Lagbanner
Stadion Andelko Herjavec, 2023-11-05 15:00

Varazdin - Dinamo Zagreb

HNL inför Varazdin – Dinamo: nytt prov för mästarna

HNL inför Varazdin – Dinamo: nytt prov för mästarna

Mästarlaget ställs inför ny utmaning och den här helgen är det bortamatch mot mittenlaget NK Varazdin. Efter storsegern i cupen går Dinamo för tredje raka segern.

På söndag reser mästarlaget till Varazdin för den första bortamatchen ut av dom tre på sju kommande dagar. Väl här kommer laget sättas på prov eftersom Dinamo jagar konkurrenterna i titelstriden samtidigt som man kämpar om att avancera från Conference League gruppspelet.

På fredag tappade Rijeka poängen på bortaplan mot Lokomotiva (1-1) och Osijek på åkte på storstryk borta mot HNK Gorica med hela 0-3. Hajduk lyckades besegra ligajumbo NK Rudes (1-0) med mycket tur på slutet. Det hela betyder att Dinamo kan vid en seger krympa avståndet till serieledande Rijeka med endast två poäng och detta med en match mindre spelad. Blått har alltså fått en ny chans att ställa om läget i ligaspelet men för det krävs en stabil seger mot Varazdin.

//

Cupmatchen och besök till hemkära Oriovac
I veckan tog jag ett kort besök till Kroatien och ut av en slump kom Dinamo till lilla byn Oriovac där jag bodde i fyra år mellan 1997-2001. En tam liten by med gröna fält och vackra vingårdar som påminde en mycket om barndomen. På den tiden spelade man för ungdomslaget NK Oriolik som precis som idag hade en talangfull akademi och ett bevis på det är spelaren Josip Stanisic som en gång i tiden spelade för Oriolik men idag tillhör han Bayern men är utlånad till Bayer Leverkusen den här säsongen. Plus tjugo grader i Oriovac, fantastisk stämning under hela matchen tack vare Dinamos supportrar Bad Blue Boys som anlände till matchen från alla delar av Slavonien och Zagreb.
 


Det var även ett ypperligt läge att se vissa Dinamo spelare i action och där blev man både imponerad och besviken på vissa spelare. Högerbacken Moharrami fick kaptensbindeln men det syntes att han spelade på halvfart då vi såg inte alltför ofta hans offensiva spurter som i ligan och Uefa tävlingsmatcher. Josip Drmic gjorde ingen imponerande prestation men trots detta avslutade han matchen med ett hattrick. Med snabba väggspel och en touch var det bästa vapnet att komma nära motståndarmålet, det fattade en erfaren Drmic väldigt snabbt.

I mina föregående rapporter gnällde jag på Jakirovic varför Joaquin Sosa lånet från Bologna aldrig fick chansen, men nu fick jag bevittna live om spelarens talang på vänsterbacksplatsen och jag kan bara äta upp mina ord då detta är för jävligt för en spelare som spelar i Bologna. Sosa saknade energi och speed, osäker på första touch och detta mot motståndarspelare som spelar i division 3!

Spelaren som imponerade mest var kanske kritiserade mittbacken Bosko Sutalo som visade rutinen från Serie A och städade ordentligt i försvaret. Nästa Dinamo spelare som är värd att nämna är unge Vito Caic som blev inbytt i halvtid. Endast 18-år men han tog matchen på högsta allvar även om det stod 5-0 i pausvilan. Hur som helst en trevlig upplevelse i det lilla Oriovac som tog emot Kroatiens regerande mästare.

//

Inför Varazdin har vi fortfarande Petkovic skadedrabbad och det är ett stort minus för forwardspositionen och det skriver jag även om man har tillgängliga Drmic, Kulenovic och Emreli. Med dessa tre gäller det att hålla tummarna. Effektivast är kanske Josip Drmic som kommer närmast på minnet men då har han stått för totalt sex mål den här säsongen och dessa har kommit i två hattrick mot Rudes och cupmatchen i veckan mot Oriolik.
 
En del startspelare fick hoppa över cupmatchen så man förväntar sig starkaste möjliga startelva presentera blått på stadion Andjelko Herjavec. Med tanke på skadorna på Spikic och Petkovic så bör Jakirovic möblera om startelvan och ändra formationen från 4-3-3 till 4-2-3-1. Vi kan förvänta oss samurajen och publikfavoriten Kaneko från start samtidigt som Bulat kanske startar på bänken för att vilas upp inför Viktoria Plzen i Conference League.
Som tidigare känt är Ademi och KTC inte tillgängliga i Europa spelet och för det så bör man utnyttja dessa två till max i ligamatcherna.

Startelva 4-2-3-1
Zagorac – Ristovski HB, Ljubicic VB, KTC MB, Peric MB – Ademi CM, Misic CM – Vidovic OVM, Baturina OM, Kaneko OHM – Drmic FW

Förväntningar
Ny tuff bortamatch att vänta idag mot ett kompakt hemmalag. I kroatiska ligan finns det inga lätta bortamatcher (förutom dom mot NK Rudes). Varazdin har endast en förlust på hemmaplan den här säsongen (3-2-1 statistik) och den kom hemma mot Hajduk den 26:e augusti. Självklart ska Dinamo försöka plocka tre poäng men för det krävs det en perfekt match utan slarv i försvaret. Någonstans känns det som att vändningen på tilläggstid mot Lokomotiva förra helgen var vändpunkten för hela säsongen. Dagens match kommer bevisa om fallet så verkligen är.

Datum: 5 november
Tid: 15:00
Plats: stadion Andjelko Herjavec (Varazdin)
Tips: 2-1 (Baturina, Kaneko)
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-11-05 13:32:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!