Lagbanner
2022-08-02 19:45

Ludogorets - Dinamo Zagreb
1 - 2

Drömresultat inför returen

Drömresultat inför returen

Dinamo har skaffat sig ett rejält försprång - och vänsterbackpositionen ett stort problem

Inför matchen har man från Dinamos håll varit tydliga med att betona att "blåa" är favoriter. Vilket förstås blev ännu mer tydligare när Ante Cacic uttalade sig inför matchen: "Ludogorets vet jag mycket om, det är ett skickligt lag, men de har otur att de möter Dinamo". Det är en kaxig inställning som tränaren förde över till spelarna och vi såg reaktionerna komma i början av matchen. 

Ludogorets - Dinamo = 1-2 (1-2)
Tekpetey 22' 1-2 |  Peric 6' 0-1; självmål 9' 0-2.

4-2-3-1
Livakovic - Ljubicic, Ristovski, Peric, Lauritsen - Ademi, Misic - Ivanusec, Orsic, Baturina - Drmic


Första halvleken
Nyckelhändelser i matchen kom under första 45 minuter. Orkanstart från båda lagen leder till att Dinamo tar en tidig ledning i matchen. Först ut var det bulgariska mästarna som startade offensivt och skapade två vassa målchanser i 3:e matchminuten. Luften gick ur Ludogorets när Dino Peric på andra sidan sätter ledningsmålet och bara tre minuter senare utökar Dinamo ledningen till 2-0, när målvakten Padt gör självmål. Drömstart för Dinamo och playoff kvalet till Champions League är plötsligt inom räckhåll. Istället att "plavi" utökar till 3-0, så är det hemmalaget som kommer tillbaka tack vare Livakovic som släpper in ännu ett skitmål. Tekpetey reducerar till 1-2 i 22:a minuten från nästintill en död vinkel. Man tycker att en målvakt som Livakovic borde reagerat mycket bättre här. Att detta målet väckte hemmafansen och Ludogorets spelarna var ingen tvekan om. Dinamo blev tillbakapressade resten av halvleken och nu väntade man på en efterlängtad paus.

Andra halvlek
I paus byts offensivmittfältaren Ivanusec ut mot yttern Spikic. Med tanke på hur matchen utvecklade sig, så kände nog Cacic att Dinamo skulle börja leta efter kontringsmål. Fram tills 59:e minuten såg Dinamo farliga ut med Orsic, Drmic och Baturina som kontrollerade spelet. Den sistnämnde spelade utan respekt. Baturina hade en otrolig bollkontroll i varje matchsituation, nu börjar man undra om Cacic vågar bänka ynglingen i kommande matcher.

Sedan gör Cacic ytterligare ett byte: Petkovic mot Drmic. Ett byte som var helt fel i mina ögon då man såg direkt att Petkovic inte var återställd. Tanken var att Petkovic skulle vinna långbollarna, men planen var ett misslyckande och istället kändes det som att Ludogorets hade en man mer på planen. Desto äldre matchen blev, mer problem skapades även på Dinamos vänsterkant. Det är nyförvärvet Ljubicic som återigen forceras på vänsterbackpositionen och ikväll var det ännu mer tydligare att Cacic borde sluta köra den här idéen. 

Ludogorets spelarna slutade inte löpa på varenda boll. Kvicka och snabbare än Dinamo spelare i varje situation, lyckas Ludogorets skapa bästa målchansen i 67:e minuten när anfallaren Sotiriou får till ett lågt skott mot mål, men Livakovic räddar Dinamo. Vänsterkanten fortsätter att läcka och Cacic glömmer kanske att han har en renodlad vänsterack på bänken, men ”Plavi” överlever varenda anfallsvåg. Läge att döda matchen kommer när Inbytte Luka Menalo bränner friläge i 80:e minuten och det är synd att Dinamo inte punkterar hemmalaget. På fjärde tilläggsminuten sätter Cakir pipan i munen och blåser av matchen. Tack!

Summering
Det går inte att komma ifrån att Dinamo efter bortamötet skaffat sig ett rejält försprång. "Plavi" vinner ikväll p.g.a. effektivitet och ett stressat Ludogorets.  Trots att matchen präglades av målvaktstavlor, hade Dinamo lägen att döda matchen. Vänsterbackspositionen är ett stort problem och den här lösningen kommer inte räcka till om vi når gruppspelet i CL. Måste läggas till att avancemang mot playoff för världens största elittävling är fullt möjlig efter dagens lottning i CL-kvalet. Bodö/Glimt eller Malmö dödaren Zalgiris, kommer stå som hinder i playoff matcherna.

Livakovic 2,5 – borde reagerat bättre vid målet, köper ut sig med en fantastisk räddning
Ljubicic 1,5 – han forceras som vänsterback. Snälla sluta med experimentet
Ristovski 2 – säljer sig för billigt vid insläppta målet, gör bättre 2:a halvlek
Peric 3,5 – gör ett snyggt mål. Som vanligt stark i duellerna
Lauritsen 3 – gör en assist ikväll, kämpar och peppar spelarna
Ademi 2 – osynlig idag, kanske för att han gör det smutsiga jobbet som ingen annan ser
Misic 3 – stark 3:a då Josip visar erfarenhet i den här typen av matchen. Vinner viktiga bollar på mitten och i försvaret
Baturina 3 – bollsäker och kontrollerar matchtempot
Ivanusec 2 – byts ut i halvtid. Måste visa mycket mer
Orsic 2 – deltar i offensiven, men är inte konkret idag. Borde varit bättre positionerad vid kontringslägen
Drmic 2,5 – bra samspel ikväll, men får inte insticksbollarna ikväll
Spikic 2,5 – inbytt i halvtid, gör ett grovjobb, löper mycket på vänsterkanten
Petkovic 1 – promenerar, vinner inte långbollarna, flera felpassningar som leder till farliga kontringar
Menalo 2 – bränner ett friläge, kommer snabbt in i matchen trots att han blir inbytt i 70:e minut.
B.Sutalo / - spelade för lite för att betygsättas.

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-08-03 00:07:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!