Gorica - Dinamo Zagreb
0 - 2

Gorica – Dinamo 0-2: blått närmar sig toppen
Sandro igen!

Med dagens seger är vi förbi trettionde ligaomgången när Dinamo närmar sig serietoppen där allt pekar mot en avgörande finalmatch mot Rijeka i början av maj månad. Segern mot Gorica betyder att man nu vunnit fem raka!

HNK Gorica – Dinamo Zagreb = 0-2 (0-1)
Kulenovic 13’ 0-1, Bulat 88’ 0-2.

Hemmalaget är ett blått minne av det laget som i början av säsongen plockade en poäng på stadion Maksimir och senare besegrade Dinamo på hemmaplan på tilläggstid.

På femton senaste ligamatcher har Gorica förlorat hela elva matcher och bara under 2024 året har man förlorat i tre raka matcher utan att göra ett mål mot Dinamo. Slutsatsen säger att en del har förändrats inom förortsklubben Gorica men också hos regerande mästarlaget som hållit nollan i fyra av fem senaste ligamatcher.

Jakirovic är en man med nio liv. Aldrig har Dinamo sett så usla ut under hösten 2023 och aldrig har en tränare överlevt fiaskoförlusterna mot Lokomotiva Zagreb (0-3), Sparta Prag (1-4), Ballkanni (0-2), PAOK (1-5) och Gorica (1-2). Vi pratar inte om överdrivet många nederlag, men sättet hur säsongen startade med oplanerade förlusten i ligapremiären och besvikelsen i CL-kvalet med ett tidigt uttåg, så kom varenda ny förlust som ett tecken från himmeln att vi är inne i en ny tid där vi kanske inte kommer se längre det dominanta Dinamo vi var vana att se alla dessa år.

Trots turbulenta hösten är vi förbi träsket och Dinamo är i finalen i kroatiska cupen mot Rijeka. Samma klubbar kommer att slåss om ligatiteln som det ser ut nu. Seriefinalen spelas den 5:e maj på bortaplan i Rijeka om konkurrenterna nu inte lyckas överkomma sig själva i någon av ligamatcherna till dess. Alla lovtalen går till Jakirovic senaste tiden och ikväll testade han 3-5-2 formationen som gick hem under en halvlek.

Kvällens match handlade endast om Dinamo Zagreb som öppnade mötet med ett tidigt mål i trettonde minuten av Sandro Kulenovic efter en snygg genomskärning av Baturina. Kulenovic var ett av namnen på allas läppar att skjuta ut från en katapult och bli av med redan i höstas. Otroligt hur säsongen kan vrida sig och spegla en helt annan bild på hela laget men även vissa spelare som man inte stod ut att se deras namn i laguppställningen.

Plötsligt hyllar vi en spelare som Kulenovic efter matcherna mot Hajduk och nu Gorica. Visst han kommer fortfarande inte att vara förstavalet, men hans attityd och känsla för klubben som han visat den senaste tiden, är svår att hitta hos andra spelare. Kanske kunde anfallaren skrivit in sig i målprotokollet en gång till ikväll, men hans miss i andra halvleken kommer säkert att hamna i rubriken ”tro det eller ej”.

Förra helgen hyllade vi Fran Brodic som nätade två gånger mot Istra på hemmaplan, den här gången satt Brodic på bänken hela matchen. Personligen hoppas man att detta är ett sett att dosera spelarna med tid och spara på krafterna eftersom avslutning på säsongen kommer att vara intensiv med match var tredje-fjärde dag.

Länk till höjdpunkterna ser ni i Youtube länken nedan
Gorica-Dinamo <--------------------

Vissa matchsekvenser påminde en del om bortaförlusten mot Gorica i höstas, men den här gången skulle hemmalaget bränna ett av vassaste målchanser under matchen redan i första halvleken. Vanligtvis är Gorica bra på att spela ett offer under en hel match för att till slut hugga tillbaka med en dödsstöt. Den här gången räckte man inte till och inte ens målvakten Banic som brukar göra världsklass räddningar endast när han möter Dinamo spelare. Annars är Banic en målvakt som är fostrad i Hajduk Split och det kanske säger en hel del.

Hela andra halvleken saknade tempo och det tog lång tid för Jakirovic att ta rätt beslut med byten. Ibland saknar vissa tränare fingertoppskänsla för att ändra matchbilden, och än så länge så har Jakirovic visat båda ansikte, att han är kapabel till det, men i vissa fall kan det bli otroligt grova misstag.

Matchen stängdes till slut med en lågplacering med lite tur av Marko Bulat utanför straffområdet i det vänstra hörnet. Seger med 2-0 låter bättre än 1-0 men siffrorna är kanske minst viktiga i nuläget även om segern skulle snyggats till med ett par mål till under första halvleken.

Summering
Inte så mycket att lägga till än att vi slipper se detta tråkiga Gorica resten av säsongen. Detta var totalt det femte inbördes mötet mot Gorica den här säsongen och till slut är det fördel Dinamo med statistik 3-1-1 och målskillnad 9:2. Dinamo har nu två poäng mindre änkonkurrenten Rijeka som spelar på söndag på bortaplan mot Istra. Om inga konstigheter händer imorgon, kommer Dinamos uppskjutna match mot NK Varazdin som spelas kommande vecka på onsdag med matchstart klockan 17:00, att spela stor roll för toppstriden.

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk
4- världsklass
3- professionellt
2- medel
1- amatör

Nevistic 4- tycker att det är en del till målvaktens förtjänst att vi vinner matchen utan stress. Enormt viktig räddning i första halvleken och det är glädjande att se Neva hålla nollor i matchen.
Perkovic 3- svag trea för Mauro som slarvade från och till under första halvleken men förbättrades i andra.
KTC 3- tycker att även Theophile gått ner sig lite senaste tiden, men på en seger ska vi inte titta in i detaljer.
Ristovski 4- spelar ett av sina bättre matcher på länge och får med sig en assist i slutet av matchen.
Misic 3- har sett bättre matcher utföras av Josip men insatsen ikväll räckte för en bekväm seger.
Sucic 3- börjar se stabilare ut igen, spelade viktig roll i dagens seger.
Baturina 4- en assists av världsklass av Martin som kommer vara en av nyckelspelarna i slutspurten.
Kaneko 3- fick starta idag och det är inte så ofta nu på tiden, men fortfarande behöver samurajen bevisa att han är en poängspelare om han ska vinna alla våran hjärtan.
Vidovic 4- gillade hur Bayern-lånet spelade idag, var nära att näta igen, chansen kommer kanske till nästa helg då jag misstänker att Hoxha kommer prioriteras på onsdag.
Kulenovic 4- får en förtjänad fyra trots grova missen i andra halvleken.
Petkovic 2- för kaptenen räckte det att utföra en medel insats idag då övriga spelare gjorde jobbet och det är bra om det kan vara på det viset i vissa matcher, för viss ska inte Bruno behöva rädda oss varenda gång?
Hoxha, Bernauer 2- inhoppen stabiliserade spelet någorlunda, speciellt Bernauer i försvaret.
Bulat 3- får en stark trea för det snygga målet trots tjugo minuter på planen.
Rog och Ademi /- spelade för lite för att betygsättas.