Lagbanner
OPAP Arena, 2023-08-19 19:45

AEK - Dinamo Zagreb

Inför: AEK Aten - Dinamo Zagreb
Kan du göra det en sista gång?

Inför: AEK Aten - Dinamo Zagreb

En ut av de mest extrema matchen i Dinamos historia returen mellan AEK Aten och Dinamo spelas ikväll med start 20:45 på OPAP arena. Grekiska mästarna har redan besegrat Dinamo med 2-1 på bortaplan i den första matchen som spelades för fyra dagar sedan. Har Dinamo vad som krävs för att resa sig ur askan?

Dinamo Zagreb
Veckorna och dagarna har aldrig varit tuffare för Kroatiens mesta mästare. Jag har upplevt tidigare tuffa säsonger där man åkte ut för tidigt i CL-kval. Men den här känns utmanande på flera fronter eftersom styrelsen brottas med att plocka in nya spelare till Igor Biscan, som klagade öppet framför kamerorna att sportchefen tillsammans med styrelsen varit för klena och är för sent ute med nyförvärven, och vice versa med försäljningen. 



Historier dras fram och tillbaka och från dag till dag kan man läsa nyheter som vänt 360 grader på bara några timmar. I klubben pratas det inte lika mycket om CL-kvalet, även om den här perioden av säsongen är den viktigaste för klubben. Det hela lutar åt Europa League eller Conference i slutändan.


Tränaren Biscan har sina egna bekymmer i truppen. Han vet inte själv om Josip Sutalo ska lämna för Ajax eller inte. Det spekuleras att på lördag blir hans sista match i den blåa tröjan och att Ajax dagen därpå kommer meddela officiellt att dealen är klar. Men Biscan måste använda sig ut av Sutalo, även om misstankarna finns att spelaren har mindre fokus på kommande matcher.

//

I Dinamo är det flera kockar som lagar grytan och det kan ha dödliga effekter framöver. Styrelsen får inte dra ut på tiden och man måste ta in Lokomotivas duo Kacavenda och Stojanovic redan den här vecka. Spelarna har meddelat offentligt att dom drömmer om att spela för Dinamo. Som vi ser så kommer dessa två inte kunna hjälpa laget i Aten och ännu tråkigare nyheter finns det på skadefronten.


Biscan meddelade igår på presskonferens att Spikic, Misic och Baturina. De första två är inte helt hundra inför säsongens viktigaste batalj, och Baturina som löper risken att missa matchen i Aten på grund av feber. Jag hoppas in i det sista att trion kommer starta på lördag, speciellt Baturina som är en viktig poängspelare, men något säger mig att han startar på bänken.



Möjlig startelva:
Livakovic MV - Moharrami HB, Mykhaylichenko VB, Sutalo MB, Ristovski MB - Misic CM, Bulat CM, Ljubicic CM - Spikic HY, Ivanusec VY, Petkovic CF

//


AEK Aten
I Grekland råder det tillfredsställning efter segern i Zagreb och man har redan börjat prata om vilka TV kanaler som kommer sända playoffmatcherna mot belgiska Royal Antwerpen. Portalen enwsi.gr har skrivit att "ilska förvandlades till beslutsamhet och mental styrka som de visade i hålan och inför fascisterna, som höll tomma platser för sina "bröder". Kanske är det så att medierna retas ännu mer, men jag misstänkte att AEK tränaren Matias Almeyda är mycket smartare än så. 


Argentinaren har redan bromsat ner firandet och betonade ner segern i Zagreb. Almeyda tog upp viktiga punkter inför returmatchen som behöver förbättras. På fyra dagar hinner man inte finslipa alla detaljer men utan tvekan så kommer vi se taggade AEK-spelare som kommer försöka få godkänt på det sista utfallsprovet. 



I första halvleken i Zagreb så hade grekerna lagdelarna för långt mellan varandra och det möjliggjorde för Dinamo spelarna att komma för nära straffområdet. Samtidigt så hade man inte lika hög intensitet i båda halvlekarna. Det kommer att bli ytterst intressant om Almeyda väljer att attackera eller försvara på hemmaplan. 


Startelvan?
Stankovic - Sidibe, Vida, Moukundi, Hajsafi - Szymsnski, Galanapoulos - Amrabat, Zuber, Pineda - Garcia

//

Förväntningar
Sedan 1997 och matcherna mot Partizan Belgrad som alltid kommer vara inristade i Dinamos historia, spelar man ännu en extrem match. Hemmalaget spelar för den avlidne supportern medans Dinamos spelare kommer försöka skölja bort kaoset i Aten, vilket kommer vara extremt svårt. Dels på grund av formen och den negativa stämningen som råder runtomkring spelarförsäljningar och nyförvärv. Kvalitè finns det gott om för att besegra AEK Aten och första halvleken i Zagreb visade vägen hur man bör spela i nittio minuter mot grekerna och inte endast en halvlek. På andra sidan har vi Almeyda som trots påpekade att en retur måste spelas efter segern i Zagreb, så är även han själv säker på att laget tar sig vidare. Bollen är rund och Dinamo har gjort större vändningar i historien (Tottenham 3-0) än 1-2 underläge. Det är upp till spelarna hur dom vill att världen ska skriva om matchen efter nittio heta minuter i Aten. Glöm förlusterna mot Hajduk och AEK och rentvå klubbens namn på lördag kväll! Efter den här kvällen kan Livakovic, Ivanusec, Sutalo och Petkovic lämna klubben om så fallet är!


Datum: lördag 19 augusti
Tid: 20:45
Plats: OPAP Arena (Aten)
Domare: Eskas (Norge)

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-08-19 09:04:44
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!