4 - 1

Dinamo vinner rysare i Zagreb
Bruno Petkovic med ett konstmål mot Bodø

Klara för CL-gruppspelet efter 120 spelade minuter.

Dramatisk match på stadion Maksimir som slutar i Dinamos favör. Det krävdes 120 minuter för hemmalaget att avgöra. Man kan tycka att det blev onödig dramatik då Dinamo stannade av i 2:a halvleken och bjöd gästerna in till matchen. Idag kommer vi njuta när vi ser Dinamos namn i CL-gruppspels lottningen.

Dinamo Zg - Bodø/Glimt = 4-1(2-0)
Orsic 4’ 1-0, Petkovic 35’ 2-0, Drmic 117’ 3-1, Bockaj 120’ 4-1 |  Grønbaek 70’ 2-1.

Rätt ska det vara från början i en process för att hela formationen ska fungera felfritt. Dinamo spelarna är på tårna, man iakttar varenda rörelse hos motståndarna och målchans #1 kommer efter 1 minut och 30 sekunder när unge Martin Baturina glömmer att sätta in siktet.

Norrmännen är inte lika självsäkra, försvaret saknar bollkontroll och Dinamo forcerar fram en kontring som Orsic avslutar klockrent. Uderläget är upphämtat redan efter 4 minuter! Champions League biljetten viftar mitt framför näsan för dom blåa, men ytterligare forcering uteblev och det var något som man förväntade sig då norrmännen var på knäna.

Matchen tar en oväntad vändning när Bodø tar bollinnehav och vinner mark. Det var just detta som alla varnade Dinamo inför returen. Sutalo och kompaniet blev för första gången genomborrade av ”Glimt” i 10:e minuten när Mvuka bränner ett läge som inte går att missa från 7-meter. Varning i högsta grad för hemmaspelarna att vi kan inte tillåta en mittback som Amundsen rulla fritt på mittplanen tills Vetlesen eller Saltnes blir fria.

Ställningskrig på planen redan tidigt i matchen och snart släcks Bodøs dominans. Ny kontrast till matchen ger Dinamo spelarna när man tar initiativ och pressar högt i plan. Nu blev det en enkelriktad gata för ”plavi” och Elitseriens mästare ser alltmer sköra. Ademis försök i 32:a minuten träffar ribban.

Ren magi av Bruno Petkovic i 35:e minuten när han tar emot bollen i straffområdet. Bakåtvänd mot mål och det är inskrivet i stjärnorna att han ska avsluta med en bicikleta! Måååål 2-0 till Dinamo! Bruno Petkovic har hittat nycklarna till ett kokande Maksimir. Från antites till tes. CL-gruppspelet är i hamn, MEN det återstår 45 minuter.

”Allt eller inget” det är så Bodø öppnar finalen. Att gästernas startelva är samspelta syns vid varje rörelse och passning. Nu har man börjat anfalla genom Dinamos svagaste länk - vänsterbackspositionen. Lite för enkelt, varför stänger vi inte vänstra flanken? Som tur så är Peric och Sutalo  vaksamma och rensar varje försök. Det svänger snabbt åt andra hållet, tyvärr är inte Spikic och Baturina tillräckligt beslutsamma vid kontringslägen.

Första varningen i matchen delas ut i 58:e match minuten till Wembangomo och samtidigt utnyttjar Dinamo att byta av Spikic mot Emreli och Baturina mot Gojak. Gästerna trycker gasen i botten och Mwukas försök #2 i matchen räddar Livakovic. Först i 62:a minuten kommer två byten hos Bodø. Guldelvan måste få en uppfräschning och anfallaren Espefjord kommer in, samt nyförvärvet Grønbaek.

Resultatet blir att Dinamo blir tillbakatryckta ännu mer. Nu är det Ljubicic som rensar bollen från mållinjen efter en hörna! Publiken andas ut, men matchbilden ser inte alls bra ut för Dinamos del och vi har 25 minuter kvar att spela. Total dominans av Bodø kröntes med ett mål just av inbytte dansken Grønbaek. Vi är tillbaka där vi var, det står utjämnat eftersom Knutsen har hittat ett kryphål.

Bodø ser ut som Barcelona i deras bästa dagar med tiki-taka fotboll. Samtidigt har Anta Cacic gjort självmord med bytena, vad var idén med att kasta in Gojak och Emreli? Mardrömmen är över efter 96 spelade minuter. Men detta betyder bara mer plågande i förlängning, men som jag hade fel.

Förlängning
Krisen är över efter otrolig dålig 2:a halvlek av Dinamo. Cacic byter till 3-5-2 formation och under förlängningen fanns inte Bodø på plan. Trots allt var norrmännen mänskliga. Man kunde känna på stämningen att vi inte kommer se straffsparkar. Dinamo var det laget som hade stake när det behövdes som mest. Tack till Josip Drmic som sätter allt igång och Bockaj som sätter spiken i kistan! Vilken fantastiskt bedrift att nå gruppspel i världens största elittävlingen! Dinamo gör två mål i förlängningen och detta är något som skulle kommit i 2:a halvleken.