Stadion Radnik, 2023-10-21 18:10

Gorica - Dinamo Zagreb
2 - 1

HNL Gorica - Dinamo 2-1: ny chockförlust, krisen fördjupas (se höjdpunkterna)

Blått missade chansen att klättra upp i serieledning efter en tung förlust på bortaplan. Ny ligaförlust fördjupar resultatkrisen. Ademi tryckte in ledningen på en svårspelad plan som dränktes med regn.

HNK Gorica - Dinamo Zagreb = 2-1 (0-0)
Vujnovic 70’ 1-1, Juric 90(+2) 2-1;  Ademi 63’ 0-1.

Dagen var bäddad för en match i förorten av Zagreb där Dinamo var storfavorit där man räknade med tre poäng som skulle kammas hem. Som förväntat dominerade Dinamo med bollinnehav och mängd med målchanser i andra halvleken. Nollan spräcktes i andra halvleken när Ademi tryckte in ledningen på en svårspelad plan som dränktes med regn. Men Gorica gör det omöjliga och upprepar ännu en bragdinsats mot ett topplag. Chockerande förlust för Jakirovic som nu ifrågasätts, totalt hans fjärde sen ankomsten till Dinamo. Systemet håller på att krascha.

Spelmässigt såg Dinamo bra ut på en svårspelad plan fram tills kvitteringsmålet. Regnet kom in under hela matchen vilket försvårade spelet men det här är ingen ursäkt, för hemmalaget var det lika mycket svårt att spela. Gorica spelade endast på ett kort genom att parkera bussen och hoppas på mirakel. Tyvärr gick det hem ännu en gång, senast var det Hajduk som fick betala priset, den här gången fick Jakirovic smaka på det sura äpplet. Jag kommer ihåg att man jublade när Hajduk åkte på stryk för en månad sedan mot Gorica, skrattar bäst som skrattar sist. Sedan kan man konstatera att detta hemmalaget är inget att underskatta framöver då Gorica har lika många poäng som Dinamo på tredjeplatsen.

Gorica-Dinamo  <------------ länk till höjdpunkter

Första halvleken bjöd inte på målchanser förutom Ljubicic som hade ett fint försök i åttonde minuten men målvakten Banic skulle sätta stopp för ett ledningsmål. Jakirovic fick därför agera i halvtid och valde att plocka ut en osynlig Vidovic mot Spikic som var tillbaka efter mer än en månad frånvaro på grund av skada. Dinamo fick till ett rakare spel i fortsättningen och Spikic effekten fick matchen intensivare då hemmamålvakten fick agera ett flertal gånger.

Martin Baturina är långt ifrån formen han hade förra säsongen men så är det med hela laget. Mittfältaren fick till flera hårda skott på mål som målvakten Banic kunde rädda ut till hörnor. Spikic och Bulat testade också men utan att bollen skulle hitta vägen till nätet bland en armé med Goricas försvarare intryckta i straffområdet. Till slut skulle Gorica ge sig, den här gången valde Bulat att passa snett tillbaka till Ademi som ser ut att ge Dinamo segermålet. Inför matchen snurrade tankarna kring Ademi eftersom man funderade på spelare som skulle vara mentalt kapabel att göra ett mål mot ett försvarande Gorica. Självklart kaptenen med krigarhjärtat visade igen kyla och bestämdhet, utan tvekan en viktig pusselbit för Dinamo i kommande matcher.

Tyvärr skulle Ademis segermålet vara i knappa sju minuter. Efter ett inlägg från högerkanten kom en dålig rensning av Dinamo försvaret och Vujnovic får en perfekt träff och pangar in kvitteringsmålet. Nevistic var chanslös den här gången men försvaret skulle agerat bättre i den här situationen - det tyckte också Jakirovic i intervjun efter matchen. Det här är ingen slump att motståndarna gör mål från ingenstans, det här är en stor brist i Dinamos lagbygge som började i somras. Återigen skulle man börja jaga nytt ledningsmål på en svårspelad plan utan att nå framgång. Nu riskerade man ett baklängesmål då man började lämna för stora ytor i försvaret.

Chockerande avslut på matchen skulle komma när Dinamo pressade högt uppe på planen och Gorica fick till en kontring. Sjukaste jag sett på länge, vet inte om detta var bara en slump, anfallaren Juric gör 2-1 i 92:a minuten, samma spelare gör avgörande målet mot Hajduk också i 92:a minut för en månad sedan tillbaka!

Summering
Tungt riktigt tungt går det för Dinamo just nu. Ska man stänga av och sova ut hela säsongen för att slå på i maj månad för att se hur det gått? Nej jag vill vara med även när det är tuffa tider. Spelarna har inte tid att deppa eftersom nya matcher väntar om tre till fyra dagar. Vad som kommer hända framöver med Jakirovic är svårt att säga. Det spekuleras redan nu att en ersättare är på väg, men skadan är monterad under försäsongen med nyförvärven och spelarförsäljningen, det är inget Jakirovic kunnat påverka. Även om ny tränare skulle tillsättas så kommer han ha samma spelarmaterial som Jakirovic. Återstår att se hur det kommer gå hemma mot Viktoria Plzen i Conference League.

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk
4- världsklass
3- proffesionellt
2- medel
1- amatör

Nevistic 1- återigen en förlust och återigen saknar vi en målvakt som kan också rädda när det går trögt, Nevistic är tyvärr inte tillräckligt bra för Dinamo.
Ristovski 2- hade ingen fart på högerkanten med tanke på väderunderlaget, flyttades senare till mittbackspositionen utan att ge trygghet till försvaret
Peric 1- kommer inte upp i nivå idag, ser allt mer förvirrad utan en ledare i försvaret
Ljubicic 1- gör ingen bra insats på vänsterkanten idag, lämnade tomma ytor bakom sig
Bernauer 2- spelade en halvlek, stabil insats, skulle kanske fortsätta men Jakirovic valde att byta ut fransmannen
Ademi 3- kaptenen var Dinamos bästs spelare på plan
Misic 2- kom aldrig igång i första halvleken, något bättre i andra men det såg tvingat ut
Bulat 1- försöker och försöker, men idag spelade han inte på sin naturliga position
Baturina 1- vaknade i andra halvlek, dock lite för sent
Vidovic 1- gjorde ingen bra första halvlek såg slö och seg ut, skulle kanske inte bytt med tanke på att man fick igång rakare spel i andra halvlek
Drmic 1- absolut inget från Drmic, fattar inte att laget inte anpassar spelet till den här typen av anfallare
Moharrami 2- fick fart på högerkanten och hotade hela tiden
Spikic 2- riktigt bra inhopp av Dario som äntligen var tillbaka, vi kan vara kritiska mot anfallaren men bättre val än Spikic har vi inte
Emreli 1- byttes in istället för Drmic, tillförde absolut inget!