Lagbanner
Dinamo och Champions League

Dinamo och Champions League

Samtidigt som vi ser framemot EM som startar nästa fredag, kommer vi kort tillbaka till klubbfotbollen, närmare bestämt Dinamo och vägen till Champions League för kommande säsong.

Säsong 2023/2024 innehöll otroliga fiaskoresultat och turbulens under hösten. Styrelsen höll på att klappa ihop med kaka på kaka beslut som medförde missnöje mellan supportrarna. Historiska styrelsevalet inom klubben blev en total vändning. ’Plavi’ visade en kraftfull stigning i slutet av säsongen och till slut bärgade man hem tre titlar, supercupen, fotbollsligan och kroatiska cupen!

Tack vare bedriften och tack vare Real Madrids 15:e CL-titel kommer Dinamo att starta Europa säsongen antigen den 20:e eller 21:a augusti och detta i CL-playoff! I playoff är Dinamo seedade vilket öppnar dörren för gruppspelen i det nya CL formatet för elitklubbarna.

Vid avancemang kommer kroatiska mästaren nästan säkert placeras i pott tre i CL lottningen, enligt den nuvarande prognosen baserad på UEFA:s klubbkoefficient så kommer pottfördelningen för CL säsong 2024/2025 se ut så här:

Pott 1
Manchester City ENG
Real Madrid SPA
Bayern TYS
Paris St. Germain FRA
Liverpool ENG
Inter ITA
Borussia Dortmund TYS
RB Leipzig TYS
Barcelona SPA

Pott 2
Bayer Leverkusen TYS
Atletico Madrid SPA
Atalanta ITA
Juventus ITA
Benfica POR
Arsenal ENG
Club Brugge BEL
Rangers SKO*
Shakhtar UKR

Pott 3
Milan ITA
Feyenoord HOL
Sporting POR
PSV Eindhoven HOL
Slavia Prag TJE*
Dinamo Zagreb KRO*
Röda Stjärnan SER*
PAOK GRE*
Maccabi Tel Aviv ISR*

Pott 4
Ferencvaros UNG*
Celtic SKO
Monaco FRA
Aston Villa Eng
Bologna ITA
Girona SPA
Stuttgart TYS
Sturm Graz ÖST
Brest FRA

Till skillnad från förra säsongen är de seedade potterna mindre viktiga, eftersom lag inom samma pott kommer mötas mot varandra i gruppspelet. Klubbar från samma länder kommer däremot fortfarande inte att mötas inom gruppspelet.

Klubbar märkta med stjärna är klubbar som kommer befinnas i kvalspelet. Tittar vi närmare vilka klubbar som Dinamo riskerar att ställas emot så är hittar vi ett par tunga namn som turkiska Galatasaray, grekiska PAOK som stoppade Dinamo i Conference League åttondelsfinal.

Det nya formatet innebär också att Dinamo redan säkrat våren i Europa eftersom gruppspelen i Champions League och Europa League kommer fortsätta in i 2025 året. För att inte tala om vilken ekonomisk injektion detta innebär så har Dinamo säkrat minst 15 miljoner euro till playoff matchen i CL.

Hur som helst en spännande höst väntar återigen men den här gången kommer det blåa tåget rusta upp ordentligt inför vintern!
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-06-09 14:41:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!