AEK - Dinamo Zagreb
2 - 2

Grekisk tragedi
Bruno Petkovic i bild.

Dinamo hade allt i egna händer, landslagsspelarna gjorde allt för att knuffa laget närmare Belgien, men när fortuna vänder en ryggen och du släpper in två sjukaste mål på tilläggstid där AEK tar sig vidare till playoff helt oförtjänt. Vida är f.d. Dinamo spelare, en judas bland syndabockarna som knäckte blått efter AEK:s straffmiss.

AEK Aten - Dinamo Zagreb = 2-2 (0-1)
Araujo 90(+2) 1-2, Vida 90 (+10) 2-2 ; Sutalo 45 (+2) 0-1, Ljubicic 65’ 0-2.

Efter allt som hände de senaste veckorna. Efter det fula utspelande av AEK:s styrelse när man valde att själva vara en utredare, domare och polis för kravallerna i Aten, och samtidigt undvek all samarbete och kontakt med Dinamos representanter. Efter förlusten i Zagreb som också var obegriplig hur vi kunde förlora efter en kanon första halvlek. Till sist efter kvällens match på OPAP arenan och AEK:s chockerande kvitteringen på tilläggstid från en ytterst tveksam straff, så kan man bara se svart framför ögonen.

Man ville så gärna kasta AEK Aten på knäna, mest på grund av ovan nämnda propagandan och utspelet som man är så duktiga på att slänga ur sig när någon slår dem på knäna. Det hade varit en sådan rättvisa för institutet GNK Dinamo Zagreb, en seger för alla kroatiska supportrar världen runtom som blev smutskastade av några hundra huliganer. Vi väntade otåligt på slutsignalen, men en spelare skulle påminna oss om Shakhtar Donetsk matchen från 2018.

Det var fjärde gruppspels omgången i Champions League och Dinamo spelade returen på hemmaplan mot Shakhtar. Det första mötet i Ukraina slutade 2-2, alltså skulle det räcka med vilken som helst resultat seger på stadion Maksimir, eller den ”nynazistiska” stadion som vissa portaler i Grekland kallar den. Efter Ademis 3-1 mål i 89:e minuten var blått ”klara” för åttondelsfinal i Champions League. Men på tilläggstid lyckades Shakhtar trots allt göra två mål, först i 92:a och ett från straffpunkten i 98:e minut. Aten 2023 - Deja vu!

//

Att AEK Aten är inget speciellt är det även bevisat på själva OPAP arenan. Matchen var hård precis som förväntat, ännu tuffare och svårare att spela än den matchen i Zagreb bara fyra dagar tidigare. För elva man från Zagreb som hade hela skaran emot sig i nittio minuter, en sådan stämning kändes det som att det passade Dinamo spelarna och de visste precis hur dom skulle spela mot Almeydas trupp, som redan såg sig själva i playoff drabbningarna mot Royal Antwerp.

Dinamo slingrade sig ur grekiska pressen många gånger om och lyckades enkelt komma djupt in i AEK:s hjärta, vilket är deras försvar. Med gamle och slitne Vida som håller försvarslinjen, som fortfarande spelar för kroatiska landslaget, trots att flesta av oss insett att han inte håller måttet och att Gvardiol och Sutalo går före. Synd att Ivanusec inte hade en av hans topp dagar på jobbet, just den här kvällen missade du det - igen Luka Ivanusec.

Första halvleken var statistiskt jämn och inget annat, Livakovic briljerade helt enkelt för att han är en av topp fem målvakter i världen. AEK skapade målchanser, men det gjorde även Dinamo. Skillnaden var att Dinamo hade stolpen in efter ett flipper spel och returen hamnade framför Josip Sutalo, spelaren som tydligen är på väg till Ajax, tryckte in den stora ledningen som gav nya krafter. Målet kom på tilläggstid och nu var dubbelmötet nollställt.

Drama är det minsta vi kan använda för att beskriva andra halvleken. Att Ljubicic ger Dinamo 2-0 ledning var inget konstigt, man hade bara en vibb, en känsla som sa en att något stort är på g den här kvällen. Helt enkelt så hängde det andra målet i luften och även ett tredje förväntades för att sätta båda fötterna i Champions League playoff. Petkovics framspelning till Ljubicic var så smart och snyggare än själva målet eftersom han ställer hela AEK försvaret.

Hur skulle Dinamo ha spelat efter 2-0 målet? Det är lätt att vara klok i efterhand. Vi kan servera Igor Biscan en portion med fula ord och lite till i kommande dagarna. Bara ett jävla byte gör han på nittio minuter?! Hur är det ens möjligt, han kunde ha utnyttjat ytterligare fyra byten för varje minut, en efter den andra när tiden räknade förbi nittio minuter. Biscan kunde ha klippt sönder tilläggstiden och dödat AEK:s forcering för kvitteringen. Efter matchen hade han själv inga ord. Välkommen till klubben Igor. Kanske skulle du ha sett Shakhtar matchen i repris hur vi borde inte göra? Trots outnyttjade rätt till flera byte, så är det här helt enkelt ett jävla flyt som AEK hade. Det händer en gång under ens livstid. Araujo reducerar efter att Petkovic försöker nicka bort bollen efter en hörna i 92:a minuten. Han får en träff på första försöket och bollen hittar vägen till målet bland tusen fötter. Här blev det liv på OPAP arenan och hemmalaget började trycka på för en kvittering.

Att Dinamo inte skulle gå vidare mot AEK var det redan skrivet i stjärnorna, Dinamo var redo för en grekisk tragedi. Livakovic visade återigen varför Fenerbahce och Sevilla är ute efter honom. Men om ödet vänder dig ryggen, så kan du vara sur och klaga på Gud och alla runtomkring dig. Någonstans vid tilläggstidens slut, kallar VAR-teamet huvuddomaren för att se över potentiellt handspel på Robert Ljubicic, som tvingar norrmannen Eskas att döma en billig straff. Han är tvungen att göra det, hur ska du inte döma en straff inför en fullsatt arena med blodtörstiga supportrar? Anfallaren Garcia tog bollen och skulle avgöra, men han måste äta mycket mer gröt om han ska spela CL.

Kroatiske mittbacken Domagoj Vida var den enda som visste att det var viktigt att vara på tårna för en retur från målvaken. I flera år har han tränat tillsammans med Livakovic i landslaget och sett hur målvakten arbetar och läser straffarna. Om någon visste det, så var det han, din jävla judas!

//

Summering
Champions League äventyret tog slut en lördag klockan 23:00. Detta var verkligen tungt för spelarna och inte minst för en själv. Så vad sker nu? Har sanden runnit ur skålen för Biscan? Imorgon eller på måndag bör det komma ut officiellt att Sutalo lämnar för Ajax (20 miljoner € + bonus), Ivanusec klar för Feyenoord (12 miljoner €), och kanske Livakovic till Fenerbahce eller Sevilla? Tre till fyra tunga pjäser som kanske kommer lämnar inför Europa League kvalmatcherna mot Sparta Prag. Kanske är det ett läge att göra generationsväxling i truppen och börja bygga om. För att nytt blod ska få chans, behöver det gamla bytas ut. Unga pjäser som Kacavenda och Stojanovic väntas skriva på för Dinamo kommande dagarna. Tillsammans med Bulat och Baturina kommer den nya generationen ge oss en lång framtid. Framtid är alltid något man bör se framemot.

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk
4- världsklass
3- proffesionellt
2- medel
1- amatör

Livakovic 5- klockren match från Livi trots två insläppta mål. Vid båda målen var han helt hjälplös, men vi kan inte alltid förlita oss på målvakten.
Moharrami 2- hjälpte till vid 2-0 målet, får en stark 2:a.
Mykhaylichenko 2- ukrainaren behöver lite till tid för att komma in i spelsystemet. Kändes som att han hängde inte med i försvaret när AEK anföll
Sutalo 3- får en bra trea på grund av målet, men lite mer kyla förväntas av honom.
Ristovski 2- brottades och kämpade med AEK anfallarna som vanligt, får en stark tvåa.
Misic 2- tycker inte att han nådde sin fulla potential ikväll, liksom Sutalo är han en av nyckelspelarna som borde haft mer is i magen i vissa situationer.
Ljubicic 3- får en stabil trea från mig för målet och insatsen trots den billiga straffen som han så oskyldigt ställer till med.
Bulat 2- hade ett par försök under matchen, synd att han inte sätter ännu en frispark och punkterar däcken på AEK i 2:a halvleken.
Ivanusec 1- visade för lite ikväll och nu önskar jag att han lämnar för Feyenoord om han ska börja blanda igen insatserna på planen.
Spikic 3- arbetade starkt och smart och fick väldigt få frisparkar till sin fördel, kanske borde han inte bytas ut i 86:e minuten.
Petkovic 3- gör en snygg assist idag och det kan ha varit det från Petko i blåa tröjan.
Marin /- enda butet som kom i 86:e minut, spelade för lite för att betygsättas.