida och gjorde några byten, dock utan resultat.

Istället skulle Orsic cirka tio minuter efter dundermålet presentera sig igen. Ett fint anfall från Dinamos sida där försvararna inte gjorde det lätt för Lloris. Medan Dinamo satte tryck framåt var försvarande gäspande vilket gjorde att Orsic satte dit 2–0-målet. Det börjades fira men det återstod mycket tid kvar, Dinamo backade hem. I matchens slutskede pressade Tottenham, undertecknad kan inte hävda att Tottenham var ofarliga men det var något som saknades. Själva spetsen av alla anfall, något som kan väcka gäster. Men något sådant blev det inte, domaren Massa blåste av strax efter 90 minuter vilket ledde till förläggning.

Spelarna i Dinamo var vid det här laget utmattade. Om det blev så att Dinamo inte kvalificerade sig när domaren blåst av den andra förläggningen så skulle man inte göra något annat än att applodera och buga. Orsic ville dock annat. Orsic och Petkovic nämndes tidigare i denna artikel gjorde lite vad de ville där fram, Dier blev nog galen på att följa med och ta ifrån bollen av Petkovic. Nu när matchen är slut så kan Dier vara glad att han inte fick sitt gula kort, även om han kunnat få 300 hundra sådana färger. Det går heller inte att endast lyfta upp Majer, Petkovic och Orsic. Helst hade man beundra alla spelare som befann sig på spelarlistan denna kväll och inte bara Majer, Petkovic och Orsic. Artikeln hade dock blivit allt för lång men ikväll handlade det bara om kollektivet, laget i sig.

Medan Tottenham ännu en gång stod och sov under andra förlängningskvarten, skulle Orsic fullborda sitt hattrick. Ett fantastiskt solomål, exceptionellt. Slutskedet blev svettigt och nervöst – lagkamraterna kunde tacka Livakovic efter en dunderräddning efter Kanes skott i de absolut sista sekunderna av matchen. Livakovics räddning var egentligen gräddet på moset. När Massa blåste av matchen avancerade Dinamo vidare till kvartsfinal, Tottenham blev utslaget och Zagreb började att fira. Om Mourinho hängde löst inför matchen så kanske han inte hänger alls efter slutsignalen.

Imorgon väntar lottningen i Nyon, klockan 13:00.