Lagbanner
Krasnodar Stadium, 2021-02-18 18:55

FC Krasnodar - Dinamo Zagreb
2 - 3

Fördel Dinamo: svensklaget besegrades

Fördel Dinamo: svensklaget besegrades

Det var en spännande och underhållande drabbning i Krasnodar. Cirka 10 000 fans befann sig på arenan men de kunde enbart se Petkovics fantastiska insats och Dinamos vinst. 2–3 inför returen i Zagreb men det är inte över förrän det är över.

Krasnodar inväntade Dinamo med cirka 10 000 fans på plats, sju minus i luften samt Berg, Claesson och Olsson på plan. Ryssarna var lite ringrostiga, ibland kändes det som att deras säsong fortfarande ligger på is, så som Allsvenskan gör i skrivande stund. Bollen studsade ifrån ben och kropp, detta gav Dinamo utrymme att styra och ställa. Första halvleken bestod av två mål, Petkovics och Bergs. Kroaterna dominerade den första halvleken, inte bara bollmässigt utan också inom de taktiska bitarna på plan. Krasnodar kom ingen vart, bollen gick långsamt och det fanns ingen idé bakom speluppbyggnaden. Dinamo spelade rakt och brett, de var hungriga och ville mer. Petkovic fick näta efter 15 minuter efter det att han tilldelats en ren knock-out av målvakten Gorodov.  Om man ska bli knockad någon gång, då är det i Krasnodar där det är sju minus och man öppnar upp det första mötet med ett bortamål.
 


Hemmalaget började rulla lite mer, men det var svagt och ineffektivt. Istället kom det upp en boll från ingenmansland – till Berg. Gvardiol hade i all välmening avsikt att rensa undan bollen med huvudet men istället kom den direkt till Bergs fötter som dundrade in 1-1 målet. Förutom det stod Krasnodar still men Dinamo fortsatte att mala på. Det kändes som att det var ett riktigt ”Dinamomål”, ett mål som dök upp från ingenstans och man fick börja om från noll. Det var dock något annat denna kväll, gästerna fortsatte att sätta press och vara väldigt kompakta i alla lagdelar.

Ser vi till statistiken i andra halvlek så kommer den säga att hemmalaget ägde bollen otroligt mycket mer än gästerna. Det stämmer men det som hemmalaget gjorde denna kväll var att majoriteten av denna procent var när bollen var på egen planhalva. Detta tackade Dinamo för då Krasnodar fortsatte att vara ineffektivt framåt. Efter 54 minuter fick fansen syna Petkovic i målprotokollet igen. Denne Petkovic börjar hitta formen, den form som han hade för mer eller mindre ett år sedan, den tiden då Barcelona började fundera på att köpa honom. Han är stark, snabb, smart och lagarbetare. Otroligt kul och definitivt man och the match.  
Vid denna tidpunkt började Krasnodar också att sätta tryck. Livakovic fick i målet stå för ett par fina räddningar och Lauritsen samt Theophile fick arbeta lite mer. Problemet denna kväll, om vi försöker hitta något mindre positivt, var att backlinjen började släpa. Eller rättare sagt att backlinjen blev för passiv, man började röra sig mot målvakten Livakovic istället för att trycka upp offsidelinjen. Det skulle komma ett andra mål även för hemmalaget. Berg, som förmodligen är Krasnodars bästa spelare denna kväll, kunde med hjälp av sin teknik och stora erfarenhet servera svenskkollegan Claesson som i sin tur tryckte dit 2–2-målet. Det var ett fint uppspel men all heder åt Bergs fantasi och passning till Claesson.

Bara sex minuter efter det gör ”supersuben” Atiemwen det igen. Kommer in från bänken och nätar. Det är dock inte Atiemwen vi kommer komma ihåg denna kväll, det är återigen – Petkovic. Observera Petkovics teknik och framspel till Ivanusec som i sin tur serverar Atiemwen. Fantastiskt!
   
Det var ett par ”halvchanser” som hemmalaget hotade med men detta var Dinamos kväll och match. Välförtjänt? Ja, verkligen. Dinamo spelade moget, bättre och det visade också slutresultatet. Backlinjen var, förutom utvecklingsområdet som undertecknad beskrev ovan, bra. Den nye Ristovski är på någon helt ny planet, han är jämt arg och skapar en hungrig atmosfär runt om kring sig. Han vill mer och bättre, lite som Gattusso i sina bästa dagar. Han jobbar till han spottar blod. Lauritsen är match efter match otroligt bra och han blir bättre och bättre. Gvardiol besitter en erfarenhet som om han spelat Europaspel i tio säsonger, så otroligt smart och mogen insats. Inte bara idag utan även flera matcher i rad. Jakic och Ristovski är lika dumma (i positiv bekärkelse); dom är hungriga, vill mer och skäller ut sina medspelare om det inte går enligt planerna. Riktig kämparglöd. Orsic och Ademi och motorerna även denna kväll. Ja, vi kan fortsätta men det var riktigt bra. Krasnodar hade lite att sätta emot och de får vara glada att de fått med sig två hemmagjorda mål. Objektivt sätt.


Foto: Bildbyrån

Returen spelas nästa torsdag kl. 21:00 på Maksimirstadion.
 

Jure (KROATIEN/DINAMO-RED)redaktionendinamo@hotmail.com2021-02-18 21:35:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!