Lagbanner
Dinamo slår tillbaka mot grova anklagelser

Dinamo slår tillbaka mot grova anklagelser

Efter upploppen i Aten i veckan, har Kroatiens regerande mästare Dinamo Zagreb stått ut med olämpligt beteende från AEK klubbens representanter. Man försöker lägga över hela ansvaret för kravallerna på klubben från Zagreb och pressade UEFA att eliminera Dinamo från alla tävlingar i Europa i flera år.

Det hela har bara hetsat upp känslorna i båda lägren och kanske mest hos motståndarlaget AEK, som tog sig rätten att peka med fingret på Dinamo Zagreb och förknipa kroatiska klubben med nazism och att klubbstyrelsen är korrupt med en maffiastyrelse. Detta mitt under en pågående mordutredning, med AEK supportrar utanför domstolen som självklart vill påverka domen för huliganerna.

Nyheterna kring kravallerna ändrar sig från minut till minut och här måste man tolka försiktigt det som skrivs i medierna. Det hela har irriterat oss fredliga och demokratiska kroater och inte minst Dinamo Zagreb klubben som fick nog.

Delar av det officiella utlåtandet från Zagreb klubben:
”GNK Dinamo fördömde tydligt och offentligt upprepade gånger upploppen som tyvärr ledde till dödsfall. Våld har ingen plats i ett civiliserat samhälle och vi kommer alltid att kämpa för de sanna värderingar som vår klubb främjar, och vi vill tro att våra sportsliga rivaler AEK delar liknande åsikter.

Vi är ledsna att AEK flyr från ansvar med sina uttalanden, med ett beteende som höjer spänningen där man använder olämpligt, aggressivt och hetsande språk i officiella tillkännagivande i syfte att sätta press på UEFA. Det är obegripligt att man försöker använda en mänsklig tragedi för sin egen fördel och resultatet visar på frånvaron av elementär anständighet, empati och vördnad för offret. Vi anser att ett sådant tillvägagångssätt är olämpligt, särskilt eftersom det är klart för alla, förutom för representanterna för AEK, att Dinamo gjorde allt som stod i dess makt för att förhindra att denna situation inträffade. För alla händelser i Grekland bär arrangörerna det största ansvaret, det vill säga den grekiska polisen och AEK som värd.”

 




I fortsättningen säger man även att: ”Vi vill tydligt betona att ansvariga representanter från Dinamo har ställt sig till förfogande för AEK, UEFA och polisen. Hela tiden upprätthöll vi en kommunikation med alla inblandade parter förutom AEK. Redan från början hindrade representanter för den grekiska klubben alla försök att samarbeta för att hitta den bästa lösningen. AEK representanter lämnade demonstrativt organisationsmötet på matchdagen, ställde in den officiella lunchen för de två delegationerna, vägrade all form av kommunikation och tilldelade sig genom ett beteende rollen som utredare, åklagare och domare.”

I utlåtandet står det även att UEFA meddelade båda klubbar torsdagen den 3:e augusti om förbudet för bortafans i båda matcherna. Samma dag informerade Dinamo Zagreb egna supportrar och allmänheten om att det inte kommer bli någon biljettförsäljning till matchen i Aten. Samma meddelande skickades också till största kroatiska medierna som rapporterade om UEFA:s beslut.  

Dagen efter skickade Dinamo Zagreb ett skriftligt meddelande till polismyndigheterna i landet om alla flygavgångar, tidpunkter för avresa och hemresa, boendeplatser i Aten och att det finns risker att fansen ger av sig trots varningarna.

I samma brev framhölls: ”Beroende på antalet supportar, kan det inte uteslutas att det uppstår konflikter med andra supportrar som kommer att finnas i Aten vid den tidpunkten”.

Officiella utlåtandet avslutades med: ”Samma dag utarbetade klubben ett dokument där man tog upp alla relaterade frågor till en eventuell ankomst av egna supportrar till Aten. Frågorna skickades till AEK representanterna som aldrig svarade på frågorna. Vi vände oss till UEFA som svarade att det är ytterst viktigt för AEK att svara på de frågor som ställts”.

Mordutredning pågår fortfarande och man är på spåren att hitta mördaren. Det är oklart också varför grekiska polisen aldrig öppnade meddelande från polismyndigheterna i Kroatien om potentiella konflikter i Aten. UEFA ordförande Ceferin är också på väg till Grekland där han också kommer träffa landets premiärminister och säkert AEK representanter. I veckan spelas även UEFA Supercup finalen mellan Manchester City (CL-mästarna) och Sevilla (EL-mästarna).

På lördag den 19:e augusti i Aten spelas returen mellan AEK och Dinamo. Kommer den grekiska polisen lyckas säkra matchen utan incidenter?
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-08-12 12:21:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!